Widget Recent Post No.

Βασιλοτροφία και ταυτόχρονη ανάπτυξη: Σύστημα του παλιού μελισσοκόμου Κώστα Παναγιωτίδη


Γράφει ο παλιός μελισσοκόμος Κώστας Παναγιωτίδης...
Φίλοι μου με τη βασιλοτροφία ασχολούμε πολλά χρόνια. Πολύ έρευνα, διάβασμα, πειράματα, έξοδα. Τα τελευταία 10 χρόνια κατέληξα στη κάθετη λαμαρίνα η οποία είναι το σύστημα με τον λιγότερο κόπο και έξοδα, και με το καλύτερο αποτέλεσμα.

Τα βασιλοκελιά που χρησιμοποιώ είναι Αριστέας, το σύστημα αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα εμπορικά συστήματα Zender και Ezi queen, ούτε με τη βασιλοτροφία της σέσουλας που βλέπω στο εξωτερικό, στην οποία χωρίς σεβασμό για τη μέλισσα πετάνε χιλιάδες μέλισσες σε ένα συρμάτινο καλάθι και με τη σέσουλα γεμίζουν με μία χούφτα μέλισσες τα εμπορικά κυψελίδια σύζευξης με αγονιμοποίητη βασίλισσα. Κουραστικά και πολυδάπανα συστήματα.

Το σύστημα για το οποίο μιλάω είναι ένα σμήνος 3αράκι μικρό δυνατό και δεν χρειάζεται έλεγχο μετά από 6 εώς 8 μέρες για να χαλάσουμε τα δικά του βασιλοκελιά και να βάλουμε το επιλογής δικό μας με το ρίσκο της αποδοχής. Και αν δεν αποδεχθεί; Ξεγόνεψε, και τι το κάνεις; Το 3αράκι μας θα αρχίσει να δουλεύει όταν σε 2 μέρες σκάσει το κελί και βγει η βασίλισσα. Τότε ανοίγουμε προσεκτικά και του δίνουμε από την μάνα του, η οποία είναι δίπλα στα 2 μέτρα σε ένα ασφράγιστο πλαίσιο δίχως μέλισσες. Έτσι αρχίζει να εργάζεται, ηρεμεί, άρα δε περιμένει 12 μέρες να γεννηθεί το πρώτο αυγό, παίρνει κατευθείαν όχι ένα αυγό αλλά πολλές προνύμφες, έτσι έγινε 4αράκι, και σε 3 ημέρες θα πάρει από τη μάνα του ένα πλαίσιο σφραγισμένο παλιό γόνο, έτσι έγινε 5αράκι, το επόμενο πλαίσιο σε λίγες μέρες θα είναι με γόνο και πληθυσμό, τινάζουμε στην είσοδο τον πληθυσμό και τοποθετούμε μέσα στη κυψέλη τον γόνο και έτσι έγινε 6αράκι. Από εδώ και πέρα διατηρούμε την ισορροπία, η παλιά βασίλισσα να είναι τόσο δυνατή όσο να μη κάνει κελιά, έτσι θα φθάσουμε στους 9 και 9 γόνους.

Καιρός να επισκεφθούμε ή να ζυγίσουμε τους μάρτυρες για μια σίγουρη μεταφορά στις ανθοφορίες, εκεί θα μεταφερθούμε και η παλιά βασίλισσα θα ξεκουμπώσει από το διαιρούμενο πάτο και με εφημερίδα θα συνενωθεί πάνω στη νέα βασίλισσα. Αν κρατήσουμε την παλιά βασίλισσα με 2 πλαίσια γόνου, έχουμε διπλασιάσει τα μελίσσια μας. Αυτό το μελισσάκι θα το έχουμε κοντά στη περιοχή μας θα το φροντίσουμε και θα το βοηθήσουμε με πληθυσμό μετά τον τρύγο, για να δώσει μέλι το φθινόπωρο στο πεύκο. Το γνωστό σύστημα, βασιλοτροφία του Μαΐου, είναι για ανανέωση βασιλισσών , ενώ το σύστημα της κάθετης λαμαρίνας είναι σύστημα αποφυγής της σμηνουργίας και ταυτόχρονα ανάπτυξης, και γίνεται νωρίτερα, όταν έχουμε 7-8 περίπου γόνους. Αν γίνει νωρίτερα πρέπει να έχουμε επάρκεια από κηφήνες.

Μπορείτε να δείτε την παραγωγή κηφηνών στην melissokomiakozanis.com στην αρχή του ντοκιμαντέρ, όπως και το σημάδεμα της βασίλισσας κλπ…

Δείτε το βίντεο...


Λίγα σχόλια παραπάνω...
Πρόκειται για μια μέθοδο γις επαγγελματίες και όχι για ερασιτέχνες. Με αυτό το τρόπο το μελίσσι παράγει το μεγαλύτερο βασιλοκελί. Δεν χτίζει αλλα βασιλοκελιά αρα δε χαλάμε βασιλοκελιά όπως με τη παλιά μέθοδος. Αυτή η μέθοδος δεν είναι αντικατάστασης βασιλισσών που μας λένε οι καθηγητές στα βιβλία τους. Αυτή η μέθοδος είναι αποφυγής σμηνουργίας, γιατι τα φτιάχνουμε νωρίς και μπορούμε να ελέγχουμε άψογα ολόκληρο το μελισσοκομείο μας.

Φυσικά με αυτή τη μέθοδο διπλασιάζουμε τα μελίσσια μας. Διατηρούμε και τα δύο μελίσσια και φυσικά μπορούμε να φτιάξουμε βασίλισσες για όλα τα μελίσσια. Αναπτυξιακά η βασίλισσα συνεχίζει να ρίχνει γόνος και δεν χάνεται κανένα μελίσσι. Το σμήνος απο την 8η έως τη 14 ημέρα σφραγίζει το κελί πράγμα που μας δίνει αρκετό χρόνο για να επισκεφτούμε το μελισσοκομείο όταν θα έχει καλό καιρό με ήλιο....

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Η περιγραφή της μεθόδου κάθετης λαμαρίνας από τον κ. Παναγιωτίδη δεν είναι κατανοητή για να την εφαρμόσουμε. Υπάρχουν κενά στην όλη περιγραφή. Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!