Widget Recent Post No.

Διάφραγμα Σνέλκροφ: Πως και που χρησιμεύει; Παρακαλώ θα ήθελα μερικές πληροφορίες



Παρακαλώ θα ήθελα μερικές πληροφορίες  σχετικά με το διάφραγμα Σνέλκροφ (Snelgrove board) και την χρήση του. Το συγκεκριμένο διάφραγμα βρίσκω σε πολλές αναρτήσεις σχετικές με κυψέλη δύο βασιλισσών.

Το διάφραγμα Σνέλκροφ (Snelgrove Board) (εικόνες 2 και 3) έχει διαστάσεις ορόφου και τοποθετείται πάνω από αυτόν προκειμένου να ελέγξει την είσοδο και έξοδο των εργατριών μελισσών. Αποτελείται από ένα σύστημα εισόδων στο επάνω και στο κάτω μέρος οι οποίες μπορούν να κλείσουν και να ανοίξουν ανάλογα με τον χειρισμό που θέλουμε να κάνουμε. Βρίσκει εφαρμογή κυρίως στον έλεγχο της σμηνουργίας πριν ή αφού έχουν κατασκευαστεί βασιλικά κελιά και βασίζεται στη λογική ότι οι εργάτριες συλλέκτριες μέλισσες επιστρέφουν στην αρχική τους κυψέλη, στην είσοδο δηλαδή που έχουν μάθει να χρησιμοποιούν. 


   
Εικόνες 2,3 : Διάφραγμα Σνέλκροφ (Snelgrove board)


Η κύρια εφαρμογή του διαφράγματος είναι για την πρόληψη της σμηνουργίας με την παράλληλη δημιουργία δεύτερης βασίλισσας. Κατά την πρόληψη της σμηνουργίας, πριν ακόμα εμφανιστούν βασιλικά κελιά, στο μελίσσι εφαρμόζεται η μέθοδος Demarre. Δηλαδή στον κάτω όροφο παραμένει η βασίλισσα με 1-2 πλαίσια γόνου και οι υπόλοιπες θέσεις γεμίζουν με χτισμένες κηρήθρες. Τοποθετείται βασιλικό διάφραγμα πάνω από το οποίο μπαίνει ακόμα ένας όροφος με χτισμένες, άδειες κηρήθρες και πάνω από αυτόν ο τρίτος όροφος στον οποίο θα μεταφερθούν οι υπόλοιποι γόνοι του μελισσιού (συνήθως 8) αλλά και 2 κηρήθρες με τροφή (εικόνα 4). 

Τρεις ημέρες μετά θα έχουν σχηματιστεί στον τρίτο όροφο βασιλικά κελιά και τότε τοποθετείται μεταξύ 2ου και 3ου ορόφου το διάφραγμα Snelgrove. Με την τοποθέτησή του χωρίζει ο επάνω όροφος από τους άλλους δύο και χρειάζεται δική του είσοδο, οπότε ανοίγεται μία πλαϊνή (π.χ. αριστερά ανοίγεται η επάνω είσοδος του διαφράγματος Snelgrove). Το αποτέλεσμα είναι, οι συλλέκτριες εργάτριες του επάνω ορόφου να βγουν από την είσοδο αυτή και να επιστρέψουν στην αρχική κυψέλη απ’ όπου έχουν μάθει να εισέρχονται κατά την επιστροφή τους, συνεπώς ο τρίτος όροφος θα αποφορτιστεί από σημαντικό αριθμό μελισσών. Παράλληλα όμως θα δέχεται τον θερμό αέρα που ανεβαίνει από τους κάτω ορόφους χάρη στο κεντρικό τμήμα με σίτα που έχει το διάφραγμα. 

Τρεις ημέρες μετά θα γίνει και δεύτερη αποφόρτιση με το κλείσιμο της εξόδου αυτής και το άνοιγμα της ακριβώς από κάτω εισόδου. Οι συλλέκτριες μέλισσες του επάνω ορόφου αυτήν τη φορά κατά την επιστροφή τους θα βρουν την είσοδο που είχαν συνηθίσει κλειστή, αλλά την ακριβώς από κάτω ανοιχτή και θα οδηγηθούν στον κάτω όροφο (μεσαίο) αδειάζοντας κι άλλο τον τρίτο όροφο. Εννοείται πως ο 3ος όροφος δε θα μείνει χωρίς δίοδο και γι’ αυτό ανοίγεται απέναντι από την προηγούμενη (στο παράδειγμά μας ανοίγεται τώρα η δεξιά πάνω είσοδος του διαφράγματος) μία νέα είσοδος που θα την μάθουν οι νέες συλλέκτριες αυτού του μελισσιού. 

Μία εβδομάδα μετά επαναλαμβάνεται η διαδικασία αποφόρτισης (3η στη σειρά) με το κλείσιμο της εισόδου επάνω και άνοιγμα της αντίστοιχης κάτω, υποχρεώνοντας τις συλλέκτριες να εγκαταλείψουν τον επάνω όροφο και να μεταφερθούν στον μεσαίο. Η νέα είσοδος που θα ανοιχτεί για τον τρίτο όροφο θα είναι στο πίσω μέρος της κυψέλης αντίθετη από την κατεύθυνση της εισόδου στον κάτω όροφο. Από εκεί θα βγει η νέα βασίλισσα για να συζευχθεί και θα επιστρέψει για να ξεκινήσει η ωοτοκία. 

Με τις συνεχείς αποφορτίσεις ο επάνω όροφος φτιάχνει μία βασίλισσα καλή που θα σκοτώσει τις άλλες στα βασιλικά κελιά και δε θα σμηνουργήσει, ενώ παράλληλα εκμεταλλεύεται την θερμότητα που παράγεται από τους κάτω ορόφους.

Από την άλλη οι δύο όροφοι κάτω ενισχύονται συνεχώς με πληθυσμό από τον 3ο όροφο, το μελίσσι δυναμώνει, η βασίλισσα ωοτοκεί στον μεγάλο αριθμό κελιών που έχουν τοποθετηθεί και δημιουργείται μεγάλο μελίσσι χωρίς το φόβο της σμηνουργίας.

Από εκεί και μετά μπορούν να διατηρηθούν τα μελίσσια με δύο βασίλισσες ή να αλλαχθεί η παλιά και να δημιουργηθεί ένα νέο δυνατό μελίσσι με μία νέα βασίλισσα χωρίς να έχει προκληθεί καμία καθυστέρηση.

Εικόνα 4 : Διαδικασία πρόληψης της σμηνουργίας με τη σανίδα Snelgrove. Λεπτομέρειες και εξηγήσεις στο κείμενο.
Παραλλαγές της μεθόδου εφαρμόζονται και για την περίπτωση της καταστολής σμηνουργίας, από τη στιγμή δηλαδή και μετά που θα ξεκινήσει η δημιουργία βασιλικών κελιών.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια