Widget Recent Post No.

Βρέθηκε νέος τρόπος καταπολέμησης βαρρόα! Δεν φαντάζεστε πως λειτουργεί...



Μια απίστευτη μέθοδο ανακάλυψαν στο εξωτερικό προκειμένου να σώσουν οι μέλισσες από τη Βαρρόα. Σχεδίασαν μια ειδική είσοδο, από την οποία όποια όταν περνούν οι μέλισσες, κολλάνε μικρή δόση θεραπευτικού υγρού στο θώρακα, το οποίο μετέπειτα θανατώνει οποιοδήποτε βαρρόα τις πλησιάσει για να πιεί αίμα.

Κάθε συλλέκτρια που βγαίνει για να πάρει, νέκταρ, γύρη, πρόπολη, νερό κλπ, όταν θα γυρίσει πίσω, θα εφοδιαστεί με μια μικρή δόση χημικού, την οποία θα μεταφέρει μέσα στη κυψέλη και θα την προστατεύσει από τα αιμοδιψή ακάρια.

Παρόμοιες ιδέες είχαν αρκετοί μελισσοκόμοι στην Ελλάδα οι οποίοι έβαζαν ταινίες εμποτισμένες με τακ τικ, η βαροστοπ στην είσοδο της κυψέλης. Αυτό το έκαναν κυρίως για λόγους ευκολίας, όμως το χημικό πέρναγε μόνο στις συλλέκτριες και δεν μεταδιδόταν στις υπόλοιπες μέλισσες εντός της κυψέλης.

Μάλιστα θυμάμαι ένα μελισσοκόμο που είχε βάλει ταινίες τακ τικ με ηλιέλαιο, στην είσοδο του μελισσιού, και μετά από λίγο καιρό όταν πήγε να δει τα αποτελέσματα τα μελίσσια ήταν φουλαρισμένα στη βαρρόα. Κόκκινα ακάρια πάνω στις εργάτριες, μασημένα φτερά στο γόνο και μια εικόνα που πραγματικά δεν περίμενε. Οπότε βγήκε σχεδόν καταστροφική αυτή η μέθοδος!

Στο θέμα μας τώρα!

Η πατέντα αυτή πρόκειται για μια νέα εφεύρεση από τη bayer που όπως αναφέρει στο διαφημιστικό της έντυπο έχει καλά αποτελέσματα, και υπόσχεται να γίνει μια νέα εναλλακτική λύση.

Αναφέρουν επίσης ότι τα μελίσσια έχουν ανάγκη απο εναλλακτικές θεραπείες, προκειμένου να μην γίνονται ανθεκτικα στα φάρμακα που χρησιμοποιούμε και ότι το μέλλον της μελισσοκομίας ξετυλίγεται γύρω από την ανάπτυξη ανθεκτικών στη βαρρόα μελισσιών. Δηλαδή σμήνη που μπορούν μόνα τους να αντιμετωπίσουν τη βαρρόα.

Κάτι άλλο πολύ ενδιαφέρον!
Χθες πήρε το αυτί μου για έγκριση ενός νέου σκευάσματος κατά της βαρρόα. Η πληροφορία έρχεται απο μελισσοκόμο που το άκουσε από το ίδιο καθηγητή του ΑΠΘ  να το λέει σε ένα μελισσοκομικό κατάστημα. Όπως μου ανέφερε ο μελισσοκόμος το πανεπιστήμιο χρειάζεται κάποια μελίσσια για να τεστάρει το φάρμακο και να δεί αν είναι αποτελεσματικό απέναντι στη βαρρόα. Αν δεν έχει αποτέλεσμα δεν θα δοθεί έγκριση. Αυτό μου είπε ένας μελισσοκόμος χθες στο facebook.

Όπως και να έχει δείτε μερικές πληροφορίες όσον αφορά την νέα εφεύρεση της bayer και τον τρόπο που λειτουργεί στο μελίσσι.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια