Έχω εικοσάρι γεμάτο μελισσάκι με 10 -11 γόνους οι περισσότεροι σφραγισμένοι και θα το πάω με άλλα στο βουνό, ΠΡΕΠΕΙ να του βάλω τρίτο πάτωμα? Η όχι?
Απάντηση...
Η περίπτωση που αναφέρεις είναι ο ορισμός του τρίτου πατώματος. Ένα μελίσσι με πλυθησμό 20 πλαίσια και 10 γόνους, είναι απαραίτητο να πάρει τρίτο πάτωμα, πρίν πάει στο βουνό ή στην επόμενη νομή. Οι 10 γόνοι, εφόσον είναι κλειστοί, το μελίσσι θα χρειαστέι άμεσα χώρο με του που αρχίζουν να εκκολάπτονται οι νέες μέλισσες. Σκέψου ότι ένας γόνος γεμάτος, μας δίνει 2 πλαίσια πλυθησμό. Άρα ένα μελίσσι με πολύ γόνο αναπτύσσετε πολύ πιο γρήγορα απο όσο νομίζουμε...
Θυμάμαι πριν αρκετά χρόνια που έκανα ένα πείραμα και πήγα σφιχτά μελίσσια στο βουνό. Θα σας εξηγήσω τι έκανα. Μετά τη νομή της πορτοκαλιάς, εφόσον δεν σμηνούργησαν τα μελίσσια, τα μεταφέραμε στον έλατο. Αποφάσισα να κρατήσω σφιχτά τα μελίσσια, έτσι ώστε να πάρω περισσότερο μέλι. Είναι γνωστό ότι όσο πιο "πυκνός" ειναι ο πλυθησμός, τόσο καλύτερα αποθηκεύεται το μέλι, και τόσο πιο γρήγορα γεμίζουν οι κηρήθρες με μέλι. Δηλαδή τα 20άρια μελίσσια, τα άφησα 20άρια και δεν έδωσα τρίτο πάτωμα....
Οταν πήγα αρκετό καιρό μετά για τον πρώτο τρύγο διαπίστωσα κάτι πρωτόγνωρο για την νομή του ελάτου. Όλα τα μελίσσια είχαν γεμίσει μέλι, αλλά είχαν τρομερή τάση για σμηνουργία. Σμηνουργία στον έλατο δεν είχα ξανα συναντήσει σαν εκείνη τη χρονιά, ποτέ στο παρελθόν. Ωστόσο απο την εμπειρία μου, έχοντας αφήσει σφιχτά τα μελίσσια, διαπίστωσα πόσο περισσότερο μέλι βάζουν, αλλά και πόσο ριψοκίνδυνο είναι να σμηνουργήσουν, ακόμα και μια τόσο "μακρινή" περίοδο.. Γιατί μην ξεχνάμε ότι τα μελίσσια σμηνουργούν μέχρι και τον Μάιο το πολύ, και όταν υπάρχει πλούσια ανθοφορία.
Γενικά απο την εμπειρία μου έχω διαπιστώσει ότι το περισσότερο μέλι μας το δίνουν τα τριόροφα μελίσσια. Αυτά που καταφέρνουν να πατήσουν 26 πλαίσια και πάνω. Στον έλατο πάντα επιλέγουμε μελίσσια πάνω απο 16 πλαίσια, αλλά όταν το μελίσσι πατήσει το τρίτο πάτωμα, τότε θεωρώ οτι ειναι το ιδανικό. Γενικά πάντως απο τη σημερινή ανάρτηση θέλω να κρατήσετε, ότι όταν έχουμε μελίσσι 20άρι, καλό είναι να του βάλουμε τρίτο πάτωμα πρίν πάμε στη νομή. Το πως σηκώνουμε τρίτο πάτωμα, γίνετε ανεβάζοντας 1 ή 2 γόνους, με το γνωστό τρόπο που σας έχω δείξει. Αντιθέτως όμως, αν ένα μελίσσι είναι 16άρι, το αφήνουμε ως έχει, και δεν του δίνουμε τρίτο πάτωμα, διότι θα το πάμε πίσω αντί για μπροστά... Αυτά για σήμερα, και ελπίζω να σας βοήθησα!
1 Σχόλια
Που ανεβάζεις 1 με 2γονους στο τρίτο πάτωμα;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!