Widget Recent Post No.

Πατέντα: Τέρμα ο κηρόσκορος στις μαύρες κηρήθρες. Μια οικονομική λύση...


Μια οικονομική λύση για το κηροσκόρο
Γράφει μελισσοκόμος στη σελίδα μας...
Καλησπέρα Ορεινή Μέλισσα! Υπάρχει και άλλος τρόπος συντήρησης των κηρηθρών, απο τώρα που έγινε ο τρύγος, μέχρι και τον επόμενο Απρίλη. Δεν είναι ιδιαίτερα δαπανηρός και ταυτόχρονα πολύ εύκολος - αποτελεσματικός! Τον εφαρμόζω απο παλιά, εδώ και 15 ολόκληρα χρόνια με άριστα αποτελέσματα.

Η μέθοδος γίνετε με τη χρήση μυρμηγκικού οξέος. Σε αποθήκη κατά προτίμηση αμέσως μετά το τρύγο, παίρνουμε όσα πατώματα θέλουμε να αποθηκεύσουμε, τα γεμίζουμε με μαύρες - ευπαθείς στο κηροσκόρο - κηρήθρες, και στη συνέχεια κλείνουμε τη κυψέλη. Προτιμούμε ξύλινη κυψέλη με ξύλινο πορτάκι για να σφραγίζει καλά. Στη κυψέλη βάζουμε 4 έως και 5 πατώματα με τις κηρήθρες μέσα. Πάνω απο το τελευταίο πάτωμα, κάτω απο το καπάκι, τοποθετούμε ένα πιατάκι γλάστρας πλαστικό και το γεμίζουμε με μισό λίτρο και στεγανοποιούμε όλα τα κενά των πατωμάτων με χαρτοταινίες όπως και τα παραθυράκια της κυψέλης.

Αν ο κηροσκόρος εισβάλλει μέσα σε ένα άδειο πάτωμα μπορεί να καταστρέψει όχι μόνο τις κηρήθρες, αλλά και τα πλαίσια όπως επίσης και τη κυψέλη. Τρώει μέχρι και τα ξύλα!


Αυτό εξατμιζόμενο καίει τυχών αυγά του κηροσκόρου, μην αφήνοντας το έντομο να αναπαραχθεί. Τώρα επειδή ο καιρός είναι ζεστός εξατμίζεται πιο γρήγορα σε ένα μήνα περίπου. Μόλις τελειώσει ανανεώνουμε, και ξαναβάζουμε οξύ ανασηκώνοντας μόνο το καπάκι της τετραόροφης ή πενταόροφης κυψέλης που έχουμε φτιάξει. Το χειμώνα ούτως η άλλως το έντομο δεν αναπτύσσετε. Αν αργήσουμε την Άνοιξη να χρησιμοποιήσουμε τις κηρήθρες, και θέλουμε να ξαναβάλουμε μπορούμε χωρίς κανένα πρόβλημα. Γεμίζουμε απλως το πιατάκι και προστατεύονται οι κηρήθρες. Με 1-1.5 λίτρο μυρμηκικό οξύ δηλαδή 10-15 ευρώ διατηρούμε 50-60 κηρήθρες. Επιπλέον απολυμαίνονται κιόλας!

Μυρμικικό οξύ προμηθεύομαστε απο τα φαρμακεία, αλλά και απο ορισμένα μελισσοκομικά καταστήματα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια