Widget Recent Post No.

Φουμιντίλ για τη νοζεμίαση: Το απαγορευμένο σκεύασμα, Δείτε τι μπορεί να προκαλέσει...



Σήμερα θα μιλήσουμε για το φουμιντίλ (Fumigilin) ένα σκεύασμα, που στους παλαιότερους μελισσοκόμους είναι γνωστό. Ακούμε και διαβάζουμε διάφορες έρευνες, σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπου αναφέρεται το φουμιντίλ, σε πειράματα, και η αποτελεσματικότητα του συγκτριτικά με άλλα σκευάσματα. Τι γίνετε λοιπόν πάνω με αυτό; Τι είναι αυτό το σκεύασμα; Το φουμιντίλ είναι ένα άκρως απαγορευμένο σκεύασμα, το οποίο απαγορεύτηκε σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε άλλες χώρες όπως πχ ο Καναδάς, το φουμιντίλ κυκλοφορεί κανονικά, εδώ όμως απαγορεύεται αυστηρά.

Ο λόγος; 
Το φουμιντίλ είναι ένα αντιβιοτικό, που αφήνει υπολείμματα στο μέλι και για πολύ μεγάλο διάστημα. Υπάρχουν έρευνες που το κατέταξαν στις καρκινογόνες ουσίες που συνδέονται με τερατογεννέσεις και τα υπολλείματα που αφήνει είναι σταθερά στο μέλι, και μπορούν να μεταδοθούν με λεηλασία και σε άλλα μελίσσια. Όλες οι έρευνες που αναφέρονται στο σκεύασμα στην Ευρωπαική Ένωση, είναι μόνο για να κάνουν τη σύγκριση με άλλα σκευάσματα, και όχι επειδή το προτείνουν για χρήση.

Το φουμιντίλ λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο. Καταφέρνει να "υπνωτίσει" την ασθένεια της νοζεμίασης κάνοντας τα σπόρια να μην έχουν βλαστική μορφή. Στη πραγματικότητα η νοζεμίαση δεν θεραπεύεται αλλά περνά σε μια καταστολή. Οι εφαρμογές που έκαναν παλιά οι μελισσοκόμοι με το φουμιντίλ ήταν 4 ανα 1 εβδομάδα. Ο λόγος ήταν επειδή το σιρόπι έπρεπε να μένει στον οργανισμό της μέλισσας για μεγάλη περίοδο, έτσι ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα και πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις αργότερα στο μέλι.



Η Ορεινή Μέλισσα κάνοντας μια έρευνα στο συγκεκριμένο θέμα, διαπίστωσε πόσο σοβαρό είναι αυτό το πρόβλημα, Και πόσο σοβαρό είναι να σταματήσει η διακίνηση αυτού του αντιβιοτικού για χρήση στις μέλισσες, διαπαντώς, όχι μόνο στην Ευρωπιακή Ένωση, αλλά παγκοσμίως. Υπάρχουν φήμες ότι έμποροι ή καταστήματα το διακινούν παράνομα, ακόμα και στη δική μας χώρα, και αν κάποιος μελισσοκόμος το χρησιμοποιήσει, ίσως θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη την μελισσοκομική του μονάδα. Μπορεί να δημιουργηθεί σκάνδαλο, για παράνομες ουσίες στο μέλι, εφόσον το φουμιντίλ είναι απαγορευμένο και δεν υπάρχουν κατώτερα όρια, που να το επιτρέπουν. Όχι μόνο στο μέλι αλλά σε όλα τα τρόφιμα.



Σύμφωνα με ένα παραθυράκι στον νόμο του 28/2010 αναφέρεται ότι ένας κτηνίατρος μπορεί με δικιά του ευθύνη να συνταγογραφήσει σκεύασμα που χρησιμοποιείτε για άλλα ζώα στη μέλισσα, όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο φάρμακο, κατ εξαίρεση για κρίσιμες καταστάσεις με πολλές απώλειες. Φυσικά για το φουμιντίλ δεν ισχύει τίποτα τέτοιο, εφόσον η χρήση του δεν επιτρέπεται σε κανένα ζώο και για κανένα τρόφιμο. Σε άλλες περιπτώσεις πχ με αμερικάνικη σήψη και χρήση τεραμικίνης πάλι υπάρχει απαγόρευση, εφόσον στο μέλι δεν επιτρέπεται καμία τέτοια ουσία. Δεν υπάρχουν κατώτερα όρια.

Παρότι πολλοί μελισσοκόμοι βρίσκονται σε αδιέξοδο με την ασθένεια της νοζεμίασης, το φουμιντίλ έχει πάψει εδώ και πολλά χρόνια να χρησιμοποιείτε, και πλέον έχει γίνει παρελθόν για την μελισσοκομία στην Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα. Δεν έχει αναφερθεί κανένα περιστατικό εντοπισμού τέτοιων παράνομων ουσιών στην Ελλάδα, και αυτό που θα πρέπει να ανησυχεί τους καταναλωτές, δεν είναι το Ελληνικό Μέλι, αλλά το εισαγόμενο που παράγεται σε χώρες που επιτρέπονται τέτοιου είδους σκευάσματα. Πχ έρχεται μη κανονικό μέλι, με αντιβιοτικά προέλευσης Καναδά, συσκευάζεται αναμειγνύεται στην Ελλάδα και κυκλοφορεί στα σούπερ μάρκετ ως μέλι "μείγμα απο πολλές χώρες". Αργότερα εντοπίζονται οι ουσίες απο τον Εφέτ, πληρώνει την αποζημίωση η θιγομένη εταιρία, και το προϊόν επανακυκλοφορεί...



Για τα βιολογικά όπλα κατά της νοζεμίασης...
Επαγγελματίες μελισσοκόμοι που έχουν έρθει σε επικοινωνία μαζί μας, έχουν αναφέρει, ότι όλα αυτά τα σκευάσματα "τα βιολογικά" που κυκλοφορούν, δε κάνουν δουλειά, και ότι σε μια σοβαρή περίπτωση διόγκωσης της ασθένειας, τι λύση έχει ένας μελισσοκόμος; Τι όπλο έχει στα χέρια του; Πως θα σώσει ένας επαγγελματίας τα μελίσσια του που ζεί απο αυτά, και δεν έχει περιθώρια απωλειών;

Ευτυχώς στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά βιολογικά σκευάσματα που κάνουν δουλειά. Εμείς παρακολουθώντας όλες τις εξελίξεις απο όλα τα πανεπιστήμια, έχουμε να δώσουμε τρεις λύσεις στους μελισσοκόμους. Τις πιο πρόσφατες! Η πρώτη λύση είναι το Nozevit,η δεύτερη η θυμόλη, και η τρίτη το hivealive. Και τα τρία αυτά σκευάσματα, έχουν δείξει ότι βοηθούν τα μελίσσια κατά της νοζεμίασης.

Το nozevit αποδεδειγμένα θεραπεύει τη νοζεμίαση με πολύ καλά αποτελέσματα (το έχουμε δοκιμάσει και εμείς, και μπορείτε να το προμηθευτείτε εδώ), όπως επίσης και η θυμόλη που λειτουργεί περισσότερο προληπτικά (1γρ θυμόλης σε 15 λίτρα σιρόπι - πρόληψη άνοιξη και φθινόπωρο, απο δύο ταίσματα με 1 κιλό τη φορά - 4 κιλά ανα μελίσσι το χρόνο). Επίσης στην αγορά κυκλοφορεί και το hivealive που επίσης βάσει ερευνών απο το Ινστιτούτο μελισσοκομίας, έχει καλή δράση κατά της νοζεμίασης. Το nozevit και το hivealive δεν έχουν κάποια έγκριση απο τον ΕΟΦ, όμως είναι βιολογικά, και δεν αφήνουν υπολείμματα στο μέλι, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Για τη θυμόλη υπάρχει έγκριση βάσει οδηγίας της ευρωπαικής ένωσης.




Σύμφωνα με δεδομένα απο το Εργαστήριο Μελισσοκομίας ΑΠΘ πριν κάποια χρόνια....
Υπολογίζεται ότι οι απώλειες στα μελίσσια της βόρειας Ελλάδας λόγω νοζεμίασης κυμάνθηκαν από 15% έως 70%, ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες οι απώλειες αυτές θα έπρεπε να ήταν μικρότερες από 10%».

Συμπτώματα της νοζεμίασης στις μέλισσες; 
«Στα προσβεβλημένα μελίσσια δεν εμφανίζονται συμπτώματα. Οι μέλισσες ζουν μόλις 8 ημέρες και πεθαίνουν στον αγρό μακριά από τη φωλιά τους. Η βασίλισσα περιορίζει σημαντικά τη γέννα της, με αποτέλεσμα ο αριθμός των μελισσών που πεθαίνουν είναι μεγαλύτερος από αυτόν που γεννιούνται και αυτό με τη σειρά του προκαλεί δραματική συρρίκνωση του πληθυσμού της κυψέλης. Σε σύντομο χρονικό διάστημα το μελίσσι καταρρέει, αφήνοντας αφύλακτη τη φωλιά του. Οι μέλισσες από γειτονικές κυψέλες ή μελισσοκομεία εντοπίζουν από τη μυρωδιά την αφύλακτη κυψέλη και επιτίθενται σ' αυτή για να της κλέψουν το μέλι». Τη λεηλατούν; «Ακριβώς. Μαζί με το μέλι παίρνουν και σπόρια του παρασίτου, με αποτέλεσμα η αρρώστια να μεταδίδεται σε σύντομο χρονικό διάστημα σε γειτονικά μελίσσια ή μελισσοκομεία. Ο μελισσοκόμος απλά διαπιστώνει ότι οι μέλισσές του έχουν εξαφανιστεί.

Κλείνοντας. Ο μελισσοκόμος πρέπει να κάνει πρόληψη κατά της νοζεμίασης 2 φορές το χρόνο, άνοιξη και φθινόπωρο. Επαναλμβάνουμε 2 θεραπείες σε διάστημα 10 ημερών έτσι ώστε να πιάσουμε όλο το κύκλό της ασθένειες. Αν εφαρμόζουμε σωστούς μελισσοκομικούς χερισιμούς δεν θα έχουμε ποτέ σοβαρό πρόβλημα με την ασθένεια. Επιλέξτε πάντα εγκεκριμένα σκευάσματα, και πρώτα σκεφτείτε το προϊόν που παράγεται, να έχει την αξία που του δίνουν οι μέλισσες!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια