Widget Recent Post No.

Πως θα αποκαλυφθούν η νοθεία και η απάτη στο μέλι



Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν για ακόμη μία φορά οι Ευρωπαίοι μελισσοκόμοι με τη στήριξη των κορυφαίων αγροτικών οργανώσεών τους, COPA-COGECA, για τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος.

Ο λόγος είναι κυρίως οι πιέσεις της αγοράς που ασκούνται πρωτίστως από το φθηνότερο εισαγόμενο προϊόν τρίτων χωρών. Οι δύο οργανώσεις μάλιστα έχουν εκπονήσει σχέδιο δράσης, το οποίο περιλαμβάνει συμπαγή μέτρα που προτείνουν στις Βρυξέλλες για αλλαγή πολιτικής.


Φθηνότερα -ακόμη και κάτω του κόστους παραγωγής- και νοθευμένα εισαγόμενα μέλια, κυρίως από την Κίνα και την Ουκρανία, απειλούν τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής μελισσοκομίας, η οποία, μετά από τις δυσκολίες της παραγωγής του 2019 -που συνοψίζονται στη μειωμένη παραγωγή των κρατών της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης λόγω καιρικών συνθηκών- δεν είδε αύξηση των τιμών σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς.

Η τιμή του μελιού της Κίνας, το οποίο αφορά το 50% των εισαγωγών της ΕΕ, έπεσε στο 1,24 ευρώ/κιλό κατά μέσο όρο το 2019. Επίπεδο τιμών που μπορεί να εξηγηθεί μόνο από την πρόσμειξη σιροπιών, που δεν μπορούν να ανιχνευτούν εύκολα στους συνοριακούς ελέγχους και επιτρέπουν την πώληση μελιών σε χαμηλή τιμή, αλλά και τα πρότυπα παραγωγής που απέχουν κατά πολύ από τα ευρωπαϊκά.

«Οι παραγωγοί μας δεν μπορούν να πορευτούν με τέτοιες τιμές», υπογραμμίζουν οι οργανώσεις, προσθέτοντας ότι το μέσο κόστος παραγωγής στην ΕΕ ανερχόταν στα 3,90 ευρώ/κιλό το 2018.
«Η παρούσα κατάσταση απειλεί τη διατήρηση των περισσότερων από 10 εκατ. κυψελών που διαθέτει η ΕΕ», επεσήμανε ο Etienne Bruneau, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για το Μέλι των COPA-COGECA, σημειώνοντας ότι εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση της αγοράς, οι Ευρωπαίοι μελισσοκόμοι δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν.

Άμεσο σχέδιο ελέγχων και Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Αναφοράς στη μάχη κατά της απάτης και της νοθείας

Με βάση τα παραπάνω, οι COPA-COGECA προτείνουν στην ΕΕ ένα σχέδιο δράσης, που θα διασφαλίζει πρωτίστως ότι οι εισαγωγές θα αφορούν προϊόν σύμφωνο με τα ευρωπαϊκά πρότυπα παραγωγής, ειδικότερα αναφορικά με την περίπτωση της Κίνας. Έτσι, ζητούν από την Κομισιόν τη διαμόρφωση ενός σχεδίου ελέγχων από κοινού με τα κράτη-μέλη, βάζοντας στον στόχο εισαγωγές παρτίδων μελιού από τρίτες χώρες, μεγαλύτερων των 20 τόνων.
Η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Αναφοράς για το μέλι, όπου θα έχει κομβικό ρόλο το Κοινό Κέντρο Ερευνών, και θα επιφορτιστεί με την πιστοποίηση της αυθεντικότητας του μελιού και την υποστήριξη των κρατών-μελών στις προσπάθειες εντοπισμού της απάτης, κρίνεται ζωτικής σημασίας σύμφωνα με τις οργανώσεις.

Έλεγχοι και ελληνικό σήμα τα κλειδιά προστασίας της εγχώριας παραγωγής

Ως «εγκληματική» χαρακτήρισε τη χαλάρωση στους ελέγχους, που επικρατεί εδώ και κάποια χρόνια από πλευράς πολιτείας, ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ και γραμματέας της Εθνικής Διεπαγγελματικής Μελιού και Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης, Βασίλης Ντούρας, αναφερόμενος τόσο σε κρούσματα νοθείας όσο και απάτης, που δημιουργούν συνθήκες πίεσης στην ελληνική παραγωγή.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Δρ. Νικόλαος Μπακανδρίτσος, ερευνητής καθηγητής και μελισσοκόμος, ανέφερε την αφαίρεση γυρεόκοκκων, μέσω της οποίας το μέλι παύει να έχει ταυτότητα και δεν μπορεί εύκολα να ελεγχθεί η προέλευσή του. Τα προβλήματα στον κλάδο των μελισσοκόμων, που τα προηγούμενα χρόνια εντοπίζονταν περισσότερο σε καθυστερήσεις πληρωμών, πλέον συνοδεύονται από μείωση των τιμών χονδρικής για τους παραγωγούς.

Το 2019, η μέση τιμή των ελληνικών μελιών έπεσε κατά 30-50 λεπτά στη χονδρική. Tα ανθόμελα ξεκινούσαν από 3,30 ευρώ/κιλό και τα πευκόμελα κινούνταν σε τιμές κάτω των 4 ευρώ, όταν για το 2020 οι τιμές που ακούγονται είναι ακόμη χαμηλότερες της τάξεως των 2,80 ευρώ για τα ανθόμελα και 3,40-3,50 ευρώ για τα πευκόμελα.

«Με τις μειώσεις τιμών του 2019 βρισκόμαστε στο όριο της επιβίωσης» σχολίασε ο κ. Ντούρας, υπογραμμίζοντας ότι υπό συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, ακόμη και εταιρείες που στήριζαν την ελληνική παραγωγή αναγκάζονται και πουλάνε κάτω του κόστους για να παραμείνουν στην αγορά, γράφοντας διαρκώς ζημιές.

Το ζήτημα των ελέγχων έχει προτάξει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας στον υπουργό ΑΑΤ, και σε σχέση με την υπογραφή του κανονισμού -που είναι έτοιμος- για το ελληνικό σήμα στο μέλι. «Δεν θέλουμε να το υπογράψει και να περπατήσει, αν δεν δούμε ότι βγαίνουν αποτελέσματα από τους ελέγχους» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι το «όπλο» αυτό που μπορεί να χρησιμεύσει αργότερα, είναι ένα όπλο επιβίωσης της ελληνικής μελισσοκομίας και σεβασμού στον καταναλωτή.

«Επείγει να λειτουργήσει η ελληνική πολιτεία πρώτα και να μας προστατεύσει και μακάρι μετά να πάμε σε μία καλύτερη ευρωπαϊκή λειτουργία, γιατί υπάρχουν μέθοδοι που μπορούν να πιάσουν τη νοθεία» τόνισε, εκφράζοντας τον φόβο ότι «εάν δεν γίνουν οι έλεγχοι να βγάλουν ουσιαστικά αποτελέσματα και δεν μπει το ελληνικό σήμα στο μέλι, ώστε το προϊόν να ξεχωρίζει στα ράφια των καταστημάτων από το εισαγόμενο, σε δύο χρόνια η ελληνική μελισσοκομία θα περιοριστεί στο ήμισυ», καταλήγει.

Αλλαγές στις επισημάνσεις μειγμάτων στα πρότυπα του αιτήματος των υπουργών Γεωργίας

Οι Copa-COGECA επαναφέρουν το αίτημα που διατυπώθηκε από την πλειοψηφία των υπουργών γεωργίας στο συμβούλιό τους στις 27 Ιανουαρίου, για τροποποίηση της επισήμανσης προέλευσης στην περίπτωση των μειγμάτων. Ζητούν τροποποίηση της οδηγίας, ώστε να αναφέρεται με σαφήνεια η προέλευση των μελιών και τα ποσοστά συμμετοχής τους στο μείγμα κι όχι απλώς μείγμα ευρωπαϊκών ή μη μελιών ή και των δύο, προστατεύοντας την ευρωπαϊκή παραγωγή και διασφαλίζοντας την ενημέρωση των καταναλωτών.

https://www.ypaithros.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια