Widget Recent Post No.

Η ιδανικότερη περίοδος για χτίσιμο πλαισιων



Ο Μάρτιος και ο Απρίλιος είναι οι ιδανικότεροι μήνες για χτίσιμο πλαισίων. Η παραγωγή κεριού απο τις εργάτριες αυξάνεται κατακόρυφα. Και τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία οι μελισσοκόμοι να το εκμεταλλευτούν στο έπακρο. Άλλοι μελισσοκόμοι προσθέτουν πλαίσια καρφωτά μέσα στον γόνο, άλλοι στο τέλος δίπλα στην γύρη και άλλοι στην άκρη για να αναπτυχθεί πιο αργά και ομαλά το σμήνος. Όπου και να τα βάλουμε οι μέλισσες θα τα χτίσουν αργά η γρήγορα. Η εποχή παρουσιάζει μεγάλη αυθονία σε γύρη και νέκταρ το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα μέγιστη ικανότητα χτισίματος.

Αυτή την εποχή μπορούν άνετα πλέον τα μελίσσια να χτίζουν τα πλαίσια που τους δίνουμε. Και το κάνουν με μεγάλη όρεξη. Μάλιστα σε 2-3 ημέρες τα βρίσκουμε κτισμένα ακόμη και γεννημένα. Η πιο εγγυημένη μέθοδος για κτίσιμο πλαισίων είναι προσθήκη ανάμεσα από σφραγισμένους γόνους. Το πλαίσιο κτίζεται ολοκληρωμένα σε χρόνο dt. Φυσικά η σφήνα μέσα στον γόνο με άκτιστο πλαίσιο δεν γίνετε σε αδύναμα μελίσσια. Δεν μπορούμε να κρύψουμε ότι πρόκειται για την πιο αποτελεσματική μέθοδο για κτίσιμο νέων κεριών αλλά και ανάπτυξη ταυτόχρονα. Όσον αφορά το κτίσιμο για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα πρέπει τα μελίσσια να έχουν απαραιτήτως το ζυμάρι τους επάνω η ακόμη καλύτερα σιρόπι 1 προς 1. Όσο περισσότερο το σιρόπι τόσο καλύτερο γρήγορο χτίσιμο.

Ο μελισσοκόμος τη περίοδο που χτίζουν τα μελίσσια δεν βάζει κτισμένα, διότι αυτά θα τα χρειαστεί αργότερα που τα πράγματα θα δυσκολέψουν. Ο έξυπνος μελισσοκόμος κάνει κουμάντο και δίνει τα άκτιστα όταν τα μελίσσια έχουν όρεξη. Αργότερα που θα κόψουμε παραφυάδες και θα κάνουμε αυξήσεις στο μελισσοκομείο, όλα τα παλιά μας πλαίσια θα χρειαστούν πάρα πολύ. Σκεφτείτε ότι όταν θα ξεκινήσει ένα κενό ανθοφορίας οι μέλισσες χάνουν την διαθεσή τους για χτίσιμο.

Αλήθεια ποιές ειναι οι προυποθέσεις για να χτίσουν οι μέλισσες;
  1. Να είναι Άνοιξη
  2. Να έχει πάνω απο 13 βαθμούς θερμοκρασία
  3. Να υπάρχει πολύς γόνος στη κυψέλη
  4. Να υπάρχει καλή νεκταροέκκριση αλλά και γύρη
  5. Να είναι δυνατό και υγιές το μελίσσι
Όταν τα μελίσσια ξεπεράσουν τα 5-6 πλαίσια σε πλυθησμό αρχίζουν να κτίζουν με μεγάλη όρεξη και ταχύτητα. Αν έξω έχει καλές μέρες, δεν κάνει κρύο τα βράδια τα μελίσσια πέρνουν φόρα σε θέμα ανάπτυξης, εκτρέφουν φούλ γόνο και φυσικά χτίζουν ασταμάτητα διευρύνοντας τη γονοφωλιά τους. Η περίοδος που βρίσκονται σε αυτό το στάδιο τα μελίσσια μας είναι κρίσιμη και πρέπει να τους δίνουμε συνεχώς χώρο και το βασικότερο τροφή.

Αποφεύγουμε να βάζουμε πατώματα όταν γνωρίζουμε ότι ο καιρός κάνει απότομες αυξομειώσεις στις θερμοκρασίες πχ καταιγίδες με βοριάδες. Για να αποφύγουμε την ψύξη του γόνου εξισώνουμε τα μελίσσια μας. Εφαρμόζουμε ισοδυναμία και δίνουμε ψημένο γόνο απο τα 10άρια στα πιο αδύνατα σμήνη. Επιλέγουμε πάντα εκκολαπτόμενο γόνο για να μην υπάρχει πρόβλημα στο θέμα κάλυψης του πλυθησμού απο το αδύνατο μελίσσι. Αν θέλουμε να δώσουμε και τον πλυθησμό του μαζί τινάζουμε το πλαίσιο μπροστά απο την είσοδο του μελισσιού, έτσι ώστε να μείνουν μόνο οι παραμάνες. Προσέχουμε να μην είναι η βασίλισσα πάνω στο πλαίσιο. Πατώματα βάζουμε όταν δούμε ότι όλα μας τα μελίσσια έχουν φτάσει να είναι δυνατά υγιή με γερούς πλυθησμούς.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια