Έχω παρατηρήσει ότι τη περισσότερη βαρρόα την κολλάνε τα μελίσσια που δεν τα "έκοψα" καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς. Δηλαδή απο όσα μελίσσια δεν κόπηκαν καθόλου παραφυάδες, αργότερα το Σεπτέμβριο γεμίζουν απο βαρρόα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο μεγάλη διαφορά βλέπω στα μελίσσια. Το άλλο που έχω παρατηρήσει είναι ότι όσα μελίσσια μετακινούνται σε νομές όπως πεύκο έλατο ρείκι, όπου συνοστίζονται πολλοί μελισσοκόμοι, η βαρρόα στα μελίσσια οργιάζει! Πλέον είμαι σίγουρος ότι γίνετε μεγάλη μετάδοση απο "κακούς" μελισσοκόμους που δεν κάνουν καλή θεραπεία στη βαρρόα. Ξέρετε ένας μελισσοκόμος με ασθένειες στα μελίσσια του, μπορεί να τις μεταδόσει και σε όλους όσους βρίσκονται τριγύρω. Το ίδιο και με τη βαρρόα. Ένας μελισσοκόμος γεμάτος βαρρόα θα μεταδώσει τα ακάρεα και στους γύρω του. Και πλέον απο την εμπειρία μου ξέρω ότι συμβαίνει! Και το έχω πάθει ουκ ολίγες φορές...
Μελίσσια που δεν κόψαμε παραφυάδες έχουν την περισσότερη βαρρόα!
Θα σας εκμυστηρευτώ, τι έχω παρατηρήσει ο ίδιος στα μελίσσια μου. Κάθε χρόνο χωρίζω το μελισσοκομείο μου σε δύο μέρη! Τα μελίσσια που θα κρατήσω για παραγωγή μελιού, και τα μελίσσια που θα "διαιρεθούν" έτσι ώστε να αυξήσω τον αριθμό των μελισσιών μου. Ε λοιπόν, όσα μελίσσια κρατάω για παραγωγή μελιού, και δεν τα κόβω σε παραφυάδες, το φθινόπωρο γεμίζουν βαρρόα. Μάλιστα πολλές χρονιές εφαρμόζω θεραπεία, μόνο σε αυτά τα μελίσσια και όχι στα υπόλοιπα, εφόσον οι παραφυάδες και τα "διαιρεμένα" μελίσσια, έχουν έως και 70% λιγότερη βαρρόα, ανάλογα φυσικά και με τους χειρισμούς που εφαρμόζουμε.
Για παράδειγμα αν κόψουμε ένα 20άρι μελίσσι την Άνοιξη, και χωρίσουμε τους γόνους του σε δύο μελίσσια, είναι φυσικό ότι μαζί με τους γόνους θα χωρίσουμε και τη βαρρόα σε δύο κομμάτια. Συνεπώς η βαρρόα θα μειωθεί κατά 50% στο αρχικό μελίσσι. Φυσικά αυτό γίνετε επειδή το 95% της βαρρόα την Άνοιξη είναι μέσα στο γόνο και όχι πάνω στο πλυθησμό. Άρα ότι κάνουμε με τον γόνο, θα καθορίσει ποιό μελίσσι θα κρατήσει τη περισσότερη βαρρόα.
Αν φυσικά κόψουμε ένα μελίσσι και δημιουργήσει μόνο του βασίλισσα, τότε η βαρρόα θα μειωθεί πολύ σημαντικά. Όταν το μελίσσι μείνει χωρίς νέο γόνο για 30 μέρες περίπου, είναι φυσικό ότι η βαρρόα συνεχώς θα μειώνεται και δεν θα αναπαράγεται. Πολλοί μελισσοκόμοι εφαρμόζουν χειρισμούς με κοψίματα μελισσιών προκειμένου να ελαττώσουν την προσβολή της βαρρόα.
Σμηνουργίες και βαρρόα - Δύο θανάσιμοι εχθροί!
Οι σμηνουργίες της Άνοιξης, δηλαδή τα "πουλιά" που πιάσαμε, χρειάζονται τη λιγότερη προσοχή όσον αφορά τη βαρρόα το φθινόπωρο. Οι σμηνουργίες έχουν τη λιγότερη βαρρόα, με διαφορά απο τα υπόλοιπα μελίσσια. Αυτό συμβαίνει για τον εξής λόγο: Όταν ένα μελίσσι σμηνουργεί, φεύγει ένα 50% περίπου του πλυθησμού. Ωστόσο η περισσότερη βαρρόα είναι εκκλωβισμένη μέσα στον γόνο, και όχι στο πλυθησμό. Αρα δε μπορεί να φύγει μαζί με τη σμηνουργία. Συνεπώς αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι το μελίσσι που έμεινε πίσω, και όχι η ίδια η σμηνουργία. Για να λέμε όμως και την αλήθεια, η σμηνουργία πάντα κουβαλάει ένα μικρό ποσοστό βαρρόα επάνω της, οπότε μια προληπτική θεραπεία για ξελάφρωμα μόνο καλά αποτελέσματα θα επιφέρει.
Ποια μελίσσια δε χρειάζονται θεραπεία το φθινόπωρο
Ας τα πάρουμε λοιπόν όλα με τη σειρά, να δούμε πως θα εφαρμόσουμε σωστούς χειρισμούς.
1. Μελίσσια που δεν κόψαμε καμία παραφυάδα και έγιναν πολύ μεγάλα την Άνοιξη
ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΞΕΛΑΦΡΩΜΑ ΒΑΡΡΟΑ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ
2. Μελίσσια που κόψαμε μια μικρή παραφυάδα την Άνοιξη
ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΞΕΛΑΦΡΩΜΑ ΒΑΡΡΟΑ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ
3. Μελίσσια που τα διαιρέσαμε την Άνοιξη σε 2-3 κομμάτια
Προβλέπεται ένα καλό ξελάφρωμα για καλύτερη ανάπτυξη
4. Μελίσσια που κόψαμε σε περισσότερα απο 3 κομμάτια
Θα έχουν λιγότερη βαρρόα απο όλα τα υπόλοιπα μελίσσια, όμως δε σημαίνει ότι δε χρειάζονται θεραπεία. Ένα καλό ξελάφρωμα θα τα βοηθήσει αρκετά.
5. Μελίσσια απο σμηνουργίες
Οι σμηνουργίες έχουν τη λιγότερη βαρρόα. Ωστόσο ένα ξελάφρωμα μπορούμε να το κάνουμε και σε αυτά τα μελίσσια
ΣΟΒΑΡΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Όλα αυτά αναφέρονται σε μελίσσια που έχουν θεραπευτεί πάνω απο 98% το προηγούμενο χειμώνα. Αν το χειμώνα δεν έγινε καλή καταπολέμηση, όλα τα μελίσσια μας χρειάζονται θεραπεία το φθινόπωρο, και δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγουμε.
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!