Πρόκειται για το πασίγνωστο μελισσοκομικό φυτό του φθινοπώρου! Αυτά τα λουλούδια ευθύνονται που τα μελίσσια αρχίζουν την ανάπτυξη τους και απλώνουν τους γόνους. Είναι η λεγόμενη ακονυζιά, το φυτό που ανθίζει από Σεπτέμβριο μέχρι και Οκτώμβριο, και το συναντάμε σχεδόν παντού, σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, κυρίως στα ημιορεινα αλλά και στα πεδινά τμήματα της Ελλάδας. Αν και δεν το βλέπουμε ποτέ να είναι "τεράστια" η ανθοφορία του, αυτά τα λίγα ανθάκια γύρω απο τα μελίσσια σε όλες τις εκτάσεις αρκούν, για να συλλέξουν οι μέλισσες μας αύθονες ποσότητες γύρης!
Όταν ανοίξει η ακονυζιά, τα μελίσσια φέρνουν σαν τρελά γύρη. Και πως καταλαβαίνει ο μελισσοκόμος ότι όντως τη δουλεύουν αυτή την ανθοφορία; Οι μέλισσες κουβουλούν στα ποδαράκια τους μια ζωντανή πορτοκαλί γύρη, τόσο που τη καταλαβαίνουμε κατευθείαν απο το έντονο χρώμα της. Η ακονιζιά λόγω του μεγέθους του άνθους της, και της απόδοσης της, βοηθάει τα μελισσάκια να γεμίζουν πλούσια γύρη άκοπα. Δίνεται αύθονη, πόσο μάλλον αν έχουν προηγηθεί και κάποιες καλές βροχές. Οι μέλισσες έχουν γεμισμένα τα καλαθάκια απο γύρη, προεξέχει αισθητά στα πόδια.
Μικρό μυστικό! Όταν έχουμε μελίσσια σε ακονυζιά, και ταίσουμε με σιρόπι, η ζαχαροζύμαρο η κάποια τροφή τα μελίσσια μας, η ανάπτυξη τους είναι πολύ μεγαλύτερη. Αυτή είναι μια τεχνική που ακολουθούν πολλοί παλιοί μελισσοκόμοι. Η γύρη της ακονυζιάς είναι πολύ θρεπτική και γι αυτό έχει τόσο καλό αποτέλεσμα. Η ακονυζιά δεν φημίζεται για το μέλι της, δίνει ελάχιστο.
Τα μελισσοκομεία που είναι τοποθετημένα σε μέρη με ελάχιστες ανθοφορίες, η ακονυζιά σηματοδοτεί την αρχή της ανάπτυξης και της ανανέωσης του πλυθησμού για τον χειμώνα. Δεν περιγράψαμε όμως πως είναι αυτό το φυτό; Έχετε παρατηρήσει απο μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι και τα μέσα του Οκτωβρίου, κάποια κατακίτρινα λουλούδια, φυτά ύψους περίπου 1 μέτρου, να είναι γεμάτα απο μέλισσες; Ε αυτά είναι οι γνωστές σε όλους μας ακονιζιές.
Μόλις τις δείτε ανθισμένες να είστε σίγουροι πως τα μελισσάκια έχουν υπεραρκετή γύρη για να ξεκινήσουν την προτετοιμασία και το χειμώνα.
Δείτε φωτογραφίες απο ακονιζιές και αποτελέσματα απο τα μελίσσια που τις δουλεύουν...
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!