Widget Recent Post No.

Στατική μελισσοκομία χωρίς καθολου μεταφορές σε ανθοφορίες: Πόσο μέλι μπορούμε να βγάλουμε;



Σήμερα θα μιλήσουμε για τους "σταθερούς" μελισσοκόμους που δεν κυνηγάνε ανθοφορίες και έχουν τα μελίσσια τους σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία όλο τον χρόνο. Η στατική μελισσοκομία όπως ονομάζεται είναι ένας εύκολος τρόπος άσκησης της μελισσοκομίας, χωρίς καθόλου μεταφορές μελισσιών που μπορεί να έχει υψηλή παραγωγή μελιού με άμεση εξάρτηση τις νομές που συλλέγουν οι μέλισσες. Νομίζω είναι ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα που σκέφτονται πολλοί μελισσοκόμοι, και κυρίως οι νέοι που τώρα μπαίνουν στην μελισσοκομία.

Αφορμή για το σημερινό άρθρο είναι για άλλη μια φορά οι νέοι μελισσοκόμοι που ρωτάνε αν μπορούν να διατηρήσουν μελίσσια σταθερά χωρίς μεταφορές και φυσικά να μπορούν να κάνουν ένα καλό τρύγο για να εξασφαλήσουν το μέλι της χρονιάς. Πάνω στο συγκεκριμένω θέμα έχω αρκετή εμπειρία, μιας και όταν επισκέπτομαι μια μελιτοφορία ανθοφορία δεν μετακινώ όλα μου τα μελίσσια. Πάντα αφήνω μερικά έτσι για να υπάρχουν πίσω. Άρα κατα ένα μέρος ασκώ και εγώ στατική μελίσσοκομία. Έτσι λειτουργούν και οι περισσότεροι επαγγελματίες μελισσοκόμοι, μιας και κανένας δεν θυσιάζει να μετακινήσει ολόκληρη την μελισσοκομική του επιχείρηση σε μια θέση. Υπάρχει πάντα ένα βασικό μελισσοκομείο, που μένουν οι νέες παραφυάδες, γίνονται διάφορες εργασίες, και βρίσκεται συνήθως κοντά στο σπίτι του μελισσοκόμου. Για παράδειγμα ένας μελισσοκόμος που έχει 200 μελίσσια θα πάει στον έλατο μόνο τα δυνατά του, και τα υπόλοιπα θα τα αφήσει στον κάμπο.

Θέλω αρχικά να αναφέρω οτι κατα τη διάρκεια μιας χρονιάς είναι σπάνιο να μην δώσει καμία ανθοφορία η μελιτοφορία μέλι. Δηλαδή παρόλες τις κακές καιρικές συνθήκες, κάτι θα βρούν για να αποθηκεύουν και φυσικά να τρυγήσει ο μελισσοκόμος. Υπάρχουν χρονιές που είσαι τελείως απογοητευμένος απο τις αποδόσεις των μελισσιών, και γίνετε ένα ξαφνικό, να πιάσουν ψείρα τα πουρνάρια, οι καλαμιές, ακόμα και οι πορτοκαλιές, και τα μελίσσια να πάρουν τα πάνω τους. Δηλαδή εκεί που δεν το περιμένεις μπορει να σου έρθει μέλι και να αποθηκεύσουν μια χαρά τα μελισσάκια!

Στην Ελλάδα οι περισσότεροι μελισσοκόμοι δραστηριοποιούνται νομαδικά. Δηλαδή ξεχειμωνιάζουν σε ζεστά μέρη πχ Πελοπόνησσο και στην συνέχεια αρχίζουν να κυνηγάνε ανθοφορίες όπως πορτοκαλιά, ακακία, έλατο, θυμάρι, πεύκο κλπ. Ο επαγγελματίας μελισσοκόμος είναι αναγκασμένος να κάνει αυτή τη δουλειά εφόσον τα μελίσσια αποδίδουν στο μέγιστο. Τις τελευταίες δεκαετίες βέβαια η απόδοση στη νομαδική μελισσοκομία έχει μειωθεί δραματικά, και αυτό ίσως οφείλετε στην ανθροπογενή δραστηριότητα, στο φαινόμενο του θερμοκηπίο και γενικά όλη την αλλαγή στο κλίμα του περιβάλλοντος και ανθοφορίες που παλιά έδιναν μέλι τώρα δίνουν σπάνια.

Μερικοί μελισσοκόμοι υποστηρίζουν ότι με την στατική μελισσοκομία τα μελίσσια δεν πάνε καλά και δεν βγάζουν μέλι. Εγώ θα πω ότι εξαρτάται απο την τοποθεσία. Σίγουρα υπάρχουν ξηροθερμικά κλίματα που δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη δυνατών και παρατεταμένων ανθοφοριών, η λόγω του εδάφους δεν υπάρχει έυορορο έδαφος με ποικιλία σε φυτά. Αυτό συμβαίνει όμως σπάνια, και οι περισσότερες περιοχές έχουν πολλές προοπτικές για να διατηρηθούν τα μελίσσια σχεδόν τις περισσότερες εποχές.

Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι μελισσοκόμοι είναι το μυστικό του κάθε τόπου. Το οποίο δεν πρόκειται να το αποκαλύψει κανένας μελισσοκόμος. Τα ίδια τα μελίσσια θα σας το αποκαλύψουν. Μπορεί να υπάρχει μια τοποθεσία που το έδαφος επιτρέπει στα φυτά να αναπτύσσουν μελίγκρες οι οποίες αποδίδουν πολύ καλές ποσότητες σε μέλι. Γενικά να ξέρετε οτι οι μέλισσες προτιμούν τον εύκολο στόχο, που είναι έτοιμο μέλι απο τους "εργάτες" αυτούς.

Συμπεραίνοντας λοιπόν όταν κάποιος ασκεί στατική μελισσοκομία μπορεί κάλλιστα να πάρει το μέλι του και να εξυπηρετήσει και τους πελάτες του. Η μετακινήσεις των μελισσιών και το κυνήγι της ανθοφορίας είναι για να γίνει πιο επικερδές το επάγγελμα. Αυτός είναι και ο απλούστατος λόγος ότι όλοι οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι ασκούν νομαδική μελισσοκομία. Τα "στατικά" μελίσσια ειναι λοιπόν για όσους έχουν λίγα μελίσσια, και τους ερασιτέχνες μελισσοκόμους που δεν έχουν ακόμα τα μέσα τις γνώσεις αλλά και τις μεριές για να βάλουν τα μελίσσια τους.

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Υπάρχουν σταθερά μελισσοκομία που παράγουν βιολογικό μέλι?
    ευχαριστώ
    Ιάκωβος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχουν σταθερά μελισοκομια που παράγουν βιολογικό μέλι?

    ευχαριστώ
    Ιάκωβος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχουν σταθερά μελισοκομια που παράγουν βιολογικό μέλι?

    ευχαριστώ
    Ιάκωβος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!