Στα μαγαζιά όταν πάμε να αγοράσουμε τροφές υπάρχουν δύο είδη τροφής. Η βανίλια και η ζυμωτή. Πολλοί νέοι μελισσοκόμοι αναρωτιούνται ποια τροφή να επιλέξουν, ποιά είναι καλύτερη για τα μελίσσια. Απο την εμπειρία μου τόσα χρόνια, έχω δοκιμάσει πολλές τροφές του εμπορίου, και θα σας μιλήσω για αυτά που έχω δεί στα μελίσσια μου. Ποιές τροφές είχαν καλύτερα αποτελέσματα ανάπτυξη, ποιές τροφές είναι καλύτερες για ξεχειμώνιασμα κλπ. Ας τα δούμε λοιπόν...
Η Βανίλια
Η βανίλια που ταίζουμε στα μελίσσια παράγεται με ένα ξεχωριστό τρόπο. Είναι ένας μεγάλος βραστήρας, στον οποίος φτιάχνουμε σιρόπι απο ζάχαρη και νερό. Αφού λιώσει η ζάχαρη και θερμανθεί καλά (λίγο πριν βράσει), υπάρχει ένας στρογγυλός σωλήνας στο κάτω μέρος, που ρουφάει το σιρόπι και το χτυπάει με μεγάλη δύναμη, δημιουργόντας έτσι την βανίλια. Στο τέλος του σωλήνα περιμένει ο μελισσοκόμος για να βάλει τη βανίλια στο σακουλάκι και μετά να την τοποθετήσει στα μελίσσια. Για τη παραγωγή της βανίλιας πρέπει να τηρούνται αυστηρά κάποιες θερμοκρασίες, ειδάλλως αμα αυξηθεί πολύ η θερμοκρασία αυξάνεται μια επικίνδυνη ουσία για τις μέλισσες η οποία ονομάζεται HMF. Σύμφωνα με κάποιες πρόσφατες έρευνες των πανεπιστημίων, οι περισσότερες βανίλιες του εμπορίου είναι εντάξει, από αυτήν την ουσία. Ωστόσο υπάρχουν και κατασκευαστές που δεν είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, οπότε η επιλογή σας δεν πρέπει να γίνεται τυχαία.
Η βανίλια λοιπόν έχει ως κύριο χαρακτηριστικό κατα τη παραγωγή της, τη θέρμανση και το βρασμό. Πολλοί μελισσοκόμοι επιλέγουν την τροφή τους απο αυτό το χαρακτηριστικό. Δηλαδή προκειμένου να μη ρισκάρουν να έχει ανεβασμένη HMF διαλέγουν τροφή που να μην έχει υποστεί θέρμανση. Η βανίλια εκτός απο ζάχαρη και νερό, μπορεί να περιέχει και άλλα συστατικά, όπως λεμόνι η κάποιο ξινό, προκειμένου να διασπαστεί η σουκρόζη και να ιμβερτοποιηθεί κατά ένα μέρος. Σύμφωνα με το ΑΠΘ όμως τροφές που έχουν ξινά μέσα, μειώνουν περισσότερο το προσδόκιμο ζωής, οπότε συμβουλεύουμε τους μελισσοκόμους να διαλέγουν τροφές χωρίς οξέα μέσα. Αυτό που έχω παρατηρήσει εγώ σε μερικές εταιρίες παραγωγής βανίλιας είναι οτι πετρώνουν, και οι μέλισσες πετάνε τα κομματάκια έξω απο τη κυψέλη.
Η ζυμωτή
Η ζυμωτή είναι τροφή που την καρφώνει η λέξη! Ζυμωτή, δηλαδή έχει ζυμωθεί! Η ζυμωτή όταν φτιάχνεται απο τους μελισσοκόμους γίνεται με άχνη ζάχαρη και μέλι! Υπάρχουν ειδικα ζυμωτήρια που πετάμε τις αναλογές μέσα και μας βγάζουν έτοιμη ζυμωμένη τη τροφή. Αν αντί για μέλι βάλουμε νερό η τροφή πετρώνει. Τώρα για την παρασκευή της ζυμωτής υπάρχουν και άλλοι τρόποι. Έχουν αναπτυχθεί μέθοδοι που αντί για μέλι μπαίνει μέσα σιρόπι ιμβερτοποιημένο, και η τροφή αυτή δεν πετρώνει παρόλο που δεν περιέχει μέλι.
Απο την εμπειρία μου, η αποψή μου είναι ότι και η βανίλια αλλά και η ζυμωτή είναι εξίσου καλές τροφές. Εγώ προσωπικά το τελευταίο καιρό παίρνω ζυμωτές τροφές, και έχω παρατηρήσει ότι ακόμα και αυτές που φαίνονται σκληρές στα δικά μας μάτια, όταν μπούν στα μελίσσια με τη θέρμανση μαλακώνουν. Πλέον στο εμπόριο έχουν βγεί διάφορες τροφές, ζυμωτές ενισχυμένες με βιταμίνες, και βοηθούν ακόμα περισσότερο στα μελίσσια. Όποια και αν επιλέξετε αν είναι καλή η τροφή, θα μείνετε ευχαριστημένοι.
Φωτοφραφία ανάρτησης Όλα μέλι λάδι στη Μάνη
4 Σχόλια
Τι θα γίνει ρε μάγκα κάνα τρυγο θα δούμε? Έτσι είπε ένας παλιός μελισσοκομος, έτσι κάνουν οι επαγγελματίες, φοβερη ανακάλυψη, συγκλονηστικο βίντεο. Πέφτουν τα κλικ σύννεφο από τις παπατζες που δίνεις στους τίτλους και οι απαντήσεις πουθενά στα παιδάκια που περιμένουν. Γιατί δεν απαντάς σε κανέναν? Τους δουλεύεις όλους ψιλό γαζι. Εμείς κάναμε το μπλογκ σου αυτό που είναι. Τα ίδια και τα ίδια ανακύκλωση στην ανακύκλωση τροφές από δω τροφές από κει.Τα μέλια που είναι, αφού είσαι σε επίπεδο να δίνεις συμβουλές. Ζεις και αναπνέεις μόνο για τα κλικ. Είναι όλοι οι Ελλάδα στα πεύκα βγάζει μελια και εσυ μας λες για την άχνη. Ποιος είναι ο λόγος που δεν απαντάς στον αρχάριο που περιμένει με αγωνία. Θέλω μια απάντηση ρε παιδί μου, πως το λένε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΝτροπη σου φιλε δεν μασ δηχνεισ καθολου σημασια κ σεβασμο
ΑπάντησηΔιαγραφήΠου να προλάβει να απαντήσει, άμα ψάχνει όλη μέρα στο ίντερνετ να αντιγράψει κάνα άρθρο.Σε 5χρονα νομίζεις ότι απευθύνεσαι? Για ποιο λόγο δεν σέβεσαι τον κόπο που κάνει ο καθένας και την αξία που σου δίνει να μπει στο μπλογκ σου, στο κανάλι σου, στο YouTube,να σου γράψει κάτι, να επικοινωνήσετε. Δε λέω, προσφέρεις καποια βοήθεια σε αρχαριους που δεν έχουν επαφή με τη μέλισσα,αλλα οποιος σε διαβάζει καιρό έχει καταλάβει τι κάνεις. Δούλεμα με το τσουβάλι, με το ζόρι να έχεις άρθρα κάθε μέρα να κρατάς τους αναγνώστες, τα μισά μπούρδες και τα άλλα μισα εβδομαδιαία ανακύκλωση. Ρίχνουμε καμία ματιά που και που μπας και μάθουμε κάνα νέο για τον κλάδο από σας που "ασχολειστε" ή για να περάσει η ώρα μας και καταντήσαμε να μας εκνευρίζεται κυριε. Και θα μου πεις αφού έχεις τόσα μελισσια, γιατί ασχολείσαι με μένα που έχω 5 μελισσια στην ταράτσα, μη με διαβάζεις ρε φίλε αφού έχεις θέμα. Οκ ήρθε η ώρα να μη ξαναπάρεις κλικ εδώ, να πάρεις και την απεγγραφη σου στο YouTube. Άιντε γιατί σε κάναμε και μάγκα και στεναχωριέμαι γιατί μου φαινοσουν καλό παιδάκι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚ εσεις ρε παιδια πειτε του ποσο ωραια τα λεει κ οτι ειναι ωραιος...
ΑπάντησηΔιαγραφήμονο ετσι απανταει
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!