Widget Recent Post No.

2 μυστικά για πρώιμη ανάπτυξη, απο επαγγελματία μελισσοκόμο



Αφού ξεπεραστούν οι χαμηλές θερμοκρασίες, και μαλακώσει ο καιρός οι μελισσοκόμοι μπορούν να κάνουν την πρώτη διέγερση με σιρόπι, για να ξυπνήσουν οι μάνες απο την "ημιχειμέρια" νάρκη τους, και να ξεκινήσουν δυναμικά τα μελίσσια την αναπτυξή τους. Όταν βάλουμε σιρόπι στα μελίσσια το μελίσσι αμέσως αρχίζει να επεκτείνει τον γόνο του, και η βασίλισσα γεννά. Το μυστικό είναι στη θερμοκρασία. Μόλις το μελίσσι ταιστεί με σιρόπι αυξάνει τη θερμοκρασία για την ωρίμανση του σιροπιού, και δημιουργεί συνθήκες επέκτασης του γόνου. Επίσης οι εργάτριες ωριμάζοντας το σιρόπι, τρώνε και οι ίδιες, παράγουν βασιλικό πολτό, ταίζουν τη βασίλισσα και αυτή με τη σειρά της, αποδίδει ότι την ταίζουν οι μέλισσες.

Ένας καλός τρόπος διέγερσης για την πρώιμη Άνοιξη είναι με τη μέθοδο της κηρήθρας ή του μπουκαλιού. Ας πούμε πρώτα τη μέθοδο της κηρήθρας. Εννοούμε το γέμισμα μιας άδειας χτισμένης κηρήθρας με σιρόπι, και προσθήκη στο μελίσσι για άμεση τροφοδοσία. Η μέθοδος έχει ως εξής. Παίρνουμε μια κηρήθρα (χτισμένη) αφού οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 14 βαθμούς και τη βουτάμε σε σιρόπι 1-1. Πχ έχουμε ένα γεμάτο τενεκέ, και εμβαπτίζουμε όλη τη κηρήθρα μέσα. Η εναλλακτικά την γεμίζουμε με ένα ποτιστήρι. Τη παίρνουμε απευθείας (αργά το απόγευμα) και την τοποθετουμε ακριβώς δίπλα στον γόνο. Πχ αν υπάρχει γόνος και δίπλα γύρη, βάζουμε τη κηρήθρα στη μέση να βλέπει τον γόνο. Επαναλαμβάνουμε το ταίσμα μετά απο 5 μέρες. Η κηρήθρα χωράει περίπου δύο κιλά σιρόπι, μπορούν να ταιστούν καλά και τα μικρά μελίσσια. Η μέθοδος έχει πολυ γρήγορη ανάπτυξη. Η Ορεινή Μέλισσα θα κάνει αναλυτική παρουσίαση της μεθόδου και με φωτογραφίες πολύ σύντομα.

Η άλλη μέθοδος είναι η γνωστή με το μπουκάλι του μισού λίτρου. Καλή μέθοδος και θα έλεγα η ιδανική για περιοχές που η θερμοκρασία πέφτει το βράδυ. Με το μπουκάλι δεν έχουμε απότομη ανάπτυξη, και τα μελίσσια αναπτύσσονται με πιο αργούς ρυθμούς. Θα κάνουμε πολύ σύντομα αναλυτική παρουσίαση και γι αυτή τη μέθοδο.

Μια πολύ καλή τεχνική ανάπτυξης για τον Φεβρουάριο είναι η το γύρισμα ων τελάρων για διεύρυνση της γονοφωλιάς. Ο μελισσοκόμος αυτό που έχει να κάνει, είναι όσα τελάρα έχουν γύρες μέλια απο την μια πλευρά, να τα γυρίσουν απο την ανάποδη (τις περισσότερες φορές είναι άδεια η άλλη πλευρά) και έτσι πετυχαίνεται μεγαλύτερη ανάπτυξη. Αυτή η μέθοδος έχει καλά αποτελέσματα όταν ταίζουμε τα μελίσσια και δεν είναι νηστικά. Πχ γυρίζουμε τη κηρήθρα και έχουμε και μια βανίλια πάνω απο το μελίσσι. Επίσης για να γυρίσουμε τη κηρήθρα πρέπει να δούμε ότι η βασίλισσα έχει γεννήσει και έχει κλείσει τον γόνο στο αμέσως επόμενο πλαίσιο. Αν υπάρχουν κάπου σφραγισμένα μέλια στα ακρινά πλαίσια, τα ξύνουμε λίγο με το ξέστρο για να αναγκάσουμε τις μέλισσες να τα φάνε. Με αυτούς τους απλούς χειρισμούς ωθούμε σημαντικά τα μελίσσια μας να αναπτυχθούν.

Χρήσιμες ερωτήσεις μελισσοκόμων

Κηρήθρα εμποτισμένη με σιρόπι 1 :1.  Πια η διαφορά αν βάλω σιρόπι με τροφοδότη;
Η διαφορά είναι ότι με τη κηρήθρα ταίζουμε και τα πιο μικρά μελίσσια, και έχουμε γρήγορο αποτέλεσμα.

Αν θέλουμε αντί για ζάχαρη να βάλουμε μέλι σε τι αναλογία είναι καλύτερα για διέγερση?
1 λίτρο νερό 1 κιλό μέλι θεωρώ ότι είναι η ιδανική αναλογία για να διεγείρουμε στο μέγιστο τα μελίσσια. Ωστόσο αν είχα στη διαθεσή μου μέλι για να ταίσω, θα προτιμούσα να το βάλω μέσα στο σιρόπι ζάχαρης, έτσι ώστε να κάνω μια πολύ ανώτερη τροφή. Πχ στα 10 κιλά σιροπιού μισό κιλό μέλι, μπορεί να κάνει το σιρόπι μας πολύ νόστιμο, και οι μέλισσες να ξετρελαθούν.

Στο πλαισιο αυτο μπορουμε να βαλουμε σιροπι με θυμολη ή νοζεβίτ για την νοσεμιαση;
Φυσικά και μπορούμε. Με τη θυμόλη βάζουμε 1 γρ στα 15 λίτρα, και με το νοζεβίτ 1 ml ανα λίτρο. Με τη θυμόλη δε γνωρίζω αν υπάρχει αποτελεσματικότητα, μιας και υπάρχουν πολλές ενστάσεις, τόσο απο ερευνητές όσο και απο μελισσοκόμους. 

Πότε ξεκινάμε τροφοδοσίες στα μελίσσια;
Εμείς εδώ στην Αθήνα με τις αλκυονίδες μέρες συνήθως ξεκινάμε την διέγερση. Εγώ προσωπικά ξεκινάω στις αρχές του Φεβρουαρίου, αφού καλυτερέψει λίγο ο καιρός. Οι μελισσοκομικοι χειρισμοι ειναι διαφορετικοί απο περιοχή σε περιοχη. Άλλο η Πελοπονησος, - αλλο ο Εβρος , γιαυτο οσοι δεν ξέρετε, να ρωτατε μελισσοκομους, να διαβάζετε και να ακούτε τις συμβουλές των παλαιότερων. Μπορεί με μια τροφοδοσία να έχουμε και άσχημα αποτελέσματα, αν γίνει άκαιρα, και τις επόμενες ημέρες έχει μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια