Γιατί χάνονται τα μελίσσια, με τις βιολογικές μεθόδους και κυρίως απο τους νέους μελισσοκόμους; Πως γίνετε μερικοί βιολογικοί μελισσοκόμοι, να επιτυγχάνουν μεγάλη παραγωγή μελιού δίχως να χρησιμοποιούν καμία χημική μέθοδο; Είναι εφικτό κάτι τέτοιο; Η αλήθεια είναι πως ναι! Η έλλειψη εμπειρίας, σε συνδιασμό με κακούς χειρισμούς μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες μελισσιών, και στο τέλος ο μελισσοκόμος να νομίσει ότι έφταιξε μόνο το φάρμακο που έβαλε.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Με την ενστάλλαξη οξαλικού οξέος έχουν χαθεί πολλά μελίσσια. Αντίθετα άλλοι υποστηρίζουν ότι έχει άριστα αποτελέσματα. Πως γίνετε αυτό; Μα φυσικά διαφορετικοί χειρισμοί! Μελισσοκόμοι με πείρα μπορούν να εφαρμόσουν πολύ σωστά μια μέθοδο!
Γράγει μελισσοκόμος...
"Στην Ελλάδα ζουμε" και θεωρώ ότι ακόμα και οι πιστοποιημένοι βιολογικοί μελισσοκόμοι κάτι κρύβουν στη καταπολέμηση της βαρρόα. Πιστεύω ότι θα υπάρχει ένας κύκλος θεραπειών που να μην επηρεάζει πολύ τις αποδόσεις της συμβατικής μελισσοκομίας αλλά και να μη χανει κάποιος τα μελίσσια όπως συμβαίνει σε πολλούς νέους μελισσοκόμους. Ξέρω μελισσοκόμους, που με γαρύφαλλο, οξαλικό, θυμόλη έχουν χάσει τα μελίσσια τους. Το θέμα είναι ότι αρκετοί ( έμπειροι) μελισσοκόμοι που γνωρίζουν κάποια (μυστικά) δεν τα λένε σε κανέναν, και προτιμούν να τα κρατάνε για τον εαύτο τους, δίχως να προσφέρεται απλόχερα όλη αυτή η πολύτιμη γνώση.
Ποιός μπορεί να είναι ο κύκλος βιολογικών θεραπειών με σχετική λεπτομέρεια, να μας πει κάποιος έστω στο περίπου έναν σχεδιασμό.πχ τότε οξαλικό, τότε με ταινίες τότε εξάχνωση (και πως)...
Ένας πολύ έμπειρος μελισσοκόμος μοιράζεται τη γνώση του
Για να τα καταφέρεις με τις θεραπείες στην βιολογική, χρειάζεται να βρείς τις νομές που θα πας. Για παράδειγμα το Αυγουστιάτικο πεύκο είναι ευλογία λόγω ότι τα μελίσσια ξεγονεουν, και μπορεί να γίνει μια πολύ καλή θεραπεία εκεί. Πχ με ταινίες οξαλικού οξέος σε ξεγονιασμένα μελίσσια, καταφέρνεται καταπολέμηση άνω του 90%. Επίσης η αλλαγή των ταινιών μετά απο 7 ημέρες αυξάνει τα αποτελέσματα. Όταν ασκείτε βιολογική μελισσοκομία σπανίως μπορεί το μελίσσι να μείνει χωρίς θεραπεία πάνω από 3-4 μήνες. Και εκεί κρύβεται και το λάθος στους νέους μελισσοκόμους. Εγώ κάνω 3 ή 4 θεραπείες τον χρόνο, συνήθως εναλλάξ οξαλικό οξύ - μυρμικικό οξύ, και δύο σκευάσματα που χρησιμοποιώ είναι ταινίες maqs thymovar. Οι MAQS® είναι ταινίες μυρμηκικού, και το thymovar είναι ταινίες απο θυμόλη. Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα οι maqs ειναι αρκετά πιο αποτελεσματικές. Δεν υπάρχει πρόγραμμα αλλά βλέπεις πως έρχονται οι νομές και όταν είναι να βάλουν μέλι κάνεις πριν κάτι γρήγορο.
Πολλοί δεν μιλάνε γιατί έφαγαν χρόνια και κόπο, διάβασμα και πολύ σκέψη για να βρούνε ένα πρόγραμμα μεταφορών/θεραπειών και δεν θέλουν να στο δώσουν έτοιμο. Για εμένα αυτό είναι λάθος γιατί έτσι αφού κανένας δε μιλάει όλοι οι υπόλοιποι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πραγματικά βιολογική μελισσοκομία. Σημαντικότερος λόγος βέβαια είναι ότι για να προοδεύσουμε πρέπει να γνωρίζουμε την υπάρχουσα γνώση, δεν μπορεί να αρχίζει ο καθένας από το 0.
Στην βιολογική μελισσοκομία η ένοια ξελάφρωμα υπάρχει γιατί δεν γίνεται αλλιώς. Προφανώς και είναι πολύ εύκολο να σου ξεφύγει το πράγμα και να έχεις μέτρια παραγωγή (λόγω βαρρόα) αν όχι να χάσεις μελίσσια τελείως... Εγώ πουλάω 15 ευρώ το κιλό το φθινότερο μέλι μου, οπότε κάπως πατσίζεις την χασούρα.
Προσωπική εμπειρία
Αποφάσισα να κάνω μια χρονιά θεραπεία μόνο με ταινίες οξαλικού οξέος. Θεωρώ τις πιο αποτελεσματικές περιόδους, για 1η φάση - το Δεκέμρβη Γενάρη, και μετά τον Αύγουστο, δηλαδή όταν ξεγονιάζουν τα μελίσσια. Έχω να σας πω πολύ ενδιαφέρον συμπεράσματα.
1η Θεραπεία Δεκέμβρη με ταινίες οξαλικού
Τα μελισσάκια θεραπεύτηκαν θεώρησα πως έχω μια αποτελεσματικότητα άνω του 90% όπως λεγόταν και στα πειράματα του ΑΠΘ. Δεν έβλεπα καθόλου βαρρόα επάνω στις μέλισσες. Μόλις πέρασαν 3 μήνες περίπου, δηλαδή κάπου στον Απρίλιο, είδα μερικές μέλισσες με βαρρόα, σε μελίσσια που θεώρησα πως είχαν θεραπευτεί πλήρως.
2η θεραπεία τον Απρίλιο με ταινίες οξαλικού οξέος
Αμέσως έβαλα πάλι ταινίες οξαλικού, αν και ήξερα ότι δεν πρόκειται με παρουσία γόνου να υπάρξουν μεγάλα αποτελέσματα. Τα μελίσσια καθάρισαν, και θεώρησα πως αυτό που είχα δεί συνέβη σε ορισμένα μελίσσια μόνο. Γενικά κατάλαβα ότι το χειμώνα επειδή τα μελίσσια σφαιρώνουν, μερικές φορές δε ακουμπούσαν τις ταινίες όπως έπρεπε. Τωρα σχετικά με την επιρροή στην ανάπτυξη λόγω των ταινιών, παρατήρησα πολύ μικρή διαφορά. Οι βασίλισσες ελάττωσαν λίγο τον γόνο τις πρώτες ημέρες και μετά είδα πάλι να συνεχίσουν δυναμικά...
3η θεραπεία τον Αύγουστο με ταινίες οξαλικού οξέος
Αν και ποτέ δεν εφαρμόζω την ίδια θεραπεία συνεχόμενα, αυτή τη φορά είπα να το κάνω. Αν και δεν είδα καθόλου βαρρόα επάνω στις μέλισσες (παρόλο το ξεγόνιασμα) αποφάσισα να κάνω προληπτικά σε όλα τα μελίσσια. Έβαλα λοιπόν ταινίες όταν υπήρχε λιγοστός γόνος.
Έπειτα από 2 μήνες είδα μελίσσια τα οποία είχαν βαρρόα. Σε επιθεωρήσεις έβλεπα μέλισσες με βαρρόα στη πλάτη. Αυτό με έκανε να συμπεράνω ότι οι ταινίες οξαλικού, διαφέρουν σε αποτελεσματικότητα απο περίοδο σε περίοδο. Το δικό μου συμπέρασμα ειναι ότι πρέπει να εναλλάσουμε τους τρόπους που εφαρμόζουμε, και όταν πρόκειται για βιολογική μέθοδο θα χρειαστεί σίγουρα επανάληψη σε 3 μήνες. Αν η βιολογική μέθοδος συνδιαστή πχ με τακ τικ, τοτε καταφέρνεται τεράστια αποτελεσματικότητα.
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!