Widget Recent Post No.

Μια πολύ σημαντική επιστήμων: Η μάνα πρέπει να ξεκουράζετε για μεγάλες αποδόσεις, ξεγόνιασμα και βαρρόα...



Είμαι Βορειο Ελλαδίτης μελισσοκόμος.
Σήμερα πήγα μετά από αρκετές ημέρες για έλεγχο των μελισσιών. Ένα ήταν το ερώτημα που ζητούσε απάντηση: ξεγόνιασαν;
Με εξαίρεση αρκετές παραφυάδες 4 πλαισίων (και αυτές με κλειστούς γόνους) όλα τ'άλλα είχαν λίγο έως καθόλου γόνο. Για να το πετύχω αυτό που θέλω, μόλις πάμε προς χειμώνα δεν δίνω τροφή (φρόντισα για προμήθειες απο το φθινόπωρο) με ένα κύριο σκοπό! Το ξεγόνιασμα. Για μένα είναι καλό μέχρι το Νοέμβρη να ξεγονιάζουν και θα πρέπει να κάνουμε ότι περνά από το χέρι για να πολεμήσουμε τη βαρρόα. Τα μελίσσια έχουν απο ένστικτο το ξεγόνιασμα



Είμαι μελισσοκόμος από τη Κεντρική Ελλάδα
"Θα αρχίσουν σιγά σιγά να ξεγονεύουν κάποια μελίσσια. Είμαστε στα μισά ακριβώς του Νοέμβρη. Μερικά διατηρούν δύο με τρία πλαίσια κανονικούς γόνους. Δεν έκαναν ακόμα σφαίρα τα μελίσσια διότι οι θερμοκρασίες είναι υψηλές. Ένα εννιάρι που κοίταξα χθες είχε ένα πλαίσιο σφραγιστό γόνο (μικρόν), και είδα μέλισσες να έχουν Βαρρόα επάνω τους. Θα περιμένω λίγο να ξεγονέψει καλά και να κάνω θεραπεία που σκοτώνει ακαριαία όλες τις Βαρρόα που υπάρχουν μέσα στο μελίσσι..."

Μια πολυ σημαντική επιστήμων μου είχε πει πριν απο χρονιά πριν συνταξιοδοτιση οτι το μελίσσι ειναι λάθος να διαχειμάζει σε ζεστά μέρη γιατί δεν γίνετε σωστή θεραπεία και γιατί η μάνα πρέπει να ξεκουράζετε

Στη διάρκεια που η μάνα σταματά να γεννά το μελίσσι, ξεκουράζεται, η μάνα ηρεμεί, και έχει παρατηρηθεί ότι σε χρονιές που το ξεγόνιασμα κρατά περισσότερο απο 10-20 μέρες, οι μάνες πάνε σφαίρα την Άνοιξη.



Προτιμούμε να εφαρμόζουμε τη θεραπεία, στην αρχή του ξεγονιάσματος, τον Νοέμβριο, ή το Δεκέμβριο ανάλογα τη περιοχή. Για τη Βόρειο Ελλάδα τα μελίσσια μπορεί να ξεγονιάσουν στα μέσα του Νοεμβρίου, ενώ στα Νότια πχ Καλαμάτα να ξεγονιάσουν τον Ιανουάριο, και στη Κρήτη μπορεί να μη ξεγονιάσουν καθόλου. Γι αυτό λέμε να μπορέσει η μάνα να ξεκουραστεί... Γενικά το να κάνουμε θεραπεία στο καταχείμωνο, η βαρρόα συνεχίζει να ρουφά αίμα και λιπόσωμα, καθιστώντας αδύνατα μελίσσια. Όσο πιο νωρίς τόσο το καλύτερο. Όσον αφορά τα ζυμάρια δίνουμε τώρα να κάνουν καλά στεφάνια οι μέλισσες, ωστε το Δεκέμβριο να μη χρειάζονται τροφή.



Πρόσφατη έρευνα απέδειξε, ότι η βαρρόα τρέφεται και στο γόνο και στην μέλισσα, με κάποια ανατρεπτικά δεδομένα να καταρρίπτουν αυτό που νόμιζαν οι επιστήμονες, ότι πίνει αίμα δηλαδή "αιμολέμφο". Ή έρευνα απέδειξε ότι η βαρρόα τρώει λιπόσωμα, ειδικά στις ακμαίες μέλισσες, παρά αιμολέμφο. Οι μέλισσες ξεχειμωνιάζουν με το λιπόσωμα τους. Άρα η βαρρόα συμβάλλει στο να χάσουμε γρηγορότερα τα μελίσσια... Άρα όσο πιο νωρίς η θεραπεία τόσο το καλύτερο.

Αν κάνουμε όλοι καλή καταπολέμηση βαρρόα στο τέλος του χειμώνα πριν την έναρξη του γόνου, δεν χρειάζεται καμία επέμβαση με οποιοδήποτε φάρμακο μέχρι τον Αύγουστο. Αν έχεις τώρα μεγάλα ποσοστά βαρρόα ή δεν έκανες σωστή δουλειά τότε είναι σίγουρο πως θα αντιμετωπίσεις πρόβλημα την Άνοιξη. Και όποιος μελισσοκόμος ταλαιπορείτε με τη βαρρόα την Άνοιξη, αντί να πηγαίνει στις νομές, θα έχει να καταπολεμά τη βαρρόα και σε μεγαλύτερα μελίσσια και δίχως αποτέλεσμα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια