Widget Recent Post No.

Η απόδοση της γέννας της βασίλισσας και οι ηλικίες - σταθμοί στην ανάπτυξη του σμήνους..



Η βασίλισσα απο τη στιγμή που γεννιέται, ξεκινάει να γράφεται η μελλοντική της πορεία. Η ποιότητα της βασίλισσας ξεκινάει να δημιουργείτε απο τις πρώτες κιόλας ημέρες. Όσο περισσότερο και "παχύ" βασιλικό τραφεί τόσο πιο μεγαλόσωμη και γεροδεμένη θα δεί. Σύμφωνα με επιστημονικές πηγές μια βασίλισσα μέχρι να σφραγιστεί το κελί της, δέχεται χιλιάδες επισκέψεις απο τις παραμάνες μέλισσες, οι οποίες την ταίζουν "παχύρευστο" βασιλικό πολτό, που παράγουν απο τους υποφαριγγικούς τους αδένες. Οι εργάτριες είναι αποδοτικές σε βασιλικό πολτό μόνο το πρώτο μήνα της ζωής τους, γι αυτό η δημιουργία μιας καλής ποιοτικής βασίλισσας βγαίνει πάντα απο νεαρό και πλούσιο πλυθησμό.

Σύμφωνα με τη βαθύτατη εμπειρία, τη δική μας, αλλά και συνεργατών μελισσοκόμων της Ορεινή Μέλισσας, η ποιότητα της βασίλισσας δεν εξαρτάται μόνο, απο το διάστημα πρίν τη γέννηση της αλλά και μετά! Τι θέλουμε να πούμε; Μια βασίλισσα μετά τη γέννηση της, έξαρτάται εξολοκλήρου απο το πλυθησμό για τη τροφή και την ανάπτυξη της. Πρέπει να φάει πλούσιο βασιλικό πολτό, που θα την ταΐσουν οι παραμάνες μέλισσες. Δηλαδή μια βασίλισσα συνεχίζει να αναπτύσσετε κατά τη γέννηση της, και παίζει τεράστιο ρόλο πόσο καλά θα τραφεί αυτό το κρίσιμο διάστημα. Αν για παράδειγμα βάλουμε μια καλή βασίλισσα και γεννηθεί σε ένα πολύ μικρό αδύναμο μελίσσι, τότε η ποιότητα της δεν θα ακουμπήσει την κορυφή, όπως μερικοί λανθασμένα νομίζουν. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος, που οι βασίλισσες γεννημένες σε μικρά κυψελίδια, θεωρούνται κατώτερης ποιότητας, απο τις βασίλισσες που "βγαίνουν" απο τα μεγάλα και δυνατά μελίσσια.



Η απόδοση της βασίλισσας και οι ηλικίες - σταθμοί στην ανάπτυξη του σμήνους..
Η απόδοση της βασίλισσας είναι μικρή τους πρώτους μήνες της ζωής της. Έχουμε ακούσει απο γνώστες μελισσοκόμους, ότι η βασίλισσα το πρώτο χρόνο της ζωής της δεν είναι αποδοτική. Όμως αυτό είναι λάθος. Εφόσον η βασίλισσα κατα κανόνα, κορυφώνει τη δύναμη της μετά τον 4ο μήνα ζωής. Ο λόγος που δεν φαίνεται αυτή της η δύναμη, είναι επειδή συνήθως οι μήνες είναι ακατάλληλοι πχ Καλοκαίρι φθινόπωρο και δε συμπίπτουν. Πχ αν βγάλουμε μια μάνα τον Μάιο, η βασίλισσα αυτή σωματικά θα είναι πλήρως έτοιμη για μεγάλη ανάπτυξη μετά το Σεπτέμβριο. Συνήθως οι ανοιξιάτικες μάνες δεν μας δείχνουν στον ίδιο χρόνο τη δύναμη της. Μια ανοιξιάτικη μάνα θα μας δείξει τη δύναμη της την επόμενη Άνοιξη. Το ίδιο ισχύει όμως και για τις φθινοπωρινές μάνες. Και ας υπάρχει διαφορά στην ηλικία τους...



Η βασίλισσα τον πρώτο χρόνο της ζωής της έχει μέγιστη ανάπτυξη. Και αυτή η ανάπτυξη όπως προείπαμε δρομολογείτε την πρώτη Άνοιξη. Ωστόσο δεν είναι αυτή η κορύφωση στην ανάπτυξη... Οι παλιοί μελισσοκόμοι λένε "η χρονιάρα βασίλισσα θα μου φτιάξει 20άρι μελίσσι. Όταν διπλασιάσει τη ζωής της, μπορεί να φτιάξει 30άρι μελίσσι". Φυσικά και αυτό ισχύει. Η βασίλισσα θα αυξήσει στο 100% τη γέννα της, στη δεύτερη Άνοιξη, δηλαδή στον 2ο χρόνο ζωής της. Έπειτα αρχίζει να χάνει της δυνάμης της. Μέσα στο 3ο χρόνο μπορεί να δούμε μεγάλη μείωση της ανάπτυξης του μελισσιού, ενώ στο 4ο χρόνο τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο άσχημα. Υπο φυσιολογικές συνθήκες ένα μελίσσι αντικαθιστά μόνο του τη βασίλισσα στα 3-5 χρόνια, ενώ εμείς πρέπει να τις αλλάζουμε μετά απο 2 χρόνια, εκμεταλλευόμενοι πλήρως τις δυνατότητες της.

Ένα μυστικό απο την Ορεινή Μέλισσα: Ήξερες ότι στη παλιά βασίλισσα εξασθενούν τόσο πολύ οι φερομόνες της, που περνά σχεδόν αόρατη απο άλλες βασίλισσες; Αυτός ειναι και ένας λόγος που όταν γίνετε αντικατάσταση, πολλές φορές συμβιώνει η παλιά βασίλισσα με τη καινούργια.

Τώρα θα παρουσιάσουμε ένα σύντομο σχεδιάγραμμα, με την ηλικία της βασίλισσας και την ανάπτυξη του σμήνους...



0-4 μηνών βασίλισσα...
Μικρή απόδοση. Η βασίλισσα στο στάδιο αυτό, προσπαθεί να συντηρήσει τον υπάρχων πλυθησμό, και δεν μπορεί να προσφέρει σημαντική ανάπτυξη στο μελίσσι. Σε μελίσσια μέχρι 6 πλαίσια βλέπουμε 2-3 γόνους τον πρώτο διάστημα και σταδιακά αυξάνουν ανάλογα με την εποχή.

4-12 μηνών βασίλισσα...
Εδώ πλέον η βασίλισσα έχει αναπτύξει πλήρως το αναπαραγωγικό της σύστημα. Η απόδοση της κορυφώνεται όταν πριν απο την έναρξη του γόνου μεσολαβεί, ξεγόνιασμα και διάπαυση όπως πχ τη περίοδο του χειμώνα για τα ελληνικά δεδομένα.

1-2 χρονών βασίλισσα...
Η βασίλισσα πλέον έχει εξαιρετικές δυνατότητες, δυνάμεις που δεν θα ξανα αποκτήσει στο υπόλοιπο ζωής της. Η βασίλισσα σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης μπορεί να συντηρήσει πολύ μεγάλα μελίσσια με 12 γόνους, και 30 πλαίσια πλυθησμό.

2-3 χρονών βασίλισσα
Εδώ είναι η φάση που οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι αντικαθιστούν την βασίλισσα διότι Μειώνονται οι αποδόσεις. Σύμφωνα με την εμπειρία που έχει η Ορεινή Μέλισσα, η βασίσσα μπορεί να γίνει πολύ κακή τον 3 χρόνο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η βασίλισσα δεν μπορεί να υποστηρίξει μεγαλύτερο απο 10άρι μελίσσι.

3-4 χρονών βασίλισσα
Η βασίλισσα τον 4ο χρόνο ζωής φτάνει να είναι πολύ αργή, αδύναμη και το μελίσσι απο μόνο του κάνει αντικατάσταση. Ένα μελίσσι υπο φυσιολογικές συνθήκες μέσα στον 4ο χρόνο κάνει αντικατάσταση. Σύμφωνα με την εμπειρία που έχει η Ορεινή Μέλισσα ένας βασικός λόγος που χάνονται ξαφνικά βασίλισσες στο μελισσοκομείο, είναι η ηλικία, δηλαδή οι γέρασμένες βασίλισσες.

Αυτά είχαμε να καταθέσουμε όσον αφορά την ηλικία της βασίλισσας, και την απόδοση της!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια