Widget Recent Post No.

Τέλεια πατέντα για ξεχειμώνιασμα και ζεστά μελίσσια το χειμώνα...


ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ ΟΡΕΙΝΗ ΜΕΛΙΣΣΑ
Πολλές φορές γίνεται τσάμπα σπατάλη σε κόπο, χρόνο και χρήματα. Τα μελίσσια μας έχουν αποδείξει ότι χρειάζονται μια καλή μόνωση στο εσωτερικό, και όχι γύρω απο τη κυψέλη. Πχ για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας, ο Μόσχος Ντιώνιας χρησιμοποιεί φελιζόλ, και φοάμ ακριβώς πάνω απο τα πλαίσια, με ταυτόχρονα δύο δάχτυλα κενό για αερισμό. Το να κουκουλώσουμε έτσι τα μελίσσια προσωπικά το θεωρώ λάθος.




Επίσης σε αυτο το μελισσοκομείο, δεν ξέρω αλλά βλέπω ότι υπάρχει αρκετός ίσκιος και υγρασία....
Στην Ορεινή Μέλισσα έχουμε δεί πολλές πατέντες ξεχειμωνιάσματος, που έχουν εφεύρει οι Έλληνες Μελισσοκόμοι. Ομολογώ πως έχω δεί τόσο έξυπνες και εφευρετικές πατέντες, που μου έχουν βάλει τα γυαλιά. Έτσι καθώς προχωρά ο καιρός βλέπουμε όλο και περισσότερες πατέντες, με τη σημερινή να είναι εντελώς πρωτότυπη για τα Ελληνικά δεδομένα. Όσοι δε γνωρίζετε, στο εξωτερικό που έχει πολύ κρύο, οι μελισσοκόμοι τυλίγουν τις κυψέλες τους με διάφορα υλικά προκειμένου να μη βαράνε οι αέριδες και τα μελίσσια να μένουν πιο ζεστά. Στο εξωτερικό βέβαια το κλίμα είναι ξηρό και δεν έχουν νοζεμίαση όπως εμείς. Η πατέντα αυτή έγινε απο ένα Έλληνα μελισσοκόμο σε περιοχή με αρκετό κρύο, με ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο!

Ο Μπάμπης, ένας μελισσοκόμος που δραστηριοποιείτε στη περιοχή της Καστοριάς, αποφάσισε να κάνει μια "στρατηγική" κίνηση για τα μελίσσια του, και να τα τυλίξει με ειδικό σκληρό μαύρο ναίλον, το οποίο έχει σαν ιδιότητα να εγκλοβίζει τη θερμότητα και να στεγανοποιεί τη κυψέλη. Όπως καταλαβαίνουμε είναι μια λίγο δύσκολη διαδικασία αν θέλουμε να "μονώσουμε" πολλά μελίσσια, ειδικά αν κάποιος είναι επαγγελματίας. Τα αποτελέσματα στα μελίσσια ήταν εντυπωσιακά, και τα μελίσσια όπως λέει και ο ίδιος πήγαν τέλεια.

Γράφει ο Μπάμπης για τη πατέντα ξεχειμωνιάσματος...
Το δοκίμασα πέρυσι. Αυτό που είδα είναι ότι προστατεύονται οι κυψέλες από τη βροχή. Λειτουργεί κατά το ήμισυ σα κερόπανο. Ζεσταίνει τις κυψέλες ακόμη και με λίγο ήλιο σε σχέση με άλλες κυψέλες. Είναι αντιανεμικό κυρίως για τους βοριάδες. Σε κάνα δυο μελισσια μόνο είχα πρόβλημα με υγρασία. Ίσως με διάτρητους (έχω μερικούς) να είναι καλύτερα. Πάντως οι μπροστά αεραγωγοί στο καπάκι μένουν ψιλοανοιχτοι και αερίζεται το μελίσσι. Δοκίμασε όπως είπες να δεις αν σε βολεύει.

Παρατήρηση:
Ο Μπάμπης αναφέρει πρόβλημα με υγρασία, ειδικά σε όσες κυψέλες είναι κλειστές. Αν όμως αφήσουμε τους αεραγωγούς ανοιχτούς, σε συνδιασμό με ένα ανοιχτό πάτο, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Φυσικά το θέμα με την υγρασία είναι διαφορετικό απο περιοχή σε περιοχή, οπότε πρώτα δοκιμάζουμε σε λίγα μελίσσια να δούμε πως θα πάνε, και μετά συνεχίζουμε στα υπόλοιπα.

Δείτε φωτογραφίες απο την πατέντα του Μπάμπη...








ΣΧΟΛΙΑ

Ανώνυμος είπε...
Τί άλλο θα δουν τα μάτια μας σε αυτή τη ζωή...

 Ανώνυμος είπε...
Δεν σε υποχρέωσε κανείς να δεις ανώνυμε. Μπαμπης

 Ανώνυμος είπε...
μπραβο Μπαμπη

 σπάνια Μέλισσα είπε...
Μπάμπη, σήκωσε τις κυψέλες σου πιο ψηλά.

 Κώστας Παπαθανασίου είπε...
Μπαμπη χαρά στο κουράγιο σου μπράβο

αθανασιος γεραρης είπε...
Η σωστη ανανεωση του αερα γινεται με ελευθερους,εστω μονο τον ενα,τους πισω αεραγωγους.Ο αερας μπαινει απο την εισοδο μπροστα και βγαινει απο τους πισω,ενω αν ειναι ελευθεροι οι εμπροσθιοι γινεται ρευμα τοπικα.

 Μπάμπης είπε...
Πράγματι Κωστα κάθε μήνα στα ταΐσματα έπρεπε να κάνω ολόκληρη διαδικασία. Δεν είναι για πολλά μελίσσια εκτός και αν έχεις χρόνο. Κανένας τρόπος προστασίας δεν είναι τέλειος. Εγώ αυτό που είδα είναι σίγουρα....προστασία της κυψέλης από βροχή και χιόνι αρα μειωμένες φθορές στον εξοπλισμό, προστασία από ανέμους και καλύτερη απορρόφηση της ηλιακής θερμότητας. Αθανασιε συμφωνώ εστω και τοπικά υπάρχει ένας Όχι και τόσο αποδοτικός αερισμός.

 Ανώνυμος είπε...
πω πω τι πατενταρα είναι αυτή παει για oskar.

 Ανώνυμος είπε...
Δεν ξερω αν χρησιμεύει κατι τέτοιο...

 Ανώνυμος είπε...
Μπαμπη βγάλε κανένα χόρτο από το μελισσοκομειο σου γιατί Σε λίγο θα ψάχνει να βρεις τις κυψέλες....

 Ανώνυμος είπε...
ΦΥΣΑΕΙ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠΑΣΜΕΝΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΑΕΡΑΓΩΓΟ.

 Ανώνυμος είπε...
μπαμπη πολυ καλη πατεντα. με εβαλες σε ιδεες. θα το δοκιμασω.

 Μπάμπης είπε...
Ανώνυμε 11.29 Ευχαριστώ για την παρατήρηση αλλα τα χόρτα κόβονται και ξαναβγαινουν απλά Όταν έβγαλα τις φωτογραφίες είχαν μεγαλώσει.

 Μπάμπης είπε...
Ανώνυμε 12.01 Φίλε μου αυτό είναι το νόημα της κάθε πατέντας. Κάποιος την βλέπει και λέει πωπω μαλακία και ειρωνεύεται άλλος το επεξεργάζεται και προσπαθεί να το κάνει καλύτερο.Ετσι απλά.

 Ανώνυμος είπε...
Ε ρε τρελα...

 Ανώνυμος είπε...
Και εγώ σκεπτόμουν φέτος να κάνω το ίδιο πράγμα για δοκιμή ,φίλε Μπάμπη έχω ερωτήσεις :)
α)Τι πλαστικό χρησιμοποίησες και αν θυμάσαι τιμή β) γιατί δεν μόνωσες και τη φάτσα γ)αν κατάλαβα καλά είχες υγρασία και σε κυψέλη με ανοιχτό πάτο ;
Όσο για την παρατήρηση του αθανασιος γεραρης σχετικά με τους αερισμούς διαφωνώ.
Αν μιλάμε για την κλασική γονοφωλιά με κλειστό πάτο θεωρώ πως τώρα το χειμώνα όταν τα ανοίγματα (είσοδος και εξαερισμοί ) είναι από την ίδια πλευρά της κυψέλης είναι πιο εύκολο για τις μέλισσες να διαχειριστούν από μόνες τους τα ρεύματα του αέρα μέσα στη φωλιά τους .Ενώ σε διαγώνια διάταξη ανοιγμάτων οπός προτείνει ο φίλος Θανάσης (είσοδος και πίσω εξαερισμοί ) όταν φυσάει είτε από μπροστά ή πίσω από την κυψέλη θα τους δημιουργεί πρόβλημα διατήρησης της απαιτούμενης θερμοκρασίας ή και υγρασίας ίσως ,
λόγο μεγαλύτερης και ισχυρότερης σάρωσης στο χώρο

Καλαρέμας Νίκος

 Ανώνυμος είπε...
ΒΑΛΤΕ ΚΑΝΑ ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ

 Μπάμπης είπε...
Νίκο το πλαστικό είναι το κλασικό μαύρο από τη μια ασπρο απο την άλλη το πουλάν σε μαγαζιά με οικοδομικά υλικά. Δεν την τύλιξα όλη την κυψέλη πρώτον γιατί ήθελα να μείνουν οι μπροστά αεραγωγοι ανοιχτοί. Δεύτερον για να φαίνεται το χρώμα της κυψέλης. Και τρίτον γιατί αν έκλεινε μέχρι κάτω τα νερά θα έσταζαν πανω στην σανίδα πτησης. Υγρασία είχαν αν θυμάμαι καλά 3-4 μελίσσια στα 50 ολα με κλειστό πατο. Αυτό συμβαίνει και σε μελίσσια Χωρίς να είναι σκεπασμένα έτσι..(αυτο το λέω για τους έξυπνους που προφανώς δεν θυμούνται τα μεσοκαπακα με τα παλαιού τύπου καπακια). Δοκίμασε μερικά και δες.

 Μπάμπης είπε...
Νίκο το πλαστικό είναι το κλασικό μαύρο από τη μια ασπρο απο την άλλη το πουλάν σε μαγαζιά με οικοδομικά υλικά. Δεν την τύλιξα όλη την κυψέλη πρώτον γιατί ήθελα να μείνουν οι μπροστά αεραγωγοι ανοιχτοί. Δεύτερον για να φαίνεται το χρώμα της κυψέλης. Και τρίτον γιατί αν έκλεινε μέχρι κάτω τα νερά θα έσταζαν πανω στην σανίδα πτησης. Υγρασία είχαν αν θυμάμαι καλά 3-4 μελίσσια στα 50 ολα με κλειστό πατο. Αυτό συμβαίνει και σε μελίσσια Χωρίς να είναι σκεπασμένα έτσι..(αυτο το λέω για τους έξυπνους που προφανώς δεν θυμούνται τα μεσοκαπακα με τα παλαιού τύπου καπακια). Δοκίμασε μερικά και δες.

 Ανώνυμος είπε...
Ρε μαλ@@α Μπάμπη να είσαι καλά δεν έχω ξαναδεί τέτοια πράγμα μας έφτιαξες την μέρα, γελάσαμε πολύ. Τράβα και ένα βίντεο όταν πας για χειμωνιάτικη επιθεώρηση ή τροφοδοσία θα ιδρώνει μέχρι και η κολ@@@@δα σου για να τα βγάλεις πέρα, ακόμα καλύτερα και αν έχει λίγο ψιχάλα μέχρι και οι σοβρακοφανέλες θα γίνονται λούτσα.

 Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

 Ανώνυμος είπε...
Αδελφέ Μπάμπη αντί να χασομεράς και να βγάζεις φωτογραφίες πάρε καμία τσάπα να ξεχορταργίασεις τα μελίσσια γιατί δεν θα βλέπεις κυψέλη σε λίγο....
Σήκωσε και τις κυψέλες λίγο ποιο πάνω για σαπίζουν οι πάτοι και εσύ τσάμπα τις έχει κάνει καρνάβαλο με τους μουσαμάδες...

 Μπάμπης είπε...
Ανώνυμε χαίρομαι που σου έφτιαξα τη μέρα. Χειμωνιάτικη επιθεώρηση Δεν υπάρχει στα μέρη μου εκτός κι αν Εσύ σαν μεγάλος μελισσοκομος επιθεωρεις και τον χειμώνα. Για την τροφοδοσία έχεις δίκιο έχει βαβούρα. Το μαλάκα Μπάμπη μου άρεσε.

 Ανώνυμος είπε...
βρε μην δειτε ενα ανθρωπο να κανει κατι καλο, αμεσως να τον φατε. Μπραβο Μπάμπη και απο μενα, και θελουμε να δουμε και άλλες πατεντες σου.

 Μπάμπης είπε...
Φίλε μου Ευχαριστώ για τις καλοπροαίρετες παρατηρήσεις σου. Το έγραψα και παραπάνω Όταν έβγαλα τις φωτογραφίες δεν είχα κόψει τα χόρτα τα οποία βέβαια κόπηκαν αργότερα. Όσο για τις κυψέλες είναι τακαρισμενες απλά δεν φαίνεται. Για την εμφάνιση συμφωνώ είναι χαλια αλλα δεν θα τα πάω και για τα καλλιστεία....

 Ανώνυμος είπε...
Μπορείς να τις κάνεις και χρηστές ..

 Ανώνυμος είπε...
Ρε μαναράκι Μπάμπη τράβα πάρε καμία πλαστική αν δεν θέλεις να χαλάει το ξύλο... το ξύλο και θα σαπίσει και θα χρειαστεί να το ξαναβάψεις... τι γέλιο είναι αυτό....

 Αρχιμήδης είπε...
Α ρε Μπάμπη πατέντα... βρε κουκλί μου αντί να χασομεράς στο internet κανε πρώρα τα απλά....
Βάλε τα μελίσσια σου σε ένα μέρος που να τα παίρνει ο ήλιος για αρχή και όχι ανάμεσα και κάτω από τα δέντρα για να ξεχειμωνιάσουν ...
Κόψε κανένα χόρτο γιατί σε λίγο θα λες ότι σου πήραν τα μελίσσια και θα είναι σκεπασμένα από τα χόρτα...
Σήκωσε και τις κυψέλες πάνω γιατί θα σου σαπίσουν οι πάτοι και μετά θα τα πετάς όλα τα σάκανα που έχεις.... και θα σου μείνουν οι μουσαμάδες....
Κατέβασε και τα πατώματα για να σφίξουν τα μελίσσια

και θα είσαι καλά χωρίς τους μουσαμάδες

Εσύ πως την κάνεις την πρώιμη ανάπτυξη τον Ιανουάριο, πας και βάζεις κερήθρες ότι να είναι μέσα? δεν κάνεις κανένα χειρισμό.

Το γαμάτο είναι που στον τίτλο ρε Κουτσούνι γράφεις "Τέλεια πατέντα" αν πάει αυτό το πράγμα να το κάνει κανένας επαγγελματίας με 1000 μελίσσια θα έχει περάσει η χρονιά και ακόμα θα φασκιώνει τα μελίσσια με μουσαμάδες .....

Βρε κοίτα αν έχουν μέσα μέλισσες οι κυψέλες σου...

 Μπάμπης είπε...
Φίλε Αρχιμήδη καταρχήν η αναρτηση δεν εγινε απο μενα και κατα δευτερον δεν έγραψα ΕΓΏ τον τίτλο αλλά ο διαχειριστής του blog. Το κείμενο που έγραψα ΕΓΩ βρίσκεται παρακάτω και αναφέρει τις παρατηρήσεις μου από αυτήν την ας το πούμε πατέντα. Για τα χόρτα και τους τακους απάντησα παραπανω μην τα ξαναλέμε. Τα πατώματα Χωρίς να στο παίξω έξυπνος δεν κατεβαίνουν προφανώς γιατί εχουν μέλισσες Μέσα. Ναι ξέρω είναι απίθανο άσχετοι μελισσοκομοι σαν και μένα να ξεχειμωνιαζουν 2οροφα......Τα μελίσσια βρίσκονται στην Καστοριά. Πρώιμη ανάπτυξη δεν υπάρχει τον Ιανουάριο στα δικά μας τα μέρη. Η ανάρτηση δεν είναι για να συμβουλεύει μελισσοκόμους είτε έχουν 1 είτε 1000 μελίσσια. Απλά αναφέρει για μια πατέντα.

 Ανώνυμος είπε...
Τελεια μαλακια

 Ανώνυμος είπε...
Μπαμπη αντι για σχοινη για δεσιμο χρησημοποιησε ελαστικο ιμαντα που βαζουμε στα μηχανακια και σε 1 λεπτο θα ταιζεις χωρις να ξεδενεις και να δενεις και ασε τους αλλους να λενε δεν ξερουν στην δυτ. Μακεδονια τι γινετε το χειμωνα

 Αρχιμήδη είπε...
Μπαμπή τσακπινικο αγόρι κοίτα αν έχει και ο κάτω όροφος μέλισσες γιατί το χειμώνα κάνουν γιαλλα για τον πάνω όροφο που έχει ζέστη.... την τελευταία φορά που είχε κάποιος δεν είχε δει τον από κάτω όροφο για μέλισσες ... το ωου σου... μην την πατήσεις ...

 Μπάμπης είπε...
Να σαι καλά φίλε Ευχαριστώ. Πράγματι θα είναι πολύ πιο γρήγορα.

 Ανώνυμος είπε...
Άντε βρε Μανούλι Μπάμπη σκέψου να του βάλεις και πουλόβερ ...

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. δεν νομιζω στο εξωτερικο, στην γερμανια, την ρωσια, τον καναδα και το μεγαλυτερο μερος των ηπα να εχουν λιγοτερη υγρασια απο την ελλαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!