Widget Recent Post No.

Οι κύνδινοι που κρύβονται πίσω απο το βασιλικό διάφραγμα στα μελίσσια....

Αυτή την ερώτηση μας έκανε πάλι σήμερα κάποιος συνάδελφος-μελισσοκόμος, και παρά το γεγονός πως έχουμε γράψει πρόσφατα για τους κινδύνους που κρύβει μερικές φορές το βασιλικό διάφραγμα, κρίνουμε σκόπιμο να επανέλθουμε στο θέμα εξειδικεύοντας τη χρήση αυτού του εξαρτήματος στο θυμάρι.


Η αλήθεια είναι πως υπάρχει διάχυτη η άποψη πως στο θυμάρι είναι απαραίτητο πάντα να χρησιμοποιούμε βασιλικό διάφραγμα, μεταξύ γονοφωλιάς και μελιτοθαλάμων.


Η πεποίθηση αυτή έχει προκύψει από κάποιους μελισσοκόμους που θέλουν να τρυγήσουν πεντακάθαρο θυμαρίσιο μέλι χωρίς γόνους και γύρες και θέλουν αυτό να το πετύχουν με κάποιο εύκολο τρόπο – χωρίς ιδιαίτερους χειρισμούς και πολλές επισκέψεις.

Αυτή όμως η επιλογή αν και πετυχαίνει αυτό το σκοπό, δεν λαμβάνει υπ όψη της ότι το βασιλικό διάφραγμα δυσκολεύει το έργο των μελισσών, με αποτέλεσμα η αποδόσεις τους να είναι μειωμένες.

Πράγματι, από μελέτες που έχουν γίνει, διαπιστώθηκε μείωση της παραγωγής, για τα μελίσσια εκείνα που δούλευαν με βασιλικό διάφραγμα, που σε κάποιες περιπτώσεις έφτανε ακόμα και στο 70%!!!

Προκύπτει επομένως ένα δίλημμα για τον κάθε μελισσοκόμο που κυνηγάει την ανθοφορία του θυμαριού. Το δίλημμα είναι αν θα βάλει ή όχι βασιλικό διάφραγμα!

Απάντηση σε αυτό ήρθαν να δώσουν έρευνες που διαπίστωσαν πως το πρόβλημα λύνεται, αρκεί να δημιουργήσουμε μια δεύτερη είσοδο πάνω από το βασιλικό διάφραγμα – στον χώρο των μελιτοθαλάμων, δηλαδή. (Πιο κάτω σχήμα)

Οι έρευνες όμως των ειδικών δεν σταμάτησαν μόνο εδώ! Ερευνώντας πάρα πέρα το θέμα, διαπίστωσαν πως αν κλειστεί εντελώς η κάτω είσοδος και μείνει μόνο η επάνω, το μελίσσι και πολύ μέλι μαζεύει και η μάνα διατηρεί σε ικανοποιητικό ρυθμό τις γέννες της, με αποτέλεσμα να μην αδυνατίζει ο πληθυσμός του.

Η δική μας απάντηση επομένως, στην ερώτηση που δεχτήκαμε είναι:
Ναι στη χρήση βασιλικού διαφράγματος στο θυμάρι – μιλάμε πάντα για τα δυνατά μελίσσια – αλλά με μια μόνο είσοδο πάνω από αυτό.

Πώς μπορούμε όμως να το πετύχουμε αυτό? Υπάρχουν στην αγορά βασιλικά διαφράγματα που έχουν καρφωμένο από τη μια πλευρά, περιμετρικά, ένα πηχάκι 10Χ10 χιλιοστών, με ένα άνοιγμα στη μια μικρή του διάσταση για να δουλέψει σαν πόρτα του μελισσιού. (πιο κάτω σχήμα).
Αλλά και ο καθένας από εμάς μπορεί να φτιάξει μόνος του μια ανάλογη κατασκευή, στερεώνοντας πηχάκια πάνω σε ένα απλό βασιλικό διάφραγμα και αφήνοντας ένα μικρό άνοιγμα για πόρτα.

Κλείνοντας, να επιστήσουμε σε όλους μας, ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για την ποιότητα των βασιλικών διαφραγμάτων που θα αγοράσουμε. Η καλύτερη λύση - μα κάπως ακριβή - είναι το συρμάτινο διάφραγμα, ενώ σε διαφράγματα διάτρητης διαμορφωμένης λαμαρίνας θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί..

Το ίδιο ισχύει και για τα πλαστικά διαφράγματα, τα οποία πρέπει να είναι άριστης ποιότητας χωρίς «φλασαρίσματα» και ανωμαλίες που ταλαιπωρούν και μερικές φορές, τραυματίζουν τις μέλισσες. καθώς περνάνε ανάμεσα από τις οπές τους.
 Επιμέλεια: Μανόλης Δερμάτης, μελισσοκόμος, συγγραφέας, ερευνητής. www.promelis.gr --- promelis@hotmail.gr

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Παλι διαφημηση διαφραγματα.αυτα ειναι τα τελεια και ολα τα αλλα για πεταμα.ας σοβαρευτούμε λιγο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχει δοκιμάσει κάποιος τη χρήση, μόνο της επάνω εισόδου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!