Widget Recent Post No.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, “χτύπησαν” την παραγωγικότητα των μελισσών


Σε εντατικοποίηση της εξάσκησης της νομαδικής μελισσοκομίας και μείωση της παραγωγικότητας των μελισσών, έχουν οδηγήσει οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, μειώνοντας έτσι δραστικά το οικονομικό κέρδος των παραγωγών, επισήμανε η καθηγήτρια στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας, τμήμα Γεωπονίας, Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ, Χρυσούλα Τανανάκη.


Μιλώντας από το βήμα του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Agrotica “Κλιματική Αλλαγή και Γεωργία” , τόνισε ότι “οι μεταβολές στις κλιματικές συνθήκες, καταγράφονται ήδη αρνητικές και πολυδιάστατες, τόσο στην ευζωία των μελισσών, όσο τον κλάδο της μελισσοκομίας συνολικά”.

Τονίζοντας ότι οι μεταβολές στις κλιματικές συνθήκες επιδρούν στη φυσιολογία των φυτών και επομένως στη χλωρίδα και στην παροχή τροφής προς τις μέλισσες, η κ. Τανανάκη επισήμανε ότι “η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί μεταβολές στον βιολογικό κύκλο των μελισσών, αλλά και στον ετήσιο κύκλο ανάπτυξης του μελισσιού”.



Μάλιστα, όπως πρόσθεσε “τα προβλήματα εκτείνονται και στον τομέα της παθολογίας της μέλισσα, καθώς παρατηρείται πληθυσμιακή αύξηση των εχθρών με ταυτόχρονη εξασθένιση του αμυντικού συστήματος του εντόμου και έντονες προσβολές από παθογόνα”.

Όπως εξήγησε, “η ολοένα εντατικότερη χρήση φυτοπροστατευτικών προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα στον τομέα της φυτικής παραγωγής οδηγούν σε υψηλότερα ποσοστά απωλειών των μελισσών” και πρόσθεσε ότι “εκτός όμως από τις μέλισσες, οι επιπτώσεις είναι αισθητές και σε οικονομικό επίπεδο στον κλάδο της μελισσοκομίας, καθώς παρατηρείται μείωση της παραγωγικότητας και εντατικοποίηση της εξάσκησης της νομαδικής μελισσοκομίας”.

Στο πλαίσιο αυτό, παραδεχόμενη ότι η αριθμητική αποτίμηση των επιπτώσεων είναι δύσκολο να υλοποιηθεί, ωστόσο, όπως συμπλήρωσε “τα τελευταία χρόνια, νέες ερευνητικές μελέτες πραγματοποιούνται προκειμένου να διαπιστωθούν/επιβεβαιωθούν προβλεπτικά μοντέλα και να οργανωθούν στρατηγικές αντιμετώπισης των επικείμενων προβλημάτων λόγω κλιματικών αλλαγών, στη μέλισσα και στη μελισσοκομία”.

Κατά την ομιλία της στο συνέδριο, η ίδια επισήμανε την “αδιαμφισβήτητη” προσφορά των μελισσών στην παραγωγή μελισσοκομικών προϊόντων, αλλά και στην επικονίαση καλλιεργήσιμων και αυτοφυών φυτών και σημείωσε ότι είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι μέλισσες “δεν παράγουν μόνο μέλι, αλλά συμβάλλουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο στη διατροφή του ανθρώπου, αλλά και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας”.

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η μελισσοκομία αποτελεί ένα παραγωγικό κλάδο χρήσης ενός εντόμου που δεν ομοιάζει με άλλο της ζωικής παραγωγής και τόνισε ότι ο “|άνθρωπος έχει κατορθώσει να «εκτρέψει» τις μέλισσες εφαρμόζοντας μοντέλα διαχείρισης προσαρμοσμένα στο βιολογικό κύκλο και τη συμπεριφορά τους, χωρίς δραστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους”.

Όπως επισήμανε, “το προαναφερόμενο δεδομένο, κάνει αντιληπτή τη σχέση της μελισσοκομίας με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας, καθώς και τις επικείμενες κλιματικές αλλαγές”.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Η κλιματική αλλαγή συντελείται εκατομμύρια χρόνια τώρα.Οι ηλιακές εκρήξεις αυξομειώνουν την θερμοκρασία στον πλανήτη μας και επηρεάζουν το κλίμα. Οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις ειδικά μετά την βιομηχανική επανάσταση,η τεχνολογία και η κακή και ανεξέλεγκτη χρήση της και η ευκολία να μεταβάλλει ο άνθρωπος το περιβάλλον με ριζικές παρεμβάσεις και καλλιέργειες που αλλάζουν την από χιλιάδες χρόνια την μορφολογία του εδάφους και της φυτικής δομής, η χρήση χημικών ουσιών,φυτοφαρμάκων, επιταχύνουν την αποδόμηση με ταυτόχρονη υποβάθμιση και μόλυνση του πλανήτη έχει σοβαρές επιπτώσεις στην μέλισσα και μελισσοκομία συνολικά . Δεν είναι λοιπόν η κλιματική αλλαγή η αιτία γιατί απλούστατα δεν μπορείς να ρυθμίσεις τις ηλιακές εκρήξεις του πυρήνα του.Μπορείς να καταλογίσεις ευθύνες στο κεφάλαιο που στο όνομα της υποβάθμισης και καταστροφής του περιβάλλοντος για κερδοσκοπικούς λόγους θεωρεί ότι μπορεί να κρυφτεί πίσω από την κλιματική αλλαγή για να συνεχίσει να κερδοσκοπεί στο όνομα της μεγαλύτερης απάτης που περιγράφετε ως πράσινη ανάπτυξη και κυοφορεί καταστροφή της φύσης με νεονικοτινοειδή, υλοτόμηση δασών ,αιολικά, ηλιακά πάρκα, βιορευστά, πάρκα κά· Αυτή είναι η πραγματικότητα κύριοι της ορεινής μέλισσας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!