Νέοι μελισσοκόμοι ρωτάνε αν μπορούν να μεταφέρουν παραφυάδα η μελίσσι με αγονιμοποίητη βασίλισσα, και τι λέει η εμπειρία των παλιών μελισσοκόμων. Καταρχήν να πούμε οτι απαγορεύεται ρητά να μετακινήσουμε, να επιθεωρήσουμε, ακόμα και απλώς να ανοίξουμε το καπάκι απο ένα μελίσσι που δεν έχει γονιμοποιημένη μάνα. Ο λόγος είναι απλός. Θα σκοτώσουν την ίδια τους τη βασίλισσα, και το μελίσσι θα μείνει ορφανό.
Ποτέ λοιπόν δεν κάνουμε μεταφορά σε μελίσσια με αγονιμοποίητη βασίλισσα. Θεωρητικά η βασίλισσα όταν πρωτογεννιέται δεν εκπέμπει κανονικές φερομόνες βασίλισσας, η μέλισσες δεν την αναγνωρίζουν ως βασίλισσα, και επειδή τρέχει επάνω στο πλαίσιο μπορούν να παρεξηγήσουν τη συμπεριφορά της και να τη σκοτώσουν χωρίς λόγο. Συνεπώς για αυτό φταίει μόνο ο μελισσοκόμος που στρεσσάρει το σμήνος σε μια ενδεχόμενη επιθεώρηση. Μόλις ο ήλιος σκάσει απότομα μέσα στη κυψέλη η βασίλισσα ταράζεται οι μέλισσες λένε "τι γίνετε εδώ" και η συνέχεια είναι το κουλούριασμα και ο θάνατος απο ασφυξία.
Καταλαβαίνετε λοιπόν αν κάνουμε μεταφορά απο τα χτυπήματα και την όλη ιστορία δεν πρόκειται να ζήσει με τίποτα καμία βασίλισσα. Η για να το θέσουμε πιο σωστά οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές. Σίγουρα υπάρχουν και πιθανότητες να επιβιώσει αλλά τι να το κάνουμε αν χάσουμε τις 9 στις 10 βασίλισσες;
Επίσης ποτέ δεν μεταφέρουμε παραφυάδες που έχουν φρεσκογονιμοποιημένη βασίλισσα που μόλις άρχησε να γεννά. Η βασίλισσα τις πρώτες ημέρες είναι ευαίσθητη, τρομάζει εύκολα, και δεν πρέπει να ενοχλούμε το σμήνος. Η μάνα δεν έχει πείρα και μπορεί να χαθεί δίχως λόγο απο τη μεταφορά. Προσέξτε λοιπόν οι παραφυάδες που μεταφέρετε να μην έχουν ουτε αγονιμοποιήτη αλλά ούτε και φρεσκογονιμοποιημένη μάνα.
Πριν κλείσω τη σημερινή ανάρτηση θέλω να σας πω και μια τέτοια εμπειρία που είχα. Μια χρονιά μετέφερα στον έλατο όλα τα μελίσσια, μικρά μεγάλα, ακόμα και παραφυάδες με φρεσκογονιμοποιημένη βασίλισσα που είχαν ξεκινήσει να γεννάνε. Μόλις έφτασαν στο βουνό, επειτά απο λίγες ημέρες στην επιθεώρηση παρατήρησα τεράστια απώλεια στις βασίλισσες. Είχαν χαθεί. Ακόμη και απο τα τριπλοκυψελίδια. Αυτό είναι ένα καλό μάθημα για να αποφεύγουμε τέτοιες μεταφορές, πόσο μάλλον αν είναι και μακρινές, όπως η δική μου που διήρκεσε δύο ώρες.
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!