Widget Recent Post No.

ΟΙ ΑΓΟΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ



Πρόταση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αξιοποιήσει τις άγονες εκτάσεις της Ροδόπης ετοιμάζεται να καταθέσει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων Ροδόπης «Το Κεντρί», ο κος Νίκος Καρακοστίδης υποβάλλοντας επίσημο αίτημα ως Σύλλογος της περιοχής.


Σύμφωνα με το σχέδιο αναζωογόνησης των χέρσων εδαφών προς όφελος της μελισσοκομίας της περιοχής, σ’ αυτά τα χέρσα εδάφη θα μπορέσουν οι μελισσοκόμοι παραλαμβάνοντας υλικό από τα φυτώρια να δημιουργήσουν μελισσοτόπια. «Σε μια κρούση που έγινε στα φυτώρια μας είπαν ότι υπάρχουν φυτά. Ακακίες, δεντρολίβανα και ό,τι άλλο παράγουν.»Ο κος Νίκος Καρακοστίδης και η οικογένεια του

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος θα γίνει επιλογή ανάμεσα στις πολλές άγονες εκτάσεις που εντοπίζονται στη Ροδόπη . Ήδη σε μικρές εκτάσεις οι μελισσοκόμοι προβαίνουν σε τέτοιου είδους φυτεύσεις. «Όπου δεν ευδοκιμεί κάτι, μπορούμε να φυτεύσουμε 200 -300 ακακίες. Μια τέτοια δράση υλοποιεί η Τουρκία οργανωμένα , στη γειτονική χώρα σπέρνονται μεγάλες εκτάσεις με πεύκα και διάφορες ποικιλίες ακακιών, ανθίζουν κάθε δέκα μέρες και έτσι υπάρχει συνέχεια.» δηλώνει ο κος Καρακοστίδης.

Σε επαφή που είχε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τον ενημέρωσαν ότι υπήρχε Νόμος ο οποίος είναι ανενεργός. «Υποσχέθηκαν ότι θα δουν το θέμα. Το βέβαιο είναι ότι εμείς θα επανέλθουμε. Είναι ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο, αλλά σε μια δεκαετία θα μπορούσε να θρέψει κάποιους μελισσοκόμους.»



Και σήμερα στη Ροδόπη υπάρχουν διάσπαρτα μελισσοτόπια και ίσως, όπως λέει ο κος Καρακοστίδης, να ήταν καλύτερο να υπάρχουν οργανωμένα και σε κάποιες περιοχές. Πρόκειται άλλωστε για άγονα εδάφη η φύτευση των οποίων δεν θα ενοχλεί κανέναν. Θα γίνει σύντομα πρόταση στο Δήμο Μαρώνειας Σαπών, επειδή στην περιοχή υπάρχουν πολλές άγονες εκτάσεις : Κρωβύλη, Μαρώνεια, Σπηλιά του Κύκλωπα, «Ρεματιές» κ.α.

Εγκαταλείπουν την τελευταία τριετία οι νέοι μελισσοκόμοι

«Σαν Σύλλογος δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά. Μπορούμε να ωθήσουμε τους νέους να ασχοληθούν με τη μελισσοκομία, να τους εκπαιδεύσουμε σωστά, διοργανώνοντας το χρόνο 3-4 σεμινάρια, αλλά αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι την τελευταία τριετία εγκαταλείπουν οι μελισσοκόμοι την μελισσοκομία» δηλώνει προβληματισμένος ο κος Καρακοστίδης σημειώνοντας πως πολλοί μελισσοκόμοι νέοι που έκαναν το πείραμα να προσπαθήσουν εγκαταλείπουν. «Παρουσιάστηκε από τα κεντρικά ΜΜΕ η μελισσοκομία ως ένας εύκολος τρόπος να βγάλει κανείς χρήματα, κάποιοι τους πίστεψαν, ρίσκαραν, απογοητεύτηκαν, πούλησαν τον εξοπλισμό τους κι έφυγαν» δηλώνει και προσθέτει « Είναι μια δουλειά που απαιτεί καθημερινή ενασχόληση. Δεν είναι αυτά τα κουτιά που βλέπεις κι έτσι υπάρχει μια απογοήτευση. Αυτός που δεν είναι τεμπέλης η μελισσοκομία θα τον ανταμείψει όχι τα πρώτα χρόνια, αλλά στην πενταετία. Θα μπορεί να πατάει στα πόδια του γερά, θα έχει επιμορφωθεί, θα έχει γνωρίσει το φυτικό βασίλειο και θα ξέρει τι είδους χειρισμούς μελισσοκομικούς θα κάνει, πώς θα κινηθεί, πού θα πάει την άνοιξη, το καλοκαίρι και πού το φθινόπωρο και θα αρχίσει να έχει καλύτερη παραγωγή. Ένας καλός μελισσοκόμος δεν μπορεί να πέσει τόσο έξω, δεν θα καταστραφεί, μπορεί να μειωθεί το εισόδημα, αλλά δεν θα καταστραφεί. Δεν γίνεται να ξεκινήσεις με 200 κυψέλες, αλλά με 30 θέλει το χρόνο για να ωριμάσει. Γι αυτό και οι ηλικιωμένοι μελισσοκόμοι έχουν την επιστήμη της εμπειρίας.»

Φώτο: Ο κος Νίκος Καρακοστίδης ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια