Widget Recent Post No.

Βέλτιστη θεραπεία με οξαλικό οξύ χωρίς απώλειες. Οι επιστήμονες εξηγούν την αποτελεσματικότερη...



Οι επιστήμονες σύμφωνα με νέες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, διαπίστωσαν πως η μέθοδος ενστάλλαξης βλάπτει τις μέλισσες, σε σημείο που μερικά μελίσσια να μη τα καταφέρνουν το Χειμώνα. Το οξαλικό οξύ σε μορφή σιροπιού περνά στο πρόλοβο της μέλισσας και όταν η βαρρόα που θα πιεί αίμα θα δηλητηριαστεί απο τη τοξικότητα. Ωστόσο το σιρόπι βλάπτει και την ίδια τη μέλισσα σε σημείο που να ζεί λιγότερο.

Συγκεκριμένα στην έρευνα δοκίμασαν την εξάχνωση οξαλικού οξέος και την ενστάλλαξη και είδαν ότι υπήρχαν συντριπτικές διαφορές. Η εξάχνωση δεν έβλαπτε τις μέλισσες, και είχε 97% αποτελεσματικότητα ενώ η ενστάλλαξη είχε κάτω από 90% αποτελεσματικότητα και μετά απο 4 μήνες ο πλυθησμός ήταν 20% λιγότερος.
Οι επιστήμονες όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Apicultural Research  μετά από συνεχής έρευνες σε πάνω από 200 μελίσσια το 2013 και το 2014 πειραματίστηκαν πάνω σε ξεγονιασμένα μελίσσια το χειμώνα και παρατήρησαν οτι η εξάχνωση του οξαλικού οξέος είναι μια απίστευτα αποτελεσματική μέθοδος και βλάπτει ελάχιστα έως καθόλου τις μέλισσες. Μάλιστα η εξάχνωση είχε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και από το σκεύασμα apistan που θεωρείτε χημικό και αποτελεσματικό σκεύασμα. Οι μελισσοκόμοι με επαναλαμβανόμενες χημικές θεραπείες τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη έχουν αχρηστεύει πολλά χημικά σκευάσματα και αυτό δεν είναι καθόλου καλό.

Σύμφωνα με το καθηγητή Francis Ratnieks οι μελισσοκόμοι πρέπει να σταματήσουν την εφαρμογή με ενστάλλαξη και να ξεκινήσουν να εφαρμόζουν τη μέθοδο της εξάχνωσης. Είναι πολύ γρήγορη μέθοδος, κάνει μεγάλη οικονομία σε οξαλικό οξύ, είναι οικονομική, και το κυριότερο έχει συντριπτική αποτελεσματικότητα σε σχέση με την ενστάλλαξη ακόμα και στα χημικά σκευάσματα.

Όταν μπεί ο εξαχνωτής στο μελίσσια και κλείσουμε καλά όλες της θήρες, δημιουργείτε ένας ατμός, που κατακλίζει κάθε γωνιά της κυψέλης. Είναι ένας τοξικός για τη βαρρόα ατμός και τα μικρά σταγονίδια που θα κατακάτσουν πάνω στο σώμα των μελισσών θα είναι ένας όπλο προστασίας απέναντι στα βαρρόα. Η διαφορά της εξάχνωσης με την ενστάλλαξη είναι οτι οι οι μέλισσες δε χρειάζεται να καταναλώσουν το σιρόπι, άρα δε μπορεί να τις βλάψει και να ζήσουν λιγότερο.

Δείτε και ένα βιντεάκι με τη μέθοδο...

Δημοσίευση σχολίου

7 Σχόλια

  1. γεια σασ! εχω αγορασει τον ομιχλοποιητη της ανελ και εχω 150 μελισσια. τι δοση οξαλικού οξέος προτείνετε να βάλω και με τι θα το αναμείξω??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τον όμιχλοποιητή δεν μπορείς να κάνεις εξάχνωση φίλε μου, γιατί έχει διαφορετική λειτουργία από τον εξαχνωτη.Θα πρέπει να διαλύσεις το οξαλικό σε 90%καθαροτητα οινόπνευμα θερμενοντας το και μετά να το αναμίξεις με την γλυκερίνη,ο εξαχνωτης είναι άλλο εργαλείο.μετατρεπει την σκόνη του οξαλικού σε αέριο,που αυτό ξανακρυσταλωνει στο εσωτερικό της κυψέλης και σκοτώνει τη βαρροα

      Διαγραφή
  2. ΔΗΛ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΧΝΩΣΗ ΠΌΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΠΟΡΟΎΜΕ ΝΑ ΚΆΝΟΥΜΕ ΘΕΡΑΠΕΊΑ.ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΝΆ ΠΌΣΟ ΔΙΆΣΤΗΜΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΈΧΕΙ ΠΕΡΆΣΕΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΊΑ ΘΕΡΑΠΕΊΑ ΠΟΥ ΕΊΧΑΜΕ ΚΆΝΕΙ?ΠΟΙΕΣ ΕΠΟΧΈΣ ΚΑΙ ΘΑΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΗΛ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΧΝΩΣΗ ΠΌΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΠΟΡΟΎΜΕ ΝΑ ΚΆΝΟΥΜΕ ΘΕΡΑΠΕΊΑ.ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΝΆ ΠΌΣΟ ΔΙΆΣΤΗΜΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΈΧΕΙ ΠΕΡΆΣΕΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΊΑ ΘΕΡΑΠΕΊΑ ΠΟΥ ΕΊΧΑΜΕ ΚΆΝΕΙ?ΠΟΙΕΣ ΕΠΟΧΈΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΘΕ ΠΟΣΕΣ ΜΕΡΕΣ ΓΙΝΕΤΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΓΟΝΟ ?ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΕΥΧΑΡΗΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με παρουσια γονου και υψηλες σχετικα θερμοκρασιες καλοκαιρινους μηνες στην κρητη υπαρχουν κυνδηνοι γεια τους πληθυσμους ????

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα εχω αγορασει τον ομιχλοποιητη της ανελ και εχω 100 μελισσια. τι δοση οξαλικού οξέος προτείνετε να βάλω και με τι θα το αναμείξω?ακόμα τι αλλο μπορώ να βάλω εκτός απο οξαλικό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!