Widget Recent Post No.

Πως θα προστατέψουμε τα μελίσσια απο το καύσωνα: Πατέντες μελισσοκόμων!



Σήμερα θα σας απαριθμήσουμε τις σημαντικότερες πατέντες που εφαρμόζουν οι μελισσοκόμοι το Καλοκαίρι για να έχουν μόνωση τα μελίσσια τους. Όπως γνωρίζουμε είναι ένα απο τα σημαντικότερα θέματα το Καλοκαίρι, και πολλά μελίσσια ζεσταίνονται τόσο πολύ, που κάνουν μούσια (τσαμπιά) έξω απο την είσοδο, λιώνουν οι κηρήθρες, οι μικρές παραφυάδες παθαίνουν πλήξη απο τη πολύ ζέστη. Ακόμα και τα παραγωγικά μας μελίσσια μπορούν να γίνουν αντιπαραγωγικά σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

Ο λόγος που κάνω τη σημερινή ανάρτηση δεν είναι για να σας δώσω κάποιες απλές συμβουλές. Ο μελισσοκόμος υποχρεούται να κάνει κάτι από τα παρακάτω προκειμένου να μην βασανίζονται τα μελισσάκια του. Θα σας πω λοιπόν τους τρόπους που δοκιμάζω τόσο ο ίδιος στα μελίσσια μου, όσο και μέθοδους και απο άλλους επαγγελματίες μελισσοκόμους!

Ο πρώτος τρόπος που εφαρμόζουν πολλοί μελισσοκόμοι με τεράστιο αποτέλσμα πολύ γρήγορα και μεγάλη διάρκεια για όλο το Καλοκαίρι, είναι το βάψιμο του καπακιού με άσπρο χρώμα. Ο επαγγελματίας μελισσοκόμος πηγαίνει με ένα ρολό, τις ώρες που δεν πετούν οι μέλισσες, και περνά στα γρήγορα απο μια στρώση βαφής σε όλες τις κυψέλες του. Μέσα σε λίγες ώρες η βαφή ξερένεται και οι μέλισσες δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα.

Όπως μου είπε επι λέξη επαγγελματίας μελισσοκόμος "δεν μπορείς να φανταστείς πόσο μεγάλη διαφορά βλέπω στα καπάκια που είναι βαμμένα και σε αυτά που δεν είναι". Αυτό όμως είναι απολύτως φυσικό εφόσον το άσπρο χρώμα αντανακλά πίσω στο περιβάλλον την θερμότητα και δεν την απορροφά όπως συμβαίνει με μια σκέτη λαμαρίνα.

Το πρόβλημα με τα απλά ξύλινα καπάκια είναι οτι δεν έχουν μόνωση στο εσωτερικό τους, άρα όλο το άναμα που απορροφά το αλουμίνιο αντανακλάται μέσα στο σμήνος και το μελίσσι μπαίνει σε μια άσχημη κατάσταση. Αυξάνονται οι συλλέκτριες νερού, γίνονται μούσια έξω στην είσοδο με αερίστριες μέλισσες, το μελίσσι γίνεται τελείως αντιπαραγωγικό.

Άλλο κόλπο που εφαρμόζεται επίσης απο μελισσοκόμους είναι ένα καλό κηρόπανο κάτω απο το καπάκι. Πολλοί μελισσοκόμοι αφήνουν επίτηδες το κηρόπανο μέσα στο μελίσσι το Καλοκαίρι, για να μην χτυπά η θερμότητα της κηρήθρες και οι μέλισσες να ρυθμίζουν καλύτερα τη θερμοκρασία στη κυψέλη τους. Για παράδειγμα ο επαγγελματίας μελισσοκόμος Μόσχος Ντιώνιας εφαρμόζει το εξής κόλπο το Καλοκαίρι χωρίς να κάνει τίποτα άλλο. Δείτε εδώ

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσουν οι μελισσοκόμοι στα πορτάκια των κυψελών τους. Για παράδειγμα η μεταλλική είσοδος είναι απολύτως απαγορευτική το Καλοκαίρι. Καίει τόσο πολύ απο τον ήλιο που κυριολεκτικά μπορεί να κάψει τις μέλισσες. Γενικά το Καλοκαίρι έχουμε φροντίσει τα μελίσσια μας να μην έχουν πορτάκια, να αερίζονται σωστά.

Άλλη διαδεδομένη πατέντα ανάμεσα στους μελισσοκόμους είναι ένα κομμάτι φελιζόλ με μια πέτρα πάνω απο τη κυψέλη. Δεν θα δείτε πάρα πολλούς μελισσοκόμος να εφαρμόζουν αυτό το κόλπο, όμως είναι ένα απο τα πιο αποτελεσματικά για μόνωση στο μελίσσι. Ο τρόπος αυτός έχει αρκετό κόπο όμως μέγιστο αποτέλεσμα στο μελίσσι. Για να εφαρμόσουμε αυτή τη πατέντα είναι πανεύκολο. Κόβουμε ένα κομμάτι φενιζόλ, να προεξέχει 2 πόντους απο κάθε πλευρά, και το στηρίζουμε στο μελίσσι αφήνοντας μια πέτρα η ένα τούβλο επάνω. Τίποτα δύσκολο λοιπόν.

Τέλος υπάρχει μια μεγάλη μερίδα μελισσοκόμων που αγοράζουν επίτηδες πλαστικά καπάκια με ενσωματωμένη μόνωση. Δηλαδή μπορεί να έχουν σώμα ξύλινο, πάτο ξύλινο και καπάκι πλαστικό προκειμένου να κερδίσουν μεγάλο μέρος σε μόνωση.

Αυτούς τους τρόπους είχαμε να πούμε σήμερα, αν κάνετε κάτι διαφορετικό απο αυτά με καλό αποτέλεσμα μην διστάσετε να μας το στείλετε και εμείς θα το δημοσιεύσουμε! 

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΣΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΕΝΑΙ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ , ΕΓΩ ΕΧΩ ΒΑΛΕΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΠΑΚΙΟΥ ΦΕΝΙΖΟΛ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΓΙΑ ΜΟΝΟΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!