Widget Recent Post No.

Νέες επιδοτήσεις για τους μελισσοκόμους... Ενεργοί και συνταξιούχοι έχουν δικαίωμα στο πριμ...



Κατ’ επάγγελµα µελισσοκόµοι, νέοι αγρότες αλλά και συνταξιούχοι του ΟΓΑ καλούνται να δηλώσουν τον αριθµό κυψελών διαχείµασης που κατέχουν µέχρι τέλος του έτους, ώστε να µπορέσουν να συµµετάσχουν στο πρώτο έτος εφαρµογής των προγραµµάτων µελισσοκοµίας 2020-2022.
Όσοι δηλώσουν άνω των 20 κυψελών διαχείµασης, θα έχουν δικαίωµα ένταξης στο πρόγραµµα 3.1 «Αντικατάσταση Κυψελών», ώστε να επιδοτηθούν για την αντικατάσταση του 10% των κατεχόµενων µελισσοσµηνών. Το ποσό που θα δοθεί µάλιστα για το 2020, αναµένεται να κυµανθεί κοντά στα 20 ευρώ ανά κυψέλη, καθώς ο προϋπολογισµός αυξήθηκε σε σχέση µε την περασµένη τριετία κατά 20% περίπου. Υπενθυµίζεται ότι για το 2019, το ποσό ανά κυψέλη ορίστηκε στα 18,34 ευρώ.



Οι κάτοχοι 110 κυψελών και άνω (σύµφωνα µε την δήλωση διαχείµασης), µπορούν να κάνουν αίτηση για επιδότηση στο πρόγραµµα 3.1 «Στήριξη Νοµαδικής Μελισσοκοµίας», ώστε να αποζηµιωθούν για τις µετακινήσεις των µελισσοσµηνών τους. Η ενίσχυση αναµένεται να κυµανθεί µεταξύ 4,6-5,2 ευρώ ανά µελισσοσµήνος.

Για να επιδοτηθούν, οι κατ’ επάγγελµα µελισσοκόµοι θα πρέπει να έχουν ελάχιστη ακαθάριστη αξία της συνολικής οικογενειακής παραγωγής 5.000 ευρώ,, θεωρηµένο µελισσοκοµικό βιβλιάριο και πληρωµένες τις υποχρεώσεις τους στον ΟΓΑ.

Από την άλλη, οι αγρότες που εντάχθηκαν στο καθεστώς των νέων αγροτών των δύο προηγούµενων ηµερολογιακών ετών από την καταληκτική ηµερονηµία υποβολής της αίτησης συµµετοχής στη δράση απαλλάσσονται από την υποχρέωση δήλωσης ακαθάριστης αξίας 5.000 ευρώ και άνω καταθέτοντας σχετικό αποδεικτικό έγγραφο (απόφαση ένταξης νέων αγροτών).


Όσον αφορά τους συνταξιούχους του ΟΓΑ οι οποίοι είναι κάτοχοι 110 κυψελών διαχείµασης, διευκρινίζεται πως είναι δικαιούχοι όταν έχουν θεωρηµένο µελισσοκοµικό βιβλιάριο και αποδεικτικό έγγραφο του είδους της σύνταξής τους.

Οι µελισσοκόµοι που πληρούν τις προηγούµενες προϋποθέσεις δικαιούνται την ενίσχυση στην περίπτωση που:

Α) έχουν µετακινήσει παραγωγικά µελίσσια σε απόσταση πάνω από 50 χιλιόµετρα

Β) ενισχύεται µέρος της δαπάνης µετακίνησης κατά το χρονικό διάστηµα από την ηµέρα υποβολής της αίτησης έως 1 Ιουλίου 2020.

Οι δηλώσεις διαχείµασης πραγµατοποιούνται στις κατά τόπους ∆ΑΟΚ µέχρι τέλος του έτους, ενώ αµέσως µετά, θα ανοίξουν οι προσκλήσεις για ένταξη στα δύο παραπάνω προγράµµατα για τους µελισσοκόµους.




Μειώθηκαν 61% οι  μελισσοκόμοι

Κρίσιµη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στη νοτιοδυτική Ευρώπη, µε τους µελισσοκόµους να χάνουν περίπου το 1/3 των αποικιών τους σε ένα µόλις χρόνο, καθώς δεν επιβίωσαν την άνοιξη. Συγκεκριµένα, η εµπειρία δείχνει ότι ο χειµερινός θάνατος των µελισσών αυξήθηκε από το 5-10% στο 25-40%, σύµφωνα µε υπόµνηµα που κατέθεσε η Ουγγαρία κατά το Συµβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις 18 Νοεµβρίου, προτείνοντας λύσεις στις δυσκολίες που φαίνεται να αντιµετωπίζει ο κλάδος.

«Το ένα τρίτο των αποικιών στην Πορτογαλία δεν επιβίωσε µέχρι την άνοιξη και η καταστροφή ανήλθε σε 25% και στη Σλοβενία, το Ηνωµένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Ισπανία», αναφέρουν σχετικά οι Ούγγροι, µε τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι οι κύριες αιτίες µείωσης των αποικιών να είναι η αστικοποίηση, η µονοκαλλιέργεια, οι ασθένειες των µελισσών, οι µέθοδοι φυτοπροστασίας που δεν είναι φιλικές προς επικονιαστές και άλλοι παράγοντες στρες. Η κερδοφορία επίσης του τοµέα της µελισσοκοµίας πανευρωπαϊκά έχει µειωθεί, µε την Ουγαρρία να σηµειώνει πως εκεί έχει πέσει κατά 50% σε σύγκριση µε το µέσο όρο των τελευταίων 5 ετών και η τάση είναι πιθανό να συνεχιστεί. Οι παραχωρήσεις στο µέλι που παρέχονται σε τρίτες χώρες στο πλαίσιο διεθνών συµφωνιών ελεύθερων συναλλαγών µε την ΕΕ αυξάνουν επιπλέον περαιτέρω την πίεση για τους Ευρωπαίους µελισσουργούς.

Σηµειώνεται εδώ, πως οι µελισσοκόµοι στην Ελλάδα, διατηρούν το υψηλότερο ποσοστό κυψελών ανά επαγγελµατία (150) στην Ευρώπη, ενώ, µειώθηκε ο αριθµός τους κατά 62% σε σχέση µε το 2017. Επιπλέον, σε σχέση µε την περίοδο 2014-2016, οι κυψέλες στη χώρα µας βρέθηκαν περίπου 300.000 λιγότερες, και διαµορφώνονται στις 1,36 εκατ. (έκτος µεγαλύτερος πληθυσµός στην ΕΕ).

Πηγή www.agronews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια