Widget Recent Post No.

Βιολογική καταπολέμηση βαρρόα με οξαλικό οξύ: Μέθοδος ενστάλλαξης




Μια ανάρτηση συνάδελφοι για όλους εσάς που μας στηρίζεται διαβάζοντας καθημερινά τις αναρτήσεις μας στην Ορεινή Μέλισσα

Το θέμα μας σήμερα είναι η καταπολέμηση βαρρόα με οξαλικό οξύ με ενστάλλαξη. Ένα βιολογικό σκεύασμα , που δεν αφήνει καθόλου υπολείμματα στο μέλι , και που στην χώρα μας θεωρείτε "εγκεκριμένο" εφόσον αναφέρεται στον κανονισμό.

Πρόκειται για ένα σκεύασμα που παρουσιάζει αποτελεσματικότητα μόνο την περίοδο που τα μελίσσια δεν έχουν καθόλου γόνο. Η αποτελεσματικότητα σε ξεγονιασμένα μελίσσια μπορεί να φτάσει έναν αριθμό της τάξης του 60-80% όπως και τα υπόλοιπα μη χημικά σκευάσματα.
Τέτοια σκευάσματα , που είναι αγνά και δεν περιέχουν κάποια χημική δραστική ουσία είναι η θυμόλη , το φορμικό οξύ και το γαλακτικό οξύ. Λόγω του ότι όμως είναι αγνά παρουσιάζουν και μια μειωμένη θνησιμότητα απέναντι στα βαρρόα σε σχέση με άλλα χημικά σκευάσματα που κυκλοφορούν.

Πέρα από όλα αυτά όμως το οξαλικό οξύ πρόκειται για μία πολύ αποτελεσματική βιολογική λύση.

Η εφαρμογή της θεραπείας γίνεται με ενστάλαξη  επάνω στα πλαίσια και οι δοσολογίες που προτείνει το ΑΠΘ είναι οι εξής.

80 γρ διένυδρο οξαλικό οξύ σε σιρόπι που θα παρασκευάσετε με 1 κιλό ζάχαρη και 1 λίτρο νερό.
60 γρ άνυδρο οξαλικό οξυ σε σιρόπι που θα παρασκευάσετε με 1 κιλό ζάχαρη και 1 λίτρο νερό.
(Δοσολογίες που δίνει η ερευνήτρια Φανή Χατζήνα)

Το οξαλικό οξύ που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά είναι κυρίως διένυδρο. Για παν ενδεχόμενο όμως ρωτήστε για να ξέρετε τι αγοράσατε!

Αφού ανακατέψετε ΚΑΛΑ το σιρόπι  και το οξαλικό οξύ , στάζετε 5 ml ανα πλαίσιο πλυθησμού. Προσοχή στάζετε μόνο στα πλαίσια που έχουν πληθυσμό επάνω. Δείτε προσεκτικά παρακάτω πως γίνετε σωστά η εφαρμογή...

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ
Με τη μέθοδο της ενστάλλαξης τυχών αδύναμα ή ασθενη μελίσσια επηρεάζονται σημαντικά




Προσοχή παιδια!!!

Κυκλοφορεί και ενα οξαλικό οξύ (σε χαμηλότερη τιμή) το οποίο αναφέρεται ότι είναι ειδικό για καθαρισμό μαρμάρων / πλακακιών. Να μην το χρησιμοποιήσει κανείς διότι περιέχει βαρέα μέταλλα τα οποία εντοπίζονται αργότερα στο μέλι.

Το οξαλικό οξύ που θα στάξουμε μέσα στην κυψέλη  οι μελισσούλες μας αρχικά θα το πάρουν και θα το αποθηκεύσουν στον πρόλοβο τους. Όσα βαρρόα αποπειραθούν να τραφούν πάνω σε αυτές τις μέλισσες θα τραβήξουν άθελα τους (απο την αιμολέμφο) και μικρές ποσότητες οξαλικού οξέος. Αυτή η μικρή ποσότητα είναι ικανή να δημιουργήσει ανεπανόρθωτα εγκαύματα στην προβοσκίδα τους. Ο θάνατος επέρχεται έπειτα από λίγες μέρες και είναι από ασιτία.

Η θεραπεία με οξαλικό οξύ είναι εντελώς ακίνδυνη και αποτελεσματικη , και μπορούν άφοβα όλοι οι μελισσοκόμοι να την εφαρμόσουν. Μόνο προσοχή με τις δοσολογίες διότι αν κάνουμε κάτι λάθος μπορεί να μην έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα!!!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια