Widget Recent Post No.

Ταΐζετε τα μελίσσια ζάχαρες & βιομηχανοποιημένα σκουπίδια: Σίγουρα θα πουλάτε το μέλι ως αγνό...



Η άγνοια πράγματι σκοτώνει. Δείτε τι λέει για τις τροφοδοσίες που κάνουν οι μελισσοκόμοι...

Μελισσοκόμος δεν είμαι αλλά μου φαίνεται πολύ περίεργο που ταΐζετε τα μελίσσια σας με όλες αυτές τις ζάχαρες και τα βιομηχανοποιημένα σκουπίδια. Σίγουρα θα πουλάτε το μέλι ως αγνό και φυσικό όταν έχετε μετατρέψει τις μέλισσες σε σκουπιδοφαγους. Γιατί δεν τους επιτρέπετε να φάνε το μελί που παράγουν οι ίδιες; Για τον εαυτό τους το παράγουν οχι για εσάς τουλάχιστον όχι όλο. Ας μου απαντήσει κάποιος υπεύθυνα να ενημερωθώ κι εγώ...

Απάντηση από τον μελισσοκόμο Γιάννη...
Μου προκαλεί εντύπωση που κάποιοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα μελίσσια δεν πρέπει να ταίζονται. Τουλάχιστον οι περισσότεροι ταίζουν σκέτη ζάχαρη σε μορφή σιροπιού ή ζαχαρόπιτας, ζάχαρη η οποία είναι καθημερινά στην διατροφή του ανθρώπου σ' αυτήν την μορφή κάτι που δεν συμβαίνει στα υπόλοιπα παραγωγικά ζώα που έχουμε στη διατροφή μας όπου οι ζωωτροφές είναι βιομηχανικά φυράματα.

Το να έχει μια μελισσοτροφή βιταμίνες και ιχνοστοιχεία κατά την άποψή μου είναι περιττό εφόσον τα μελίσσια κουβαλούν γύρη απ τις ανθοφορίες της περιοχής που δουλεύουν, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν την κάνει βιομηχανικό σκουπίδι. Άλλωστε τα φαρμακεία γεμάτα με τέτοια συμπληρώματα διατροφής τα οποία καταναλώνονται άφοβα χωρίς να τα θεωρούν σκουπίδια. Δεν έχω ακούσει κάποιον να διαμαρτύρεται στους κτηνοτρόφους οι οποίοι δεν αφήνουν το γάλα στις προβατίνες και στις αγελάδες να ταίζουν τα μικρά τους, άραγε πόσες φορές το χρόνο εξαναγκάζονται αυτά τα ζωντανά να παράγουν γάλα και με ποιό τρόπο.

Αλήθεια τι ταίζουν τα ζωντανά όταν είναι σταβλισμένα οι κτηνοτρόφοι; Για τα καλοκαιρινά λαχανικά που παράγονται και καταναλώνονται ολόκληρο το χρόνο; Πόσο αλήθεια έχουν μεταλλαχθεί οι σπόροι απ τις βιομηχανίες για να αντέχουν σε αντίξοες συνθήκες. Τι λιπάσματα (τροφή για τα φυτά) πέφτουν στις καλλιέργειες; Για τα αυγουλάκια που γεννιόνται στα ορνιθοτροφεία σ' αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες συνωστισμού και τεχνητής διατροφής; Το κρέας που καταναλώνουμε από ποιά ζώα προέρχεται, δεν νομίζω όλα τα ζωντανά να βόσκουν συνέχεια στα λιβάδια.

Όταν λοιπόν μιλάμε για επαγγελματική μελισσοκομεία, μπορούμε να μιλάμε και για μελισσοτροφές. Οι κανόνες υπάρχουν και πρέπει να τους τηρούν οι μελισσοκόμοι, όσο αφορά στο πόσο και πότε ταίζουμε μακριά απ την περίοδο παραγωγής και αποθήκευσης μελιού απ τις μέλισσες. Και να είσαι σίγουρος αγαπητέ καταναλωτή ότι το μέλι είναι απ τα λίγα αγροτικά προιόντα που είναι σε μεγάλο βαθμό τόσο ποιοτικά. Ακόμα και το μέλι που παράγεται από μεγάλους μελισσοκόμους που συνηθίζουν να ταίζουν τα μελίσσια όταν υπάρχει η ανάγκη και τηρούν όλους τους κανόνες ορθολογικής διαχείρησης, είναι εξίσου καλό με το μέλι που παράγεται από κάποιον που έχει 5 μελίσσια στην αυλή του και δεν τα ταίζει χειμώνα καλοκαίρι για να πάρει καμμιά 10αριά κιλά μέλι που θα περισσέψει για το σπίτι του.

H σουκρόζη άλλωστε, συστατικό της ζάχαρης, εμπεριέχεται και ως φυσικό ζάχαρο στο μέλι σε μικρό ποσοστό. Όταν το τάισμα σταματάει 1 μήνα πριν την ημέρα που τα μελίσσια θα τρυγηθούν δεν θα έχει μείνει ίχνος απαυτην την τροφοδοσία μέσα στις κυρήθρες. Θεμιτό και επιθυμητό το τάισμα όταν σκοπός είναι η επαγγελματική ενασχόληση με τις μέλισσες και όχι η συντήρησή τους ως αποικίες για συντροφιά.

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Δλδ τα ζώα που τρώνε χορτάρια δεν βγάζουν καλό κρέας; Και μιλάμε για ελευθέρας βοσκής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάποτε δούλευα σε κάποιο νησί των Δωδεκανήσων. Όταν πήγα εκεί αγόρασα πέντε μελίσσια από κάποιον ντόπιο μελισσοκόμο. Εντύπωση μου έκανε ότι τάιζαν τα Μελίσσια με σηρόπι μέχρι την ημέρα που τα τριγουσαν. Όταν τους ρώτησα γατί ακολουθούν στη την τακτική,μου απάντησαν. "Δώσε μου να σου δώσω" εννοώντας ότι όποιο πολύ τα ταΐζεις τόσο πιο πολύ μέλι θα σου δώσουν. Φυσικά το πουλούσαν στην Αθήνα σαν αγνό νησιώτικο μέλι. Όταν κάποια στιγμή τους αποδηξα ότι εγώ χωρίς ζάχαρη βγάζω περισσότερο μέλι μου είπαν ότι είμαι κομπιναδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάποτε δούλευα σε κάποιο νησί των Δωδεκανήσων. Όταν πήγα εκεί αγόρασα πέντε μελίσσια από κάποιον ντόπιο μελισσοκόμο. Εντύπωση μου έκανε ότι τάιζαν τα Μελίσσια με σηρόπι μέχρι την ημέρα που τα τριγουσαν. Όταν τους ρώτησα γατί ακολουθούν στη την τακτική,μου απάντησαν. "Δώσε μου να σου δώσω" εννοώντας ότι όποιο πολύ τα ταΐζεις τόσο πιο πολύ μέλι θα σου δώσουν. Φυσικά το πουλούσαν στην Αθήνα σαν αγνό νησιώτικο μέλι. Όταν κάποια στιγμή τους αποδηξα ότι εγώ χωρίς ζάχαρη βγάζω περισσότερο μέλι μου είπαν ότι είμαι κομπιναδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!