Widget Recent Post No.

Επιθετικά μελίσσια νωρίς την Άνοιξη. Πολύτιμες συμβουλές για μια γρήγορη επιθεώρηση!



Πηγαίνετε στα μελίσσια, και γίνονται πολύ επιθετικά; Μήπως η επιθεώρηση σε μερικά μελίσσια γίνετε μαρτύριο με πολλές μέλισσες να βουίζουν γύρω απο το κεφάλι σας; Όσο και να φαίνεται παράξενο είναι ένα απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο, μερικά μελίσσια όντως μπορούν να γίνουν επιθετικά, ακόμα και αν ηταν τα πιο ήρεμα του μελισσοκομείου το προηγούμενο διάστημα. Το ερώτημα των περισσότερων μελισσοκόμων, είναι γιατί τα ήρεμα μελίσσια γίνονται ξαφνικά επιθετικά. Απο που πηγάζει το πρόβλημα και πως αντιμετωπίζετε;
Απο την εμπειρία μου, μπορώ να πω ότι το μεγαλύτερο λάθος που γίνονται επιθετικά τα μελίσσια, είναι οι πολλαπλές επιθεωρήσεις. Θα σας πω ένα παράδειγμα για να το καταλάβετε. Πάμε μια ηλιόλουστη μέρα για επιθεώρηση στα μελίσσια, και όλα είναι οκ! Όμως μερικά μελίσσια είναι ελαφρώς πιο υπερκινητικά, και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι λίγο επιθετικά. Πάμε για δεύτερη και τρίτη επιθεώρηση σε διάστημα 2-3 ημερών. Τα μελίσσια που στη πρώτη επιθεώρηση ήταν "υπερκινητικά" τώρα είναι επιθετικά. Πέφτουν απάνω στη μάσκα σαν στούκας! Τα μελίσσια δείχνουν με το δικό τους τρόπο, ότι ενοχλούνται απο τις επεμβάσεις μας. Δεν θέλουν συνέχεια. Μια φορά την εβδομάδα το πολύ! Και αν χρειάζονται τροφή, δεν χρειάζεται να γίνει και επιθεώρηση μαζί. Πετάξτε τη τροφή και προχωρήστε στο επόμενο μελίσσι.

Ο κύριος λόγος που γίνονται τόσο επιθετικά μελίσσια νωρίς την Άνοιξη είναι οι γέρικες συλλέκτριες! Όσο πιο μεγάλη σε ηλικία είναι μια μέλισσα τόσο πιο επιθετική γίνετε. Για παράδειγμα ένα μελίσσι τον Φεβρουάριο που ξεκινάει τους γόνους του, έχει και πολλές ηλικιωμένες μέλισσες, οι οποίες φυσικά μπορούν να γίνουν πολύ επιθετικές! Αυτά τα μελίσσια όμως, αν αρχήσουν να εκκολάπτονται οι γόνοι, μπορούν να ηρεμήσουν σημαντικά. Όσο περισσότερες νεαρές και φρεσκο-εκκολαπτόμενες μέλισσες έχει ένα μελίσσι, τόσο πιο ήρεμο, συνεκτικό, και ευκολοδούλευτο γίνετε!

Μερικοί μελισσοκόμοι με ρωτάνε, γιατί το τάδε μελίσσι είναι επιθετικό φέτος, ενώ πέριση ήταν αρνάκι; Η απάντηση είναι η εξής. Όλα είναι θέμα βασίλισσας! Μπορεί αυτό το μελίσσι να έκανε αντικατάσταση στη βασίλισσα του, άρα ουσιαστικά μιλάμε για ένα καινούργιο μελίσσι. Κάθε φορά που γεννιέται βασίλισσα κουβαλάει διαφορετικά γονίδια. Για παράδειγμα μια βασίλισσα μπορεί να φέρει γονίδια επιθετικότητας, που διατηρεί απο τα παλαιότερα χρόνια. Οι επιθετικές μέλισσες μαζεύουν περισσότερο μέλι, όμως δεν μας βοηθάνε καθόλου στους χειρισμούς. Δεν μπορούμε να δουλέψουμε σωστά!

Προσωπικά στο μελισσοκομείο μου είχα πάντα επιθετικά μελίσσια, όμως είχα υπομονή μαζί τους, σεβόμουν το δικαίωμα τους, να έχουν την ησυχία τους. Όταν δούμε επιθετικό μελίσσι, ο καπνός έχει διάρκεια μόνο για 2-3 δευτερόλεπτα, και στη συνέχεια πετάγονται πάλι οι μέλισσες, οπότε ότι είναι να κάνουμε πρέπει να το κάνουμε πολύ γρήγορα! Έχω διαπιστώσει ότι όσο υπομονή έδειξα σε αυτά τα μελίσσια με αντάμειψαν! Όσο και να φαίνεται παράξενο το επιθετικό μελίσσι είναι υγεία! Έτσι ήταν τα μελίσσια παλιά. Πως αλλιώς θα αντιμετωπίσουν τους τόσους εχθρούς που τα κυνηγάνε; Απο σφήκες σερσέκια, μέχρι δίποδα ζώα - κλέφτες!

Ένας επίσης βασικός λόγος επιθετικότητας είναι και η βαρρόα. Μελίσσια με προσβολή απο βαρρόα πονάνε και επειδή δεν ξέρουν τι φταίει επιτίθενται σε εμάς. Πολλές φορές τα πιο επιθετικά μελίσσια αποδείχτηκαν ότι τελικά είχαν βαριά προσβολή απο βαρρόα. Σε μια τέτοια περίπτωση χρειαζόμαστε ειδικά μέτρα, όπως να δώσουμε ταινίες για να σώσουμε το μελίσσι. Δυστυχώς με τους πολλούς γόνους ούτε καν ξελάφρωμα βαρρόα δεν γίνετε σωστά, αλλά υπάρχει και άλλη επιλογή;

 Ένα τελευταίο μυστικό που έχω ζήσει με επιθετικά μελίσσια! Έχω παρατηρήσει ότι μετά απο το κόψιμο μερικών παραφυάδων τα επιθετικά μελίσσια γίνονται πολύ ήρεμα! Πολλές φορές ένα δυνατό μελίσσι νιώθει τη δυναμή του, γνωρίζει ότι μπορεί να γονατίσει έναν άνθρωπο πανεύκολα, και δείχνει μια γεύση του τι μπορεί να κάνει. Αν όμως χάσει τη δύναμη του, θα γίνει και πάλι ήρεμο. Το έχω δεί να συμβαίνει πολλές φορές και σας συμβουλεύω να το κάνετε σε ειδικές περιπτώσεις!


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια