Widget Recent Post No.

Ώθηση στην ανάπτυξη των μελισσιών το Καλοκαίρι ταίζοντας γυρεόπιτα! Πότε χρειάζεται; Τι κίνδυνοι υπάρχουν;



Σήμερα θα μάθουμε πως πρέπει να χειριζόμαστε τα μελίσσια το Καλοκαίρι, για να έχουν μεγάλη ανάπτυξη, με τη χρήση τη γνωστή σε όλους μας γυρεόπιτας! Η γυρεόπιτα είναι ένα ζυμάρι, ζυμωμένο με ζάχαρη άχνη και πρωτείνες, που βοηθάει σημαντικά την ανάπτυξη των μελισσιών και των παραφυάδων μας. Οι πρωτείνες που περιέχει μπορούν να είναι είτε από γύρη, είτε απο σόγια, γι αυτό πολλές φορές την συναντάμε με την ονομασία υποκατάστατο γύρης. Ωστόσο το θέμα μας σήμερα είναι πως θα αυξήσουμε την ανάπτυξη των μελισσιών μέσα στη "ξηρή περίοδο" και εκεί θα επικεντρωθούμε λέγοντας μερικά ακόμα μυστικά...

Όλοι παρατηρούμε ότι την Άνοιξη τα μελίσσια μπλοκάρουν τις κηρήθρες με την αύθονη γύρη που βρίσκουν στη φύση. Τότε όλα είναι σε αυθονία, όμως η μέλισσα είναι ένα εμβιο όν με τρομερή προνοητικότητα. Όλη αυτή η γύρη που "μπλοκάρει" το μελίσσι, έχει σημαντικό σκοπό, και είναι για να τροφοδοτήσει το μελίσσι το Καλοκαίρι, έτσι ώστε να κρατήσει γόνους για μεγάλη περίοδο. ΞέρειΜελίσσια που δεν έχουν πρόσβαση σε γύρη, καθόλου, τον Αύγουστο για παράδειγμα, δεν μπορούν να θρέψουν γόνο. Η γύρη είναι το βασικό δομικό συστατικό για την ανάπτυξη του μελισσιού. Έτσι λοιπόν την περίοδο που έχει έλλειψη τα μελίσσια σταματούν την ανάπτυξη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα έλλειψης γύρης είναι οι μελισσοκόμοι που επισκέπτονται τον Πεύκο, το Καλοκαίρι, και δεν υπάρχει ίχνος απο ανθοφορία. Οι μέλισσες έχουν μεν πρόσβαση σε μελίτωμα, αλλα απο γύρη καθόλου. Τότε έχουμε δραματική πτώση στην ανάπτυξη, οι μέλισσες δεν έχουν τι να ταίσουν τον γόνο. Πολλοί έμπειροι μελισσοκόμοι σε τέτοιες περιπτώσεις ειδικά, κάνουν χρήση γυρεόπιτας, η και τροφοδότηση κατευθείαν με σκέτη γύρη. Λίγες κουταλιές μέσα στο πιατάκι τροφοδοσίας και οι μέλισσες την καταναλώνουν κατευθείαν!

Επίσης ένα καλό παράδειγμα είναι οι καλοκαιρινές παραφυάδες που φτιάχνουμε! Ξέρετε όσο μικρότερο είναι ένα μελίσσι, τόσο περισσότερο ζορίζεται η μάνα για να το αναπτύξει. Και για να γίνει ανάπτυξη χρειάζεται μέλι αλλά και γύρη. Όταν το μικρό μελισσάκι δεν βρίσκει γύρη επειδή έχουν ξεραθεί τα πάντα, και τελειώσουν οι διαθέσιμες προμήθειες με γύρη μέσα στη κυψέλη, τότε έχουμε μια άσχημη κατάστασει, οι μέλισσες πέρνουν εντολή να πάνε πολύ μακριά για να βρούν γύρη, ακόμα και 13 χιλιόμετρα. Συνεπώς αντί για ανάπτυξη το μελίσσι ζορίζεται πολύ περισσότερο προκειμένου να αυξήσει το πλυθησμό.

Εγώ προσωπικά θεωρώ ότι και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις μπορούμε να κάνουμε χρήση έτοιμης γυρεόπιτας, και όσον αφορά τις παραφυάδες ο τέλειος συνδιασμός είναι γυρεόπιτα, και ζυμάρι μαζί, έτσι ώστε να έχουν και μέλι αλλά και πρωτείνες ταυτόχρονα. Δεν χρειάζονται υπερβολές, κόβουμε μισή γυρεόπιτα σε κάθε παραφυάδα και μπορούμε να βοηθήσουμε σημαντικά!

Όταν ένα μελίσσι έχει έλλειψη σε γύρη, βλέπουμε δύο πράγματα. Η βασίλισσα σταματά νε γεννά, δεν έχουμε ανοιχτούς γόνους, και τα ακρινά πλαίσια δίπλα απο τον γόνο δεν έχουν ίχνος απο γύρη. Επίσης παρατηρώντας στην είσοδο των μελισσιών βλέπουμε να μπαίνει σχεδόν μηδενική γύρη. Πολλές φορές οι μέλισσες στην προσπάθεια τους να συλλέξουν γύρη, έχουν λίγο "πασαλημένα" τα ποδαράκια τους. Βλέπετε όταν κάνει ζέστη η συλλογή της γύρης ακόμη και λουλούδια να υπάρχουν είναι δύσκολη. Η γύρη για να συλλεχθεί και να κολλήσει στα πόδια της μέλισσας χρειάζεται  υγρασία. Γι αυτό μετά απο βροχές έχουμε τόσο μεγάλη συλλογή γύρης και μπλοκάρουν τα πλαίσια.

Συνεπώς στην ερώτηση "Πότε χρειάζεται τροφοδοσία με γυρεόπιτα" είναι το Καλοκαίρι που τα μελίσσια έχουν εμφανώς έλλειψη σε γύρη, και σταματούν να ρίχνουν γόνους. Αυτό να ξέρετε πάντως δεν είναι πάντοντε κακό, εφόσον όσοι έχουν πρόβλημα με βαρρόα, το ξεγόνιασμα είναι απαραίτητο για να γίνει ένα καλό ξελάφρωμα. Ωστόσο όσοι αναπτύσσουν παραφυάδες, ή έχουν σκοπό το μέλι στο πεύκο στο ρείκι αργότερα, πρέπει οπωσδήποτε να διατήρήσουν τους πλυθησμούς των μελισσιών τους.

Πολλοί μελισσοκόμοι ρωτούν τι κίνδυνοι υπάρχουν με τη χρήση της γυρεόπιτας; Ο κίνδυνος είναι αν η εταιρία αν δεν είναι αξιόπιστη, να μεταφέρουμε με τη ξένη γύρη που έχει η πίτα μέσα κάποια ασθένεια. Οπότε μην προτιμάτε αμφιβόλου αξιοπιστίας εταιρίες. Σε γενικές γραμμές οι μεγάλες εταιρίες κάνουν χημικές αναλύσεις οπότε δεν έχουμε πρόβλημα με ασθένειες.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια