Widget Recent Post No.

Κάποια πολύ σημαντικά τώρα το χειμώνα στα μελίσσια...




Άλλο ένα άρθρο απο την Ορεινή Μέλισσα στην ενότητα: Ξεχειμώνιασμα
Τωρα το χειμώνα τα μελίσσια που είναι ζεστά και έχουν πυκνό πληθυσμό ξεχειμωνιάζουν καλύτερα. Επίσης όσα μελίσσια έχουν τον πλυθησμό στο κέντρο των πλαισίων, δείχνουν ένα εμφανές προβάδισμα την Άνοιξη. Ένα μελίσσι που προτιμά αυτή τη διάταξη, πλυθησμό στο κέντρο, συνήθως αρχίζει το γόνο του στο κέντρο, έτσι οι μέλισσες έχουν πάντα πρόσβαση σε όλες τις τροφές. Δείτε ένα παράδειγμα απο φωτογραφία αρχείου στην Ορεινή Μέλισσα...




Οι μέλισσες έχουν πρόσβαση στα μέλια που υπάρχουν σε όλη την περιφέρεια των κηρηθρών και επάνω και δεξιά και αριστερά. Το μελίσσι δημιουργεί μελισσόσφαιρα εκεί που εκκολάφτηκε ο τελευταίος γόνος. Για να την κάνει στο κέντρο πρέπει να είναι πολύ σφιγμένο στην όποια όψιμη νομή που το πήγαμε να γονέψει.

Περί διατροφής:
Σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν και με διάρκεια το μελίσσι μπορεί να πεθάνει αν το ζυμάρι βρίσκεται έστω και σε δύο πόντους απόσταση από την μελισσόσφαιρα. Το κρύο δεν επιτρέπει πολλές φορές στις μέλισσες να κινούνται εκτός σφαίρας.



Οι παλιοί μελισσοκόμοι σε ανάλογες περιπτώσεις έβαζαν κρυσταλλωμένο μέλι επάνω στα πλαίσια όπου και με -10 το μελίσσι ανέβαινε. Το κρυσταλλωμένο μέλι δεν τρέχει, και οι μέλισσες το τρώνε με μεγάλη όρεξη. Αυτά είναι μερικά μυστικά απο παλιούς στο παρελθόν.

Όσον αφορά τα καλά σφαιρωμένα, και σφιγμένα ζεστά μελίσσια
Απο θέμα χειρισμών από το μελισσοκόμο τη πρώιμη Άνοιξη, δεν χρειάζεται να κάνουμε την γνωστή αναστροφή πλαισίων την άνοιξη, γιατί ο γόνος εξελίσσεται ομοιόμορφα προς όλες τις κατευθύνσεις. Όσο μικρότερο είναι το μελίσσι τόσο απαραίτητη είναι αυτή η διάταξη.



Κάποια πολύ σημαντικά στοιχεία 
Όσοι κάνετε ο.ο. με ενστάλαξη τώρα σε μελίσσια χωρίς γόνο, να κάνετε με τις πρώτες ζεστές μέρες του Ιανουαρίου επανάληψη με αμιτράζ (τα γνωστά σκευάσματα που κυκλοφορούν).  Μην επαναπαύεστε με την ενστάλαξη, διότι αφήνει πολλές βαρρόα, και το έχει δείξει η εμπειρία. Την άνοιξη η βαρροα δεν είναι εμφανής γιατί υπάρχει αρκετός γόνος. Αρχίζει να φαίνεται στην απόδοση του μελισσιου στην νομή και μετά. Νομίζω πως μια θεραπεία το Δεκέμβρη, και μετά στις αρχές Γενάρη είναι πολύ καλή για σιγουριά.

Η αποτελεσματικότητα του οξαλικού οξέος φαίνεται με την επανάληψη με άλλη δραστική. Μια δοκιμή πρέπει να γίνεται πάντα. Πολλοί μελισσοκόμοι ρωτούν "Με τις ταινίες οξαλικού οξέος Τι πρόβλημα υπάρχει". Η απάντηση είναι ότι δεν έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα με την ενστάλαξη, αλλά αρκετά μεγαλύτερη.



Ερώτηση μελισσοκόμου...
Καλησπέρα. Κατα πόσο πιστεύετε ότι το ζυμάρι σε σχέση με τις αποθηκευμένες προμήθειες καταπονεί το μελίσσι κατά τη διάρκεια του χειμώνα; Δηλαδή, θα έπρεπε η τροφοδοσία το χειμώνα να γίνεται μόνο για αποφυγή πείνας ή μπορούν να συνυπάρξουν; Ευχαριστώ
Απάντηση...
Το σωστό είναι τα μελίσσια να έχει προνοήσει ο μελισσοκόμος και να έχουν αρκετές προμήθειες. Η παρουσία ζαχαροζύμαρου θεωρείτε απαραίτητη για πολλούς μελισσοκόμους. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει τα μελισσάκια να έχουν μέλια, και όσα για κάποιο λόγο πεινούν, σε αυτά ας μπεί ζαχαροζύμαρο. Γενικά όσο πιο Βόρεια τόσο λιγότερο φαί πρέπει να δίνουμε το χειμώνα, λόγω πιο χαμηλού μεταβολισμού. Εγώ τωρα που χειμώνιασε για τα καλά, θα βάλω τροφούλες στα μελίσσια για ασφάλεια.. Μελισσοκόμος απο τον Έβρο που γνωρίζω, ταίζει πυκνό σιρόπι 10 κιλά σε κάθε μελίσσι το φθινόπωρο, και τωρα δεν ταιζει τιποτα...

Ερωτήση μελισσοκόμου...
Εχω σε καθε μελισσι ενα πλαίσιο γόνου... σκεφτομαι να τα αφαιρεσω έτσι ώστε να κάνω τωρα τη θεραπεία βαρρόα. Τι με συμβουλεύτε;
Απάντηση...
Δεν αφαιρούμε γόνους απο τα μελίσσια. Περιμένουμε τη κατάλληλη στιγμή για να γίνει σωστά η θεραπεία. Στους γόνους του χειμώνα το 90% βρίσκεται στις μέλισσες και το 10% στο γόνο, οπότε δεν υπάρχει λόγος να χαλάμε τους πολύτιμους γόνους, που θα μας επιφέρουν και την μεγάλη ανάπτυξη την Άνοιξη.

Ένα επίσης πολύ χρήσιμο άρθρο απο την Ορεινή Μέλισσα πάνω στο ξεχειμώνιασμα:
Τοπ πατέντες μελισσοκόμων για Ξεχειμώνιασμα

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια