Widget Recent Post No.

Τοπ Χειρισμοί: Προσθήκη πλαισίων και τάισμα με σιρόπι



Η περίοδος Φεβρουάριος- Μάρτιος είναι η πιο κρίσιμη περίοδος της Άνοιξης. Ξέρετε, ανάλογα με το πόσο γρήγορα και αποδοτικά κινηθούμε, τόσο μεγαλύτερα μελίσσια θα φτιάξουμε. Ας μη μιλάμε με γρίφους όμως.... Σήμερα θα σας δείξω πως βάζουμε τα πλαίσια στα μελίσσια, τις καλύτερες θέσεις, και τις κηρήθρες που γεννά πιο γρήγορα η βασίλισσα. Επίσης θα σας πω και τα δικά μου μυστικά πως φτιάχνω το σιρόπι για τις μέλισσες.


Θέλω πρώτα να σας δείξω, πως δείχνει ο γόνος όταν είναι ατάιστα τα μελίσσια. Γενικά ένα μελίσσι που δεν έχει ταιστεί σωστά, έχει έλλειψη, και δεν του φτάνει για να ταίσει τον γόνο δείχνει έτσι. Ο γόνος δεν είναι τόσο συμπαγής, το πάνω μέρος δεν έχει μέλι, το πλαίσιο είναι πολύ ελαφρύ...



Το μελίσσι την περίοδο Φεβρουάριο Μάρτιο, τρώει πιο εύκολα προμήθειες. Όχι όμως όσο θέλαμε. Πχ ενα σφραγισμένο πλαίσιο με μέλι, δυσκολα καταναλώνεται. Ο μελισσοκόμος μπορεί να ξύνει ελαφρώς την επιφάνεια του πλαισίου, και να αναγκάζει τις μέλισσες να παίρνουν και να τρώνε το μέλι. Λόγω της εποχής καταναλώνεται. Επίσης έτσι ανοίγει και χώρος για να γεννήσει η βασίλισσα


1ος ΧΕΙΡΣΜΟΣ: ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΛΑΙΣΙΩΝ
Η προσθήκη των πλαισίων αρχίζει απο τον Φεβρουάριο, όταν βλέπουμε ότι ο πλυθησμός καλύπτει και το τελευταίο πλαίσιο. Γενικά νωρίς την άνοιξη είμαστε συγκρατιμένοι και προσθέτουμε πλαίσια 1 κάθε λίγες μέρες. Για νωρίς την Άνοιξη καλό είναι να τα βάζουμε έξω από το γόνο. Πχ το να σπάσουμε τον γόνο στη μέση βάζοντας μια κηρήθρα ανάμεσα, σε ένα ενδεχόμενο κρύου ίσως δυσκολέψει αρκετά το μελίσσι.

Τις σκούρες κηρήθρες τρελαίνεται να τις γεννά η βασίλισσα, ειδικά τώρα που είναι νωρίς. Πχ μια τέτοια κηρήθρα η βασίλισσα θα την γεννήσει με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα. Η σκέψη έχει ώς εξής: Εφόσον έχει γεννηθεί στο παρελθόν, σημαίνει ότι εδώ ειναι στρωμένο το έδαφος για γέννα. Αντίθετα μια άσπρη κηρήθρα φρεσκοκτισμένη δεν έχει ξανα γεννηθεί, οπότε δεν θεωρείτε ένα απο τα ζεστά πλαίσια για τη μάνα. Ωστόσο όσο πάμε προς το καλοκαίρι αυτό αρχίζει να αλλάζει.

Δείτε μια κηρήθρα που τρελαίνεται να γεννά η βασίλισσα...


Παρακάτω μια κηρήθρα, η οποία θεωρείτε εξίσου καλή, και είναι αρκετά νεότερη σε ηλικία. Αυτή τη γεννά επίσης εύκολα η βασίλισσα....


Τις κηρήθρες εγώ τώρα, τις βάζω στην άκρη εκεί που τελειώνει ο γόνος. 

2ος ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ: ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ
Η τροφοδοσία είναι το μύνημα που δίνουμε στο μελίσσι να ξεκινήσει γέννα! Εγώ προτιμώ να δίνω μεγάλες ποσότητες σε σιρόπι, όταν κάνει ζεστό καιρό. Το μελίσσι παίρνει μπρός και πηγαίνει ταχύτατα. Πιο κάτω σας δείχνω με ένα κατσαρολάκι, πως βάζω περίπου 1 κιλό σε κάθε μελίσσι.
Η αναλογία μπορεί να είναι 1 κιλό ζάχαρη 1 λίτρο νερό, και μέσα μπορούμε να προσθέσουμε βιταμίνες ή κάτι πρωτεινούχο πχ γύρη ή ασπράδι αυγού ή σόγια για να έχουμε τη μέγιστη δυνατή ανάπτυξη.



Επίσης το να εξασφαλίσουμε ποιοτικές τροφές για ταίσμα των μελισσιών μας είναι κάτι εξίσου σημαντικό. Εγώ τα τελευταία χρόνια, και ειδικά την Άνοιξη δουλεύω την τροφή ΜΕΛΟΖΥΜ EXTRA απο την Αρκαδική Μελισσοκομία. Για να προμηθευτείτε την τροφή:







Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Κτίσιμο πλαισίων: Άνθισαν οι αμυγδαλιές και κτίζουν τα μελίσσια τα πρώτα άκτιστα πλαίσια του χρόνου και τα γεννούν, χωρίς ζυμάρια και σιρόπια, αλλά μόνο με τα μέλια που παίρνουν από τη φύση. Ο καιρός είναι καλός με υψηλές θερμοκρασίες, καλή υγρασία και άπνοια, συνθήκες που ευνοούν την νεκταροέκριση και την ανέξοδη ανάπτυξη των μελισσιών. Καλημέρα και καλή Άνοιξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!