Widget Recent Post No.

Η ανθοφορία του Ηλίανθου για υψηλές παραγωγές μελιού: Αλήθειες που κρύβουν οι παλιοί μελισσοκόμοι...



Ο Ηλίανθος είναι μια παρεξηγημένη ανθοφορία, με τους περισσότερους μελισσοκόμους να διαδίδουν ότι τα μελίσσια παθαίνουν υπερκόπωση - μελλανίαση, πέφτουν σε ανάπτυξη, δεν βάζουν μέλι ακόμη και περιπτώσεις ότι το νέκταρ του γίνεται τοξικό. Σήμερα συλλέξαμε πληροφορίες απο τους πιο έμπειρους μελισσοκόμους της Ελλάδας, και θα σας μεταφέρουμε όλες τις εμπειρίες που αφορούν τον Ηλιόσπορο, το μέλι του, και τον τρύγο του μελιού!


Ο ηλίανθος είναι μια ανθοφορία που συναντάμε κυρίως τους Μήνες Ιούλιο Αύγουστο και Σεπτέμβριο, με τις περισσότερες καλλιέργειες να συναντώνται στη Βόρειο Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κινήσεις καλλιέργειας και προς τα Νότια οπότε δίνετε η επιλογή να τον επισκεφτούν ακόμη περισσότεροι μελισσοκόμοι, προκειμένου να εκμεταλλευτούν το πλούσιο μέλι του!

Ο ηλίανθος δίνει πλούσιο μέλι άριστης ποιότητας και πλούσια γύρη χρώματος ωχροκίτρινο. Η σημαντικότητα της ανθοφορίας αυτής είναι τόσο μεγάλη, που μέσα στη καρδιά του Καλοκαιριού "φουσκώνει" τα μελίσσια, τόσο σε πλυθησμό όσο και σε μέλι. Όπως μου είπε παλιός μελισσοκόμος με μεγάλη εμπειρία πάνω στην ανθοφορία του ηλιόσπορου "Παίρνω κάθε χρόνο 20-25 κιλά μέλι ανα κυψέλη, τα μελίσσια ρίχνουν πολλούς γόνους και γεμίζουν με μέλια. Αμα φέρεις για παράδειγμα ένα νηστικό μελίσσι στον ηλίανθο, αυτό γίνεται τούμπανο. Δεν έχω παρατηρήσει κάτι αρνητικό σε αυτή την ανθοφορία, που λένε μερικοί μελισσοκόμοι. Για μένα τα λένε για να μην έρχονται και βάζουν μελίσσια. Εδώ γίνεται χαμός απο μελισσοκόμους".

Λόγω οτι ποτίζεται το Καλοκαίρι, δίνει πλούσιο μέλι και νέκταρ ακόμα και αν ο καύσωνας είναι πολύ έντονος

Το μέλι του ηλίανθου θεωρείτε ένα απο τα ποιοτικότερα μέλια στην Γαλλία, ενώ στην Ελλάδα είναι παραξηγημένο. Αυτό συμβαίνει λόγω της γρήγορης κρυστάλλωσης του σε 1-2 μήνες, αλλά και της μεγάλης παραγωγής του κατα τον τρύγο. Όπως μου είπε επαγγελματίας μελισσοκόμος, και μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση "Το μέλι απο τον ηλιόσπορο είναι σιγουράκι, δηλαδή δεν υπάρχει χρονιά να μην πάρεις μέλι, τουλάχιστον για τη δική μου περιοχή".

Υπάρχει μεγάλη μερίδα μελισσοκόμων που υποστηρίζει οτι ο ηλιόσπορος εξουθενώνει τα μελίσσια, και ότι οι μέλισσες κολλάνε επάνω τους μια κόλλα απο το φυτό η οποία αχρηστεύει τις συλλέκτριες. Η κολλώδης γύρη γεμίζει ολόκληρο το σώμα και οι μέλισσες δεν μπορούν να δουλέψουν. Επίσης λόγω οτι είναι μονοκαλλιέργεια και οι μέλισσες δεν έχουν πολλές επιλογές, συλλέγουν φτωχή γύρη το οποίο μπορεί να δημιουργήσει και ασθένειες.

Επαγγελματίας μελισσοκόμος όμως με πολλά χρόνια εμπειρία μου απάντησε το εξής "Δεν ισχύουν αυτά τα πράγματα. Δεν έχω δεί ποτέ τα μελίσσια να πέφτουν σε ανάπτυξη. Μάλιστα λόγω οτι την ίδια εποχή έχουμε και τα κολοκυθάκια, και τα καλαμπόκια και τα βαμβάκια, τα μελίσσια πάνε πολύ καλά και βρίσκουν καλή ποιότητας γύρη. Μετά τον ηλιόσπορο παίρνεις σφαιράτα μελίσσια για τον πεύκο και τις υπόλοιπες νομές, και παραμένουν παραγωγικά. Αν έπεφταν τα μελίσσια θα κοίταζαν πως να τα σώσουνε. Εδώ και γόνους πέρνουνε και μέλι πέρνουνε.


Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!