Widget Recent Post No.

Το κρύωμα του γόνου και οι παράπλευρες απώλειες: Γράφει επαγγελματίας μελισσοκόμος



Ο γόνος για να μεγαλώσει και να μεταμορφωθεί σε μέλισσες χρειάζεται 34 βαθμούς. Κατα τη διάρκεια του έτους έχουμε πολλές απότομες αλλαγές του καιρού, εφαρμογή λανθασμένων χειρισμών και αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Αν ο γόνος μείνει ακάλυπτος και υποστεί "κρύωμα", δηλαδή οι μέλισσες δεν τον θερμαίνουν σωστά, τότε έχουμε παράπλευρες απώλειες με πολύ σοβαρές συνέπειες. Μια απο αυτές είναι η καθυστέρηση της εκκόλαψης, πράγμα που καθορίζει την ηλικία της μέλισσας - ζούν λιγότερο - αλλά και αύξηση της προσβολής των βαρρόα - όσο περισσότερος ο χρόνος τόσα περισσότερα βαρρόα γεννιούνται.


Το θερμοκρασιακό σόκ στον γόνο μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους. Ο επαγγελματίας μελισσοκόμος Μόσχος Ντιώνιας μας δίνει για άλλη μια φορά τις πολύτιμες συμβουλές του και δίνει τα φώτα του πάνω στο θέμα. Μα λέει λοιπόν τα εξής:

Γράφει επαγγελματίας μελισσοκόμος
"Όταν ο γόνος εκτεθεί έστω και για 24 ώρες στους 20 βαθμούς υπάρχει μεγάλη θνησιμότητα ιδιαίτερα αυτών που δεν έχουν ολοκληρώσει τις εκδύσεις. (Δηλαδή αυτών των μελισσών που βρίσκονται ακόμα σε μικρή ηλικία). Οι του ώριμου σταδίου είναι πιο ανθεκτικές αλλά εκκολάπτονται αργότερα μέχρι και την 27η. ανάλογα με το χρόνο έκθεσης και τη διακύμανση της θερμοκρασίας (21 ημέρες κάνει να εκκολαφτεί μια μέλισσα στους 33-35 βαθμούς) .Παρατηρούμε δε μέλισσες στα κελιά με το κεφάλι προς τα μέσα, ανάποδα δηλαδή που φυσικά πεθαίνουν.Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορούν να δημιουργήσουν θερμοκρασιακό στρές στο μελίσσι όπως απώλεια πληθυσμού από φυτοφάρμακα άκαιρη τοποθέτηση πατωμάτων, παραφυάδες με γόνο και λίγο πληθυσμό, μεταφορά σε ψυχρές περιοχές χωρίς θερμομόνωση και με ανοιχτές πόρτες και πολλά άλλα.Οι μέλισσες που θα εκκολαφθούν ζουν λιγότερο και δεν παράγουν.

Όπως είπε μάλιστα ο μελισσοκόμος, κάθε φορά που κόβουμε παραφυάδες, πρέπει να μπαίνουν extra δύο πλαίσια με μέλισσες, έτσι ώστε να καλύπτεται σωστά ο γόνος με πλυθησμό και να μη κρυώνει. Τονίζει ιδιαίτερα τις "Συνέπειες" που μπορούμε να έχουμε αν κάνουμε λανθασμένους χειρισμούς - που έχουν σαν αποτέλεσμα το κρύωμα του γόνου - και ότι απο αυτούς μπορούμε να διαλύσουμε τα μελίσσια μας, να μην παράγουν μέλι, να μην αναπτύσσονται σωστά, και να δώσουμε το ιδανικό περιβάλλον για να βλαστήσουν ασθένειες.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια