Τώρα το φθινόπωρο οι μελισσοκόμοι κάνουν τους τελευταίους τρύγους της χρονιάς, με κυριότερη μελιτοφορία να είναι το πεύκο. Όπως γνωρίζουμε ο πεύκος είναι μια βασική μελιτοφορία στην Ελλάδα. Πολλοί μελισσοκόμοι ταξιδεύουν δεκάδες χιλιόμετρα για να πάρουν το πευκόμελο. Ωστόσο ο πεύκος δε δουλεύει σε όλες τις περιοχές, και πολλά μελισσάκια ίσως να μη τρυγηθούν τώρα το φθινόπωρο απο πολλούς μελισσοκόμους. Το ερώτημα όμως που δημιουργείτε, είναι αν αξίζει να αφήσουμε μέλια στις κυψέλες για το χειμώνα. Αξίζει το κόπο;
Ο τρύγος του μελιού είναι ο βασικός σκοπός του μελισσοκόμου. Όμως μερικές φορές τα μελίσσια έχουν ανάγκη το μέλι τους και δε μπορούμε να τους το πάρουμε όλο. Η άποψη μου είναι ότι αυτή την εποχή δεν έχουμε περιθώρια για λειστρικούς τρύγους. Δηλαδή μπορούμε μεν να εφαρμόσουμε ένα τρύγο, αν τα μελίσσια έχουν μπόλικο μέλι, όμως δεν πρέπει να τους το πάρουμε όλο. Πχ αν ένα μελίσσι έχει αρκετά πλαίσια πλυθησμό γόνους μελια στον κάτω όροφο, και μόνο μέλια στον δεύτερο όροφο, τότε τον δεύτερο όροφο τον παίρνουμε μαζί με τα μέλια χωρίς δευτερη σκέψη. Κάτω όμως που υπάρχουν οι γόνοι καλό είναι να αφήσουμε κάποια μελάκια. Εκτός αν υπάρχουν πολύ βαριά πλαίσια και αρκετά κιλά μέλι, και πρέπει να ξελαφρώσουμε λίγο το μελίσσι.
Αυτή τη περίοδο πρέπει τα μελισσάκια να έχουν μπόλικες τροφές και ειδικά στα φρύδια - στεφάνια γύρω απο τον γόνο. Αν το μελίσσι είναι στεγνό απο μέλι, λόγω τρύγου τη προηγούμενη περίοδο τότε πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε ένα καλό ταίσμα με ζυμαράκι. Η τροφή αυτή τη περίοδο είναι πολύ σημαντική για να πάρουν μπρός τα μελίσσια και να ρίξουν μπόλικους γόνους. Οι γόνοι τώρα, ειναι πλυθησμός ξεχειμωνιάσματος αργότερα. Με τις μέλισσες του Σεπτεμβρίου και του Οκτωμβρίου θα βγούν στην άνοιξη τα μελίσσια.
Πολλοί παλιοί μελισσοκόμοι αφήνουν επίτηδες μέλια στις κυψέλες αυτή τη περίοδο, διότι πιστεύουν ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στο ξεχειμώνιασμα. Και η αλήθεια είναι πως έχουν δίκιο. Ο γόνος που μεγαλώνει με μέλι και πλούσια γύρη, οι μέλισσες που θα προκύψουν είναι πραγματικά αθάνατες. Και αν καταφέρουμε να έχουμε και καθαρά απο βαρρόα μελίσσια κάνοντας ένα φθινοπωρινό ξελάφρωμα τότε φύγαμε σφαίρα για το χειμώνα!
Και μια άλλη σημαντική παρατήρηση. Δεν αφήνουμε στη κυψέλη περιττά πλαίσια, και μέλια που δε πατάνε οι μέλισσες. Ότι δεν καλύπτουν οι μέλισσες το παίρνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Τρύγο κάνουμε αναγκαστικά, διότι δε μπορούμε να αφήσουμε ακάλυπτα πλαίσια για πολλούς και διάφορους λόγους. Παλιά μπορεί να γινότα, τώρα με τόσες ασθένειες πρέπει να χειριζόμαστε με μεγάλη προσοχή τα μελίσσια. Σφιχτά μελίσσια είναι αυτά που θα πετύχουν και θα ζήσουν το χειμώνα. Και όσο περισσότερο πλυθησμό έχουν τόσο καλύτερα για εμάς. Τόσο μικρότερες οι απώλειες.
Οι μελισσοκόμοι λένε οτι η μελισσοκομικη χρονιά ξεκινά το φθινόπωρο. Ο λόγος είναι ότι απο τώρα φτιάχνονται τα μελίσσια. Τώρα πρέπει να περιποιηθούμε τα μελίσσια, να τα καθαρίσουμε απο βαρρόα, να τα ταίσουμε, να φτιάξουν γερούς δυνατούς πλυθησμούς για τον χειμώνα, και να μπούν έπειτα δυναμικά την Άνοιξη. Και όσον αφορά τα μέλια που θα αφήσουμε, αρκούν 1-2 πλαίσια πιστεύω με μελάκι, εκτός αν υπάρχει μπόλικο μέλι εντός του γόνου που δε μπορούμε να πάρουμε.
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!