Λένε οι παλιοί μελισσοκόμοι "Όσα μέλια βάλουν από δω και πέρα τα μελίσσια, θα τα αφήσω μέσα, για να βγάλουν το χειμώνα. Δεν θα τρυγήσω άλλο μέλι". Επίσης λένε "Θα τρυγήσω όσο πεύκο βάλουν τα μελίσσια, και ότι άλλο βάλουν θα το αφήσω στα μελίσσια". Και τώρα γεννιούνται κάποια ερωτημάτα. Πρώτον. Γιατί πρέπει οπωσδήποτε να αφήσουμε να έχουν δικά τους μέλια τα μελίσσια το χειμώνα και δεν πρέπει να τους τα τρυγήσουμε. Και δεύτερον. Γιατί πρέπει να μην υπάρχει πευκόμελο στα μελίσσια το χειμώνα. Επηρεάζει όντως την υγεία τους όπως πολλοί μελισσοκόμοι λένε;
Αρχικά πρέπει αν τονίσουμε πως το φθινόπωρο είναι η εποχή προετοιμασίας των μελισσιών για το χειμώνα. Το φθινόπωρο δεν έχουμε περιθώρια να κάνουμε λάθη. Ένας λάθος χειρισμός τότε μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες μελισσιών μέσα στο χειμώνα. Το μέλι που συλλέγει το μελίσσι είναι η κινητήριος δύναμη που έχει. Η ενέργεια με την οποία κάνει όλες τις δραστηριότητες. Αν λοιπόν κάνουμε ένα ληστρικό τρύγο (πάρουμε και τη τελευταία σταγόνα μελιού) τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα διαλύσουμε τα μελίσσια μας, δεν θα έχουν πως να ανταποκριθούν στις υψηλές διατροφικές ανάγκες του γόνου. Ξέρετε το φθινόπωρο οι μέλισσες πρέπει να γεννιούνται πιο παχουλές, να είναι καλοταισμένες. Και μέλισσες που δεν θρέφονται με μέλι και γύρη δεν αναπτύσσονται σωστά.
Υπάρχουν πολλοί μελισσοκόμοι που νομίζουν, ότι τρυγώντας το μέλι, μπορούν με ζάχαρη να αντικαταστήσουν τα χαμένα του μελισσιού. Γίνετε αυτό συνάδελφοι; Υπάρχει τροφή που να μπορεί να αντικαστήσει το μέλι ή τη γύρη; Φυσικά και όχι. Οι μέλισσες που δεν τρέφονται με μέλι, είναι κατώτερες απο αυτές που μεγαλώνουν με ζάχαρη. Ζούν λιγότερο, δεν αναπτύσσουν καλό λιπόσωμα, δεν είναι ανθεκτικές σε ασθένειες και όλα αυτά μαζί, δημιουργούν χειρότερα μελίσσια. Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν το μέλι είναι απαραίτητο για τα μελίσσια. Πολλοί μελισσοκόμοι για να φτιάξουν ανώτερης ποιότητας τροφές, βάζουν και μέλι μέσα, και αυτό φυσικά κάνει καλό στα μελίσσια.
Συνεπώς μπορούμε να καταλάβουμε τι αξία έχει το μέλι στα μελίσσια το φθινόπωρο. Ιδανικά θα ήταν τα μελίσσια να πάνε σε μια δυνατή ανθοφορία πχ ρείκι κουμαριά, πολύκομπο, ακονιζιά, που φτιάχνουν καλά τα μελίσσια και τα δυναμώνουν. Μαζί με το μέλι που μαζεύουν μπορούμε να ταΐσουμε κιόλας για να δώσουμε λίγη ώθηση στην ανάπτυξη. Αν και πολλές φορές το ρείκι και η κουμαριά συντηρούν μόνες τους τα μελίσσια χωρίς ταΐσματα.
Γιατί οι παλιοί μελισσοκόμοι λένε ότι δεν πρέπει να αφήνουμε μέλι από πεύκο στις κυψέλες; Γιατί προτιμούν να το τρυγάνε, παρά να το αφήσουν να το φάνε τα μελίσσια; Σύμφωνα με την εμπειρία αν μείνει μέλι από πεύκο στα μελίσσια το χειμώνα, τα μελίσσια δεν πηγαίνουν τόσο καλά. Οι έρευνες λένε ότι το πεύκο λόγω της σύνθεσης και της φτωχής σύνθεσης σε βιταμίνες (μελίτωματα) επηρεάζει αρνητικά το πεπτικό σύστημα της μέλισσας όταν βρίσκεται σε φάση όπως ο Χειμώνας. Ωστόσο σύμφωνα με το ΑΠΘ αυτό δεν ισχύει για χώρες όπως η Ελλάδα που ο χειμώνας είναι ελαφρύς.
Το καλύτερο πάντως είναι τα μέλια που θα μείνουν στις κυψέλες να είναι από άνθη. Τα ανθόμελα είναι πιο θρεπτικά για τον γόνο και τις μέλισσες. Οι μέλισσες άλλωστε είναι σχεδιασμένες απο την φύση να συλλέγουν άνθη. Οπότε όσο μπορείτε αφήστε μέλια στις κυψέλες να αναπτυχθούν τα μελίσσια και να τρώνε το χειμώνα. Γιατί όσο και αν φαίνεται παράξενο για τα μελίσσια είναι κάτι πολύ σημαντικό, να έχουν μελάκια!!
*Υποσημείωση: Εννοείτε πως για καλούς τρύγους στο ρείκι
- κουμαριά, που αποθηκεύονται πατώματα με μέλι, πρέπει να γίνει τρύγος, γιατί ταυτόχρονα πρέπει να σφίξουμε τα
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!