Widget Recent Post No.

Μελίσσια ξεγόνιασαν τελείως μέσα στο Νοέμβριο. Η βασίλισσα δεν γεννάει. Τι γίνετε τώρα;



Είναι ένα ερώτημα που βλέπουμε να θέτουν πολλοί μελισσοκόμοι τις τελευταίες μέρες, με μερικούς να ανησυχούν ιδιαίτερα, αν πρόκειται για κάποια ασθένεια στα μελίσσια η κάποιο πρόβλημα γενικότερα. Είναι λόγω της βασίλισσας; Η μπορεί να είναι κάτι φυσιολογικό ένα τέτοιο φαινόμενο τόσο νωρίς στα μελίσσια; Μιλώντας μέσα απο την εμπειρία μου, θέλω να σας πω λίγα πράγματα για το ξεγόνιασμα του μελισσιού, πότε είναι φυσιολογικό να γίνετε, και τι συμβαίνει με τη κάθε περιοχή.

Η βασίλισσας μέσα στο μελίσσι γεννά χιλιάδες αυγά. Την Άνοιξη μεγιστοποιεί τη γέννα της η οποία μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 1500 αυγά τη μέρα. Όλες τις άλλες εποχές η γέννα της βασίλισσας είναι μειωμένη, και εμείς θα μιλήσουμε σήμερα για τη μεταβατική περίοδο, απο το φθινόπωρο προς το χειμώνα. Τι συμβαίνει τότε στα μελίσσια και στη γέννα της βασίλισσας μας;

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως και τον Οκτώβριο τα μελίσσια ρίχνουν ακατάπαυστα γόνους για να αναπτυχθούν. Η βασίλισσα βλέποντας τις γύρες και τα μελάκια που έρχονται μετά την ξηρασία του καλοκαιριού, παίρνει το μύνημα της και αυξάνει πάλι τη γέννα, η οποία φυσικά εξαρτάται απο τις τροφές που έρχονται στη κυψέλη. Συνήθως μέσα στα τέλη του Σεπτεμβρίου έως και τα μέσα του Οκτωμβρίου, όλα τα μελίσσια σε όλες τις περιοχές ρίχνουν γόνους! Μπόλικους και απλωμένους γόνους! Στα 5άρια μελίσσια βλέπουμε 3 γόνους και στα δεκάρια 5 περίπου πλαίσια. Γενικά το φθινόπωρο έχουμε παραγωγή χειμερινών μελισσών οι οποίες προορίζονται να αντικαταστήσουν τις παλιές και γερασμένες μέλισσες. Αυτοί οι γόνοι θα δώσουν ανάσα ζωής για ολόκληρο το χειμώνα!

Γόνοι πολύ καλοί που σημαίνουν ότι τα μελίσσια μας πάνε περίφημα για το χειμώνα

Καθώς τελειώνει ο Οκτώβριος και μπαίνει ο Νοέμβριος έχουμε μια σταδιακή μείωση της γέννας, η οποία είναι αισθητή. Αξίζει να σας αναφέρω ότι η βασίλισσα δεν είναι κάποιο μηχάνημα για να σταματάει να γεννάει και να ξεκινάει όποτε θέλει. Η γέννα μειώνεται και αυξάνεται σταδιακά! Συνεπώς απο τον Νοέμβριο ξεκινά σιγά σιγά η διαδικασία ξεγονιάσματος του μελισσιού. Η βασίλισσα μειώνει τους ρυθμούς της και το σμήνος ετοιμάζεται για μια διαδικασία δύσκολη, φτάνοντας σε μια κατάσταση όπου η βασίλισσα δεν θα γεννά ούτε ένα αυγό!

Σε γενικές γραμμές τόσο στη Νότια Ελλάδα όσο και στη Βόρεια, τα μελίσσια ξεγονιάζουν μετά τα τέλη του Νοεμβρίου και ποτέ νωρίτερα. Στη περιοχή μου στη Κεντρική Ελλάδα τα μελίσσια ξεγονιάζουν τέλη Δεκεμβρίου, και αυτό διαρκεί για 2 εβδομάδες περίπου. Σε άλλες περιοχές πιο νότιες και πιο ζεστές απο τη δική μου, όπως η Κρήτη για παράδειγμα, τα μελίσσια μπορεί να μην ξεγονιάσουν καθόλου. Ωστόσο και εκεί οι μελισσοκόμοι έχουν στη διαθεσή τους κάποιες μέρες ξεγονιάσματος, η μέρες με ελάχιστο γόνο, για να εφαρμόσουν την καταπολέμηση της βαρρόα η οποία θα χρειαστεί να επαναληφθεί αρκετούς μήνες μετά στο τέλος του Καλοκαιριού πάλι.

Συμπεραίνοντας το να βρούμε μελίσσια ξεγονιασμένα απο τα μέσα του Νοεμβρίου, δεν είναι απόλυτα ανησηχητικό, εφόσον εξαρτάται απο τη περιοχή και τις θερμοκρασίες, όπως επίσης και τους χειρισμούς του μελισσοκόμου πχ ταΐσματα παρατείνουν την γέννα. Θέλω να τονίσω κάτι! Αν τα μελίσσια που ξεγόνιασαν νωρίς, είχαν αρκετούς γόνους νωρίτερα, τον προηγούμενο μήνα, τότε αυτό σημαίνει ότι αναπλήρωσαν τον πλυθησμό τους, και αντέχουν να μείνουν χωρίς γόνο για αρκετή περίοδο. Κάτι ανησηχητικό θα ήταν να βλέπαμε ξεγονιασμένα μελίσσια που δεν είχαν ρίξει γόνους νωρίτερα, που σημαίνει οτι ο πλυθησμός θα ξεφουσκώσει γρήγορα.

Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε και κάτι άλλο. Όταν ξεγονιάζουν τα μελίσσια μας, παρατηρούμε πάνω κάτω την ίδια εικόνα σε όλα τα μελίσσια. Περιπτώσεις όπου έχουμε μεμονομένα ξεγονιάσματα πχ 1 στα 30 μελίσσια, τότε ίσως φταίει η βασίλισσα η ποιότητα της, οι διαθέσιμες τροφές, βαριά προσβολή βαρρόα, η οτιδήποτε άλλο. Φυσικά σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να ψαχτούμε. Γενικά δηλαδή όταν ξεγονιάζουν τα μελίσσια έχουμε την ίδια περίπου εικόνα σε όλα τα μελίσσια. Αυτά είχα να πω για σήμερα και ελπίζω σας βοήθησαν!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια