Widget Recent Post No.

Καταπολέμηση κηρόσκορου με θειάφι: Τι κάνουν οι παλιοί μελισσοκόμοι...


Οι παλιοί μελισσοκόμοι χρησιμοποιούσαν τους πιο οικονομικούς - αποτελεσματικούς τρόπους για να καταπολεμήσουν τον κηροσκόρο, ο οποίος αντιμετωπίζεται πανεύκολα αρκεί κάποιος να γνωρίζει τα μυστικά. Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι δεν έχουν δυνατότητα να τοποθετήσουν τις κηρήθρες στη κατάψυξη, όποτε αμέσως αμέσως γεννάται το ερώτημα "πως μπορούμε να κάνουμε μια καλή καταπολέμηση - καθαρισμό στις αποθηκευμένες κηρήθρες δίχως να τις βάλουμε σε καταψύκτη".


Σίγουρα θα έχετε ακούσει απο πολλούς μελισσοκόμους για θεραπεία με θειάφι, το οποίο καθαρίζει κατευθείαν τις κηρήθρες πολύ αποτελεσματικά. Οι μελισσοκομοι το καίνε, και ο καπνός που βγάζει σκοτώνει κάθε τι ζωντανό υπάρχει επάνω στα πλαίσια. Απολυμαίνει ακόμη και απο μικρόβια η άλλα έντομα, εφόσον όποιο εισπνεύσει τον καπνό ή έρθει σε άμεση επαφή ψωφά. Το θειάφι πρόκειται για ένα χημικό που όταν καίγεται παράγει τόσο δηλητηριώδες καπνό που τίποτα απο έντομα ή μικρόβια δεν επιζεί!

Ένας χωριανός και ταυτόχρονα ενεργός μελισσοκόμος τα παλιά χρόνια μου αφηγήθηκε πριν λίγο καιρό μια ιστορία, για το πώς τρυγούσαν το μέλι τότε. Όταν είχε γίνει πόλεμος οι αντάρτες δεν άφηναν τίποτα στο πέρασμα τους, ακόμη και τα μελίσσια των χωριανών τα έπερναν μαζί τους. Υπήρξε μια περίοδος που τα παιδιά που είχαν απομείνει απομονομένα πάνω στο βουνό, δεν είχαν τι να φάνε και προσπαθούσαν να επιβιώσουν απο την πείνα. Μου έλεγε λοιπόν ο χωριανός, ότι για να αποφύγουν τα τσιμπήματα τότε, σε μικρή ηλικία 10 χρονών, έκαιγαν το θειάφι, και το άφηναν μπροστά στο "κερνί" - έτσι έλεγαν τα μελίσσια τότε - για να μπεί ο καπνός μέσα. Μέσα σε λίγη ώρα το καμμένο θειάφι άφηνε μόνο πτώματα απο μέλισσες, και στη συνέχεια εφόσον οι κηρήθρες με το μέλι ήταν απροστάτευτες, τις έπαιρναν και τις έτρωγαν. Πρόκειται για φρεκαλέα περιστατικά, που όμως έγιναν πάνω στον αγώνα για επιβίωση απο την λιμοκτονία των ανθρώπων τότε.

Την ιστορία αυτή σαν την είπα μόνο και μόνο για να δείτε ότι το θειάφι δεν έχει αποτελεσματικότητα μόνο στις μικρές προνύμφες του κηροσκόρου αλλά και σε πολύ μεγαλύτερα έντομα όπως για παράδειγμα και οι δικές μας οι μέλισσες. Το θειάφι λοιπόν θέλει πολύ προσεκτική μεταχείρηση και αν έχουμε σκοπό να το εφαρμόσουμε στις κηρήθρες θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Ο καπνισμός με θειάφι γίνεται πολύ απλά. Παίρνουμε τα πατώματα με τις κηρήθρες και τα τοποθετούμε το ένα πάνω απο το άλλο. Σφραγίζουμε καλά τις χαραμάδες (ανάμεσα απο τους ορόφους, τις θήρες κλπ για να μην φύγει απο πουθενά ο καπνός). Και στο τελευταίο πάτωμα ακριβώς πάνω απο τα πλαίσια τοποθετούμε ένα τσίγκινο πιατάκι με θειάφι. Ανάβουμε φωτιά αφού βάλουμε και λίγο οινόπνευμα, κλείνουμε και το αφήνουμε να πλυμμηρήσει ο καπνός μέσα. Για τη δοσολογία βάζουμε 60 γραμμάρια ανα 3 πατώματα. Την θεραπεία πρέπει να την εφαρμόσουμε πάλι μετά απο 10 ημέρες για να σκοτωθούν και όσα αυγά εκκολάφτηκαν και δεν πρόλαβε η προηγούμενη θεραπεία.

Αξίζει να ανέρουμε για άλλη μια φορά ότι επιρρεπής στην προσβολή του κηρόσκορου είναι οι μαύρες κηρήθρες, αυτές που έχουν υπολλείματα διάφορα επάνω και μπορεί να τραφεί η προνύμφη. Τα φύλα κηρήθρας, και τις τελείως νεόκτιστες κηρήθρες δεν μπορεί να τις φάει η προνύμφη, εκτός αν βάλουμε μαζί με αυτές και μαύρες κηρήθρες. Εναλλακτική θεραπεία χωρίς καθόλου υπολλείματα στο κερί είναι η κατάψυξη για 2 μέρες, οι οποία σκοτώνει όλα τα στάδια του κηροσκόρου και οι κηρήθρες καθαρίζουν τελείως!

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Μια πολύ καλύτερη ΣΙΓΟΥΡΗ και πιο οικολογική λύση είναι να πασπαλιζετε τα πλαίσια με καθαρή σταχτη(όχι χρωματιστα-εμποτισμενα ξύλα). Η στάχτη όταν είναι καθαρή είναι εντελώς ακίνδυνη (την βάζουμε στη μουσταλευριά, φτιάχνουμε αλυσίδα κτλ) Επίσης απορροφά την υγρασία εμποδίζοντας το μουχλιασμα και πιθανόν με την υγρασία του περιβάλλοντος κάνει καυστικό μείγμα που ΙΣΩΣ βοηθάει την νοζεμιαση την κιμωλοαση κτλ. Δοκιμάστε την και θα με θυμηθείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόσο χρονικό διάστημα μετά , μπορούμε άφοβα να τοποθετήσουμε ξανά μέσα στην κυψέλη της κερήθρες που έχουμε έχουμε θειαφησει; Ευχαριστώ πολύ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!