Οι πιο σημαντικές προϋποθέσεις για το καλό ξεχειμώνιασμα είναι :
1.Τοποθεσία μελισσοκομείου:
Εξετάζονται με λεπτομέρεια οι κατωτέρω παράγοντες :
α. Υγρασία
Επιλέγουμε το έδαφος να είναι χαλικώδες ,επικλινές και να μην φυτρώνουν πολλά χορτάρια .Γενικά η περιοχή να μην έχει πολύ υγρασία (πολύ δροσιά την νύκτα ή θέσεις στις οποίες να εγκλωβίζεται η υγρασία και παγωμένος αέρας ). Καλό είναι αρχές Νοεμβρίου ο χώρος του μελισσοκομείου να ραντίζεται με ζιζανιοκτόνο ώστε να μην φυτρώνουν χορτάρια.
β. Θερμοκρασία
Στην περιοχή αν είναι δυνατόν τις περισσότερες ημέρες του χειμώνα να μην κατέρχεται η θερμοκρασία κάτω των 14οC . Επί πλέον η θερμοκρασία κατά την διάρκεια του εικοσιτετραώρου να μην έχει μεγάλη διακύμανση Δηλαδή προτιμώνται περιοχές με χαμηλά υψόμετρα και νότιες .Αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί όπως είναι γνωστό σε αυτή την θερμοκρασία και μικρότερη το μελίσσι σχηματίζει την μελισσόσφαιρα και οι μέλισσες σταματούν να πετούνε με άνεση εκτός της κυψέλης άρα δεν έχουν την δυνατότητα να αδειάζουν το έντερό τους που είναι και η κυριότερη αιτία προσβολής του μελισσιού από νοζεμίαση.
γ. Άνεμος
Προφύλαξη του μελισσοκομείου από τους βοριάδες και τοπικά ρεύματα με φυσικούς ή τεχνητούς φράχτες.
δ. Προσηλιακό
Αν είναι δυνατόν με την ανατολή του ήλιου οι πρώτες ακτίνες να πίπτουν επί των κυψελών και αυτό να συνεχίζεται στην μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας .
ε. Μελιτοέκριση – γύρη
Καλό είναι να υπάρχει στην περιοχή μελιτοέκριση και γύρη ώστε οι μέλισσες να αξιοποιούν τις ημέρες που μπορούν να πετάξουν . Η ύπαρξη πεύκου με εργάτη , φθινοπωρινής κουμαριάς ,δενδρολίβανου κλπ είναι νομές με εξαιρετικά καλά αποτελέσματα.
στ. Νερό ύδρευσης των μελισσών
Το νερό είναι απαραίτητο στις μέλισσες και τους χειμερινούς μήνες .Για λόγους οικονομίας πτήσεων και καταπονήσεων των μελισσών πρέπει το νερό να είναι κοντά στο μελισσοκομείο και αν είναι δυνατόν σε θερμοκρασία μεγαλύτερη του υπάρχοντος στην φύση . Πρέπει να τοποθετούνται κατάλληλες ποτίστριες και να εφοδιάζονται με καθαρό νερό από τον μελισσοκόμο. Το νερό είναι αναγκαίο και απαραίτητο πολύ περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες και επιβάλλεται ο μελισσοκόμος να φροντίζει για την εξασφάλιση του ( φυσικές πηγές – ποτίστριες )σε αντίθετη περίπτωση ελάχιστη θα είναι η συλλογή μελιού και τα μελίσσια λιμοκτονούν.
2. Εποπτεία – φροντίδα
Πρέπει να είναι προσβάσιμο όλο τον χειμώνα και σχετικά κοντά στην οικία του μελισσοκόμου ώστε να ασκείται εποπτεία και η σχετική φροντίδα με το μικρότερο δυνατό οικονομικό κόστος μεταφοράς . Οι επιθεωρήσεις του χειμώνα πρέπει να είναι ελάχιστες ,γρήγορες και χωρίς να προκαλούν διαταραχή στις μέλισσες.
3. Συμμάζεμα των μελισσών
Αφήνουμε τόσα τελάρα όσα ‘’ πατάει’’ ο πληθυσμός . Τα Μελίσσια με πληθυσμούς κάτω από έξι τελάρα τοποθετούνται για ξεχειμώνιασμα σε πεντακυψελίδια ή τρικυψελίδια .Αυτό έχει πολύ καλά αποτελέσματα γιατί τα μικρά μελισσοσμήνη εκμεταλλεύονται την θερμοκρασία του ενός το άλλο.
4. Τροφές
Ανάλογα με τον πληθυσμό του μελισσιού αφήνουμε και πλαίσια με μέλι τόσα όσα θα σκεπάζει ο πληθυσμός τα άδεια τελάρα απομακρύνονται .
Την ύπαρξη ζαχαροζύμαρου πάνω από την μελισσόσφαιρα την θεωρούμε αναγκαία .Έτσι μπορεί να αποφευχθεί η νέκρωση του σμήνους λόγω ασιτίας . Γιατί μέλια μπορεί να υπάρχουν αλλά λόγω του κρύου οι μέλισσες να μην τα φθάνουν . Εξ άλλου οι μέλισσες το χειμώνα χρησιμοποιούν από το ζαχαροζύμαρο όση ποσότητα χρειάζονται. Το άριστο είναι να δίδουμε τουλάχιστον και ένα τελάρο με γύρη στο κέντρο της μελισσοφωλιάς δηλαδή μετά τον γόνο αν υπάρχει.
5. Κερόπανο – πιάτο – ταΐστρα
Τους μήνες από Νοέμβριο μέχρι και Απρίλιο τα τελάρα που θα υπάρχουν εντός των κυψελών πρέπει να σκεπάζονται με κερόπανο . Δηλαδή με βαμβακερό ύφασμα διαστάσεων του εμβρυοθαλάμου .
Το πιάτο είναι το σύνηθες πιάτο που χρησιμοποιείται στο τάϊσμα των μελισσών με σιρόπι ζάχαρης . Κατά την διάρκεια του χειμώνα τοποθετείται ανάποδα επάνω από την μελισσόσφαιρα και κατά αυτόν τον τρόπο δημιουργεί άριστες συνθήκες από άποψη θερμοκρασίας αφού εγκλωβίζει την θερμότητα που παράγουν οι μέλισσες .
Η ταΐστρα είναι τύπου πλαισίου (πλαστική ή ξύλινη ) και τοποθετείται μετά το τέλος των τελάρων και με το εγκλωβισμό λόγω του κερόπανου του αέρα στο κενό της δρα ως θερμομονωτικός φράκτης .
Έτσι διαδοχικά επάνω από την μελισσόσφαιρα τοποθετούνται : Ζαχαροζύμαρο – πιάτο ανάποδα – κερόπανο .
Οι θυρίδες του καπακιού παραμένουν ανοικτές για την κυκλοφορία του αέρα και την αποφυγή υγρασίας . Για καλύτερο αποτέλεσμα οι πάτοι των εμβρυοθαλάμων πρέπει να φέρουν σίτα ανοιχτή χειμώνα καλοκαίρι ώστε να δημιουργείται ρεύμα αέρος με συνέπεια αποφυγή υγρασίας αλλά έχουμε και πτώση της θερμοκρασίας το καλοκαίρι . Επί πλέον κατά την καταπολέμηση του βαρρόα αυτή πέφτει έξω από την κυψέλη και είναι βέβαιος ο θάνατό της λόγω ψύχους αφού η χημική ή βιολογική καταπολέμηση της γίνεται το χειμώνα .
6. Διάταξη κυψελών –τελάρων
Οι κυψέλες τοποθετούνται κατά μήκος του τεχνητού ή φυσικού φράχτη σε απόσταση ενός έως ενάμιση μέτρου η μια από την άλλη με τις χειμερινές θυρίδες και να βλέπουν νοτιοανατολικά . Πρέπει να μην σκιάζονται από δένδρα ή άλλα αντικείμενα .
Καλό είναι να τοποθετούνται σε υπόβαθρα (πέτρινα κλπ ) και σε ύψος περίπου 30 cm για την αποφυγή της υγρασίας και του σαπίσματος των κυψελών και εύκολου χειρισμού –εκτέλεσης εργασιών επισκέψεων .
Τα τελάρα αρχίζουν να τοποθετούνται από την ανατολική πλευρά του εμβρυοθαλάμου αφού λόγω της πτώσης των αχτίνων του ήλιου είναι και το πλέον ζεστό σημείο του κατά την διάρκεια του χειμώνα .
7. Καταπολέμηση του ακάρεος βαρρόα
Η καταπολέμηση του βαρρόα πρέπει υποχρεωτικά να γίνεται την περίοδο από Νοέμβριο – Ιανουάριο για τους εξής λόγους :
— Αυτή την περίοδο τα μελίσσια έχουν τους μικρότερους πληθυσμούς ,ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα είναι χωρίς γόνο ,άρα όλα τα άτομα του βαρρόα είναι επάνω στις μέλισσες και εφ όσον καταπολεμηθούν με οποιοδήποτε φάρμακο αυτό δρα αποτελεσματικά με βαθμό εξόντωσης 95-100%.
— Τα μελίσσια έχουν τα λιγότερα τελάρα άρα το φάρμακο θα ‘’ επιμολύνει’’ ελάχιστα από αυτά σε σχέση με το σύνολο του μελισσοκομείου .
— Ο χρόνος από την εποχή της θεραπείας μέχρι τον τρύγο είναι μεγάλος τα ‘’επιμολυσμένα’’ τελάρα λίγα με συνέπεια το μέλι να είναι απαλλαγμένο από άξιο λόγου ίχνος φαρμάκου.
— Έχει παρατηρηθεί ότι εφ όσον γίνει σωστή καταπολέμηση αυτή την περίοδο τα μελίσσια είναι απαλλαγμένα από το άκαρι βαρρόα σχεδόν παντελώς μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου. Τον μήνα Οκτώβριο ελάχιστα βαρρόα μπορεί να βρεθούν σε κηφηνογόνο και αυτό προκαλείται από επιμόλυνση από γειτονικά μελισσοκομεία . Άρα επιτακτική προβάλει η ανάγκη της γενικής και από όλους τους μελισσοκόμους καταπολέμησης του βαρρόα αυτή την περίοδο. Το μέτρο αυτό επιβάλλεται να λαμβάνεται υποχρεωτικά με ποινή προστίμου από όλους τους μελισσοκόμους.
Υπάρχει η πεποίθηση εφ όσον γίνει συστηματική και επί σειρά ετών καταπολέμηση του βαρρόα από όλους του μελισσοκόμους στα μελίσσια μιας απομονωμένης περιοχής πχ ενός νησιού και απαγορευθεί και τηρηθεί η εισαγωγή μελισσοσμηνών είναι δυνατόν τα μελίσσια αυτής της περιοχής να απαλλαγούν από το βαρρόα . Αν δε εφαρμοστεί και κατάλληλο πρόγραμμα γενετικής επιλογής για την δημιουργία ανθεκτικής στο βαρρόα ράτσας μελισσών ακόμα καλύτερα .
Επιλογή του ακαρεοκτόνου πρέπει να γίνεται από τα νομίμως κυκλοφορούντα στην χώρα μας και εγκεκριμένα αρμοδίως . Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σκευάσματα που έχουν έγκριση σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες . Σκευάσματα με βάση τις δραστικές ουσίες οξαλικό οξύ, το κουμαφός, το φλουβαλινέιτ ,το φλουμεθρίν κρίνονται ότι είναι αποτελεσματικά χωρίς να αποκλείονται και βιολογικά . Πρέπει να αποφεύγονται οι συσκευασίες από τις οποίες το φάρμακο κατά την χρήση έρχεται σε επαφή με τα ξύλινα μέρη της κυψέλης .Καλά είναι τα φάρμακα σε μορφή ταινίας ώστε να έρχονται σε διαδοχική επαφή οι μέλισσες με το φάρμακο. Αν υπάρχουν στην μορφή εμποτισμένης χάρτινης ταινίας τα αποτελέσματα είναι ακόμα καλύτερα γιατί οι μέλισσες αναγκάζονται να θρυμματίζουν το χαρτόνι με συνέπεια συνεχώς να ανανεώνεται το φάρμακο και να έχουμε συνεχή δράση. Πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες χρήσης των φαρμάκων .
Κομμάτι της Ανάρτησης "Μέθοδος Καπράλου"
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!