Γιατί όμως πρέπει να δώσουμε μαύρη κηρήθρα κτισμένη; Οι παραφυάδες μας τώρα δεν έχουν τις κατάλληλες συνθήκες για να πλέξουν τις κηρήθρες. Μου έχει τύχει πάρα πολλές φορές αυτή την εποχή να βάζω άκτιστες κηρήθρες και οι μέλισσες να μην τις προτιμούν. Αντιθέτως αν πάρουμε και βάλουμε μια μαύρη κηρήθρα δίπλα απο τον γόνο που ήδη υπάρχει μέσα στη κυψέλη, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι αυτό το πλαίσιο θα γεννηθεί απο τη βασίλισσα. Και το μυστικό για να γεννήσει όσο πιο πολύ μπορεί, είναι να δώσουμε και σιρόπι, αναλογία 1 προς 1 σιρόπι, κάθε 3-4 ημέρες 500ml. Δεν θέλει υπερβολές. Εκτός αν κάποιος θέλει να αποθηκεύσουν το σιρόπι για μέλι και να έχουν και το χειμώνα. Αυτό μπορεί να το κάνει κάποιος εύκολα, όταν δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράζει ζυμάρια. Για ακόμα μεγαλύτερη αποθήκευση μπορούμε τον Οκτώμβριο να δώσουμε σιρόπι με 2 μέρη ζάχαρη και 1 μέρος νερό, να διευκολύνουμε τις μέλισσες στην αποθήκευση.
Γενικά τώρα το φθινόπωρο υπάρχουν πολλές ανθοφοφορίες, πχ το ρείκι, η κουμαριά, η ακονιζιά, ο αρκουδοβάτος, το αλμυρίκι, κλπ οι μέλισσες έχουν την ευκαιρία να αυξήσουν τους γόνους. Αρκεί βέβαια να υπάρχουν οι κατάλληλες κηρήθρες και η κατάλληλες προμήθειες. Για παράδειγμα θα ήταν ιδανικά σε όλες τις παραφυάδες που έχουμε αυτή τη στιγμή, και είναι 3-4-5 πλαίσια, να προσθέσουμε απο ένα πλαίσιο σκούρο ανάμεσα απο τις γύρες και τον γόνο, απο τη πλευρά της κυψέλης που χτυπά ο ήλιος, και μαζί με αυτό να βάλουμε και ένα μπουκαλάκι με σιρόπι, με τη γνωστή σε όλους μας μέθοδο. Δείτε περισσότερα εδώ
Φυσικά το Φθινόπωρο ότι χειρισμούς κάνουμε χρειάζονται πολύ μεγάλη προσοχή. Δεν είναι Άνοιξη, όπου μπορούμε να κάνουμε πειράματα, και να μην υπάρχουν επιπτώσεις. Το φθινόπωρο αν αφήσουμε νηστικά τα μελίσσια και δεν αναπτυχθούν δεν μεγαλώσουν παχιές και καλοταισμένες μέλισσες δεν θα δούμε προκοπή τον επόμενο χρόνο. Οπότε ρίξτε το βάρος τώρα στα μελίσσια πριν να είναι αργά!
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!