Για να εξαφανιστεί η νοζεμίαση απο τα μελίσσια, συνοπτικά....
1. Καλή θεραπεία βαρροα, και πάντα το νου μας. (επαγρύπνηση όλες τις εποχές)
2. Νέες μάνες, νέα κεριά, σωστή κυψέλη
3. Ζεστό και προσήλιο "στραγγιστό" μέρος.
4. Βασιλοτροφία σωστή, και όχι "ελα μωρέ υπερβολή είναι"
5. Ανανέωση πλυθησμού το φθινόπωρο με καλές γύρες.
Αν γίνουν αυτά θα έχουμε.... 0 νοζεμίαση. Εγγυημένο 30 χρόνια μελισσοκόμος.
Η σωστή ανανέωση πλυθησμού με πολύχρωμες γύρες, δίνουν μια τρομερή ώθηση για ένα δυνατό ξεχειμώνιασμα....
Με το καλό ξεχειμώνιασμα δεν εχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα. Το μελίσσι δεν φοβάται το κρύο αλλά την υγρασία. Με την υγρασία ευνοείται η νοζεμίαση. Τώρα τα τελευταία χρόνια με τα λάθη που γίνονται (πχ κλεισμένη κάτω και πάνω μελίσσι, λασπώδες μελισσοκομείο) γεμίζει η κυψέλη υγρασία απο τα ίδια τα χνώτα της μέλισσας και είναι παράγοντας που ευνοεί την νοζεμίαση. Τί κάνουμε λοιπόν? Μελισσομάντρι ευάερο, ευηλιο, απάνεμο, ζεστό και με πλάτη προς τον βοριά. Καπάκια με ανοιχτούς τους αερισμούς, κηρόπανα και και δυνατά μελίσσια για ομαλό ξεχειμώνιασμα, και καλύτερη διαχείρηση.
Στο βιβλίο του ROGER MORSE: Μελισσοκομία , παραγωγή και εκτροφή Βασιλισσών στην σελ 106 γράφει « Η Νοζεμίαση θεωρείται από πολλούς ότι είναι μια από τις σοβαρότερες αρρώστιες των βασιλισσών και από αυτές που μπορεί ναχει σαν συνέπεια τους αντικατάσταση τους. Θεωρώ ότι υπάρχει ατελής έρευνα για την τελική κρίση πάνω στο θέμα αυτό. Πιθανότατα κανένα μελίσσι δεν είναι ολικά απαλλαγμένο από τους οργανισμούς της νοζεμίασης.....»
Νοζεμίαση: Πολύ ύπουλη αρρώστια. Τα σκοτώνει λίγο λίγο.
Το έχουμε δει και στην πράξη πολλές φορές, μελισσια που κακοξεχειμωνιασαν παρουσίασαν την άνοιξη αντικαταστάσεις αν και οι μάνες ήταν καινουριες. Απο προσωπική πείρα και διαβάζοντας ξένη βιβλιογραφία, η νοζεμίαση συνδέεται με την απώλεια βασιλισσών.
Μία σωστή βασίλισσα δεν πρέπει να παρουσιάζει κενά στο σγραγισμένο γόνο πάνω από 1%.
Ένας καλός φθινοπωρινός γόνος πρέπει να δείχνει έτσι... Ο γόνος είναι ο καθρέφτης του μελισσιού. Αν δούμε τέτοιους γόνους, ξέρουμε ότι πάμε καλά....
Βασίλισσες που γεννάνε σκορπιό γόνο είναι επιρρεπείς σε όλες τις ασθένειες. Διώξτε τες νωρίς από το μελισσοκομιο σας!!!! Έχω δει μελισοκομους που κρατάνε βασίλισσες και Μελίσσια με νύχια και δόντια για να μην μειωθεί ο αριθμός των μελισσιών τους, και αυτά τα μελίσσια παρουσιάζουν ένα σορό προβλήματα... Αν αφαιρέσεις ολα τα κακά μελίσσια, αυτόματα βελτιώνεις το γενετικό υλικό του μελισσοκομιου σου. Πιο σημαντικό και απο την επιλογή των πιο καλών για βασιλοτροφία πιστευω.
Όσον αφορά το σκόρπιο γόνο...
Όταν Υπάρχει διάσπαρτος γόνος σε πολλά μελίσσια, το πρόβλημα δεν οφείλεται στις βασίλισσες αλλά είναι διατροφικό ή από βαρρόα. Πχ έλλειψη τροφής, βαριά προσβολή βαρρόα. Ο γόνος του Σεπτεμβρίου δεν μπορεί να έχει την εικόνα του γόνου του Απρίλη και Μάη μήνα. Δεν μπορούμε τώρα να βαθμολογήσουμε βασίλισσες όποια και να είναι η κατάσταση του γόνου. Κάθε χρόνο συμβαίνει αυτό. Όταν τα μελισσια περνούν μεγάλο διάστημα χωρίς γύρη λόγο ξηρασίας σε συνδυασμό με ακραίες θερμοκρασίες που στον γονο εκφράζεται με τρυπηματα και γενικότερα ότι γονος πέφτει δεν είναι σωστός/ποιοτικός.
Επίσης βασίλισσες χάνονται και απο ακαρρεοκτόνα....
Όλα τα ακαρρεοκτονα τα φυτοφάρμακα οι θερμοκρασίες στις παραφυάδες και στις μεταφορές βασιλισσών επηρεάζουν τη βιωσιμότητα και έχουμε αλλαγές. Είναι πιθανό απο κάποιο λάθος χειρισμό, μια υπερβολική δόση σε φάρμακο, να βλάχουμε τις ωοθήκες της βασίλισσας, και το πρόβλημα να εμφανιστεί με μια ξαφνική απώλεια αργότερα... Πχ το χειμώνα που έχουμε και τις πιο δύσκολες συνθήκες....
Νομίζω πως είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα αυτό και θα ακολουθήσει συνέχεια....
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!