Λέει ένας μελισσοκόμος "Επιθεωρω τα μελισσια 7 τελαρα πληθυσμό και δε βλέπω καθόλου βαρροα". Τι γίνετε λοιπόν, μπορεί να είναι κάτι τέτοιο πραγματικό; να είναι όντως 100% καθαρα τα μελίσσια απο βαρρόα; Επειδή δεν είναι ένας μελισσοκόμος που ισχυρίζεται κάτι τέτοιο, αλλά πολλοί μελισσοκόμοι, σκεφτήκαμε να κάνουμε και σήμερα μια ανατρεπτική ανάρτηση, δίνοντας γνώση στο κόσμο. Κάναμε ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα λοιπόν, και σήμερα έχουμε να σας πούμε τα ανατρεπτικά αποτελέσματα που διαπιστώσαμε!
Καταρχήν, ένα μελίσσι που δεν βλέπουμε καθόλου βαρρόα, δε σημαίνει ότι είναι καθαρό! Η βαρρόα είναι κρυμμένη σε ποσοστό που αγγίζει σχεδόν το 100%. Η βαρρόα δε κάθεται πάνω στις μέλισσες για να φαίνεται. Πολλοί νομίζουν ότι αν ένα μελίσσι είναι βαριά προσβεβλημένο απο βαρρόα, οι βαρρόες θα περπατάνε πάνω στις μέλισσες. Στη πραγματικότητα όμως η βαρρόα δεν είναι και τόσο χαζή, για να μείνει έτσι εκτεθειμένη. Κρύβεται μέσα στη κοιλιά της μέλισσας, ανάμεσα απο τους δακτυλίους. Ουσιαστικά η βαρρόα είναι χωμένη μέσα στον εξωσκελετό της μέλισσας, και η οπτική επαφή είναι αδύνατη με γυμνό μάτι. Συνήθως χρειάζεται μεγέθυνση σε εργαστήριο για να φανεί.
Στη πραγματικότητα λοιπόν, ένα μελίσσι μπορεί να είναι γεμάτο βαρρόα, και εμείς να νομίζουμε ότι τα μελίσσια μας είναι καθαρά. Και όταν ένα μελίσσι έχει βαριά προσβολή, οι συνέπειες είναι ολέθριες. Η βαρρόα όπως λένε οι παλιοί μελισσοκόμοι δεν είναι όπως παλιά. Δεν είναι όπως 20 χρόνια πριν. Πλέον έχει γίνει πολύ πιο επικύνδινη. Άλλαξε συμπεριφορά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι φορέας 22 ιών, και όλοι είναι παθογόνοι για τα μελίσσια μας. Παλαιότερα ένα μελίσσι μπορούσε να ζήσει αν είχε μεγάλη προσβολή βαρρόα. Τώρα το βλέπουμε να καταρρέει μέσα σε 1-2 χρόνια χωρίς θεραπεία.
Το πείραμα που κάναμε εμείς, έγινε για να αποδείξουμε πόση βαρρόα κρύβεται μέσα στα μελίσσια μας και δε τη βλέπουμε. Πήραμε μερικά μελίσσια λοιπόν, τα οποία φαινομενικά ήταν καθαρά απο βαρρόα. Τοποθετήσαμε μέσα ταινίες bayvarol με δραστική ουσία τη φλουμεθρίνη. Αμέσως την επόμενη ημέρα βρήκαμε στρώμα τις νεκρές βαρρόα, και οι πτώσεις συνεχιζόταν επί 7-10 μέρες το ανώτερο. Οι καταμετρήσεις σε νεκρές βαρρόα ξεπέρασαν κάθε προσδοκόμενο αποτέλεσμα. Ήταν πάρα πολλές και δεν φαινόταν ούτε μια στις μέλισσες πρίν. Η θεραπεία έγινε χειμώνα που τα μελίσσια δεν είχαν γόνο.
Το συμπέρασμα λοιπόν!
Δεν επαναπαυόμαστε με αυτό που βλέπουμε στα μελίσσια. Η βαρρόα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της μέλισσας, και έχει προσαρμοστεί τόσο καλά επάνω της, που ακόμα και εμείς μπορούμε εύκολα να εξαπατηθούμε με τα μάτια. Χρειάζεται 2 φορές τον χρόνο, να κάνουμε επέμβαση για τη καταπολέμηση της. Το χειμώνα πρέπει να βρούμε την ιδανικότερη περίοδο, που τα μελίσσια να μην έχουν καθόλου γόνο, και να χτυπήσουμε τη βαρρόα όσο πιο δυνατά μπορούμε! Και να ξέρετε ένα μυστικό. Όσο καλύτερα γίνει η καταπολέμηση το χειμώνα, τόσο πιο υγιή και δυνατά μελίσσια θα δείτε αργότερα. Είναι βασικός κανόνας αυτός.
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!