Widget Recent Post No.

Τα δυνατότερα μελισσοκομικά Φυτά του Σεπτεμβρίου: Δίνουν πολύ γύρη και μέλι στα μελίσσια!!!



Ο μελισσοκόμος Λεωνίδας Τσιαμήτρος έβγαλε φωτογραφίες στα μελίσσια του, και μας δείχνει αναλυτικά τα δυνατότερα μελισσοκομικά φυτά του Σεπτεμβρίου. Ο σεπτέμβριος και ο Οκτώμβριος για πολλές περιοχές είναι μια σύντομη Άνοιξη, όπου τα μελίσσια ρίχνουν γόνους, συλλέγουν μέλια γύρες, αναπτύσσονται, αναπληρώνουν τους γέρικους πλυθησμούς και προετοιμάζονται για τη μεγάλη τους δοκιμασία το Χειμώνα. Όλοι οι μελισσοκόμοι πρέπει να φροντίσουν να έχουν τουλάχιστον μια απο αυτές τις ανθοφορίες για να δημιουργήσουν αθάνατα μελίσσια! Όμως ποιές είναι οι ανθοφορίες που δυναμώνουν τα μελίσσια μας το Σεπτέμβριο; Ας τις δούμε αναλυτικά...




Φθινοπωρινή ερείκι!
Η σημαντικότερη ανθοφορία του φθινοπώρου. Ανθίζει αρχές Σεπτεμβρίου στα Νησιά και τα παραθαλάσσια μέρη, και απο μέσα σεπτεμβρίου στις υπόλοιπες περιοχές. Το συναντάμε μαζί με την κουμαριά, η οποία δίνει μέλι ένα μήνα μετά περίπου.  Η φθινοπωρινή ερείκη ή σουσούρα ή ρείκι όπως ονομάζεται συναντάται σε ημιορεινά κυρίως μέρη, σε εδάφη κυρίως ασβεστώδη. Για τους μελισσοκόμους η αξία του είναι ανεκτίμητη! Είναι μια "πλήρης" ανθοφορία δηλαδή δίνει γύρη και νέκταρ και τα μελίσσια συλλέγουν με μεγάλη τρέλα επάνω κατ απάνω!

Το ρείκι βοηθάει τα μελίσσια να ανανεώσουν τους γέρικους πλυθησμούς, και να γεννηθούν δυνατές μέλισσες με πολύ λίπος στη κοιλιά τους οι οποίες θα αντέξουν μέχρι και τις αρχές της Άνοιξης. Δηλαδή είναι μια βασική ανθοφορία για να ξεχειμωνιάσουν σωστά τα μελίσσια. Οι παλιοί μελισσοκόμοι λένε ότι στο ρείκι οι μέλισσες ζούν περισσότερο, και οι βασίλισσες που παράγονται εκείνη τη περίοδο είναι πιο ποιοτικές. Το μέλι του ρεικιού είναι πολύ αρωματικό, δεν πικρίζει, και κρυσταλλώνει γρήγορα. Το χρώμα της γύρης που συλλέγουν είναι μπέζ.




Κισσός!
Πρώτος ο κισσός έρχεται να βοηθήσει τους μελισσοκόμους όλης της Χώρας. Ανθίζει αρχές Σεπτεμβρίου, μετά τις πρώτες βροχές. Πρόκειται για το γνωστό αναριχχητικό φυτό που βλέπουμε να σκαρφαλώνει πάνω στα πλαστάνια, δίπλα σε ποτάμια, βράχους ακόμα και σπίτια. Τον συναντάμε παντού, απο τα πιο Ορεινά, τα ημιορεινά μέχρι και τα πιο πεδινά. Δίνει λιγότερο μέλι απο το ρείκι, όπως επίσης και γύρη πλούσια κιτρινωπή και απο πολλούς παλιούς θεωρείτε μια δεύτερη επιλογή μετά το ρείκι. Ωστόσο για να μην λέμε ψέματα το ρείκι είναι ο βασιλιάς του φθινοπώρου!



Πολύκομπος!
Ένα πολύ αποδοτικό σε μέλι φυτό το οποίο ανθίζει τον Σεπτέμβριο. Δίνει μέλι για τρύγο, και γύρη και φτιάχνει πολύ δυνατά μελίσσια. Ανενεώνουν τους πλυθησμούς και απο τους μελισσοκόμους η αξία του είναι μεγάλη. Το βρίσκουμε σε πεδινές αλλά και ημιορεινές περιοχές!



Αγριοσουσαμιά!
Για τους μελισσοκόμους θεωρείτε μια πολύ καλή ανθοφορία που δυναμώνει τα μελίσσια μετά το πεύκο. Ωστόσο σαν ανθοφορία δεν μπορεί να θεωρηθεί τόσο δυνατή, και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή ανάμεσα στους μελισσοκόμους. Ανθίζει τον Σεπτέμβριο και φύεται κυρίως σε παρατημένες καλλιέργειες, στα πεδινά αλλά και στα ημιορεινά. Η γύρη της είναι χρώματος κίτρινου.



Ακονιζιά
Η ακονιζιά μπορεί να μην δίνει πολύ μέλι, αλλά η κατακίτρινη γύρη είναι πλούσια και δυναμώνει πολύ τα μελίσσια. Όσοι μελισσοκόμοι επισκέπτονται αυτή την ανθοφορία βάζουν και ένα κιλό ζυμαράκι επάνω ταυτόχρονα και τα μελίσσια αναπτύσσονται πολύ γρήγορα. Αυτή η ανθοφορία συναντάται σχεδόν παντού, κυρίως όμως σε πεδινά αλλά και ημιορεινά, στις άκρες δρόμων. Για να αναγνωρίσετε το φυτό αρκεί να ακουμπήσετε τα κολλώδες φύλλα του. Οι παλιοί μελισσοκόμοι λένε ότι η ρητίνη που έχει σκοτώνει και τα βαρρόα, και καθαρίζουν τα μελίσσια.

Μερικά αποτελέσματα απο τις ανθοφορίες του Σεπτεμβρίου απο τον μελισσοκόμο Λεωνίδα Τσιαμήτρο...





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια