Widget Recent Post No.

Ακονιζιά για καταπολέμηση της Βαρρόα!



Ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της μέλισσας ( ίσως ο μεγαλύτερος ) είναι το ακαρι Βαρροα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης αυτής της ( ψείρας ) όπως πολλοί παλιοί μελισσοκόμοι την λένε .


Από τα πρώτα χρόνια που εμφανίστηκε δοκιμάστηκαν διάφορα. Φάρμακα και φαρμάκια για να την καταπολεμήσουν , χωρίς βέβαια καμία έρευνα όσο αφόρα την αποτελεσματικότητα , αλλά και τις επιπτώσεις στον ίδιο τον άνθρωπο , σαν τελικό αποδέκτη των προϊόντων της μέλισσας .





Χαρακτηριστικά θα αναφέρω ότι μέχρι και φάρμακο για τα τσιμπούρια των σκύλων έχει χρησιμοποιηθεί κατά του βαρροα , ενώ για πολλά χρόνια , ακόμη και τώρα χρησιμοποιείτε το γνωστό στους κύκλους των μελισσοκόμων ( ΤΑΚ-ΤΙΚ ) το οποίο μπορεί να έχει αρκετά καλά αποτελέσματα στο βαρροα ( μέχρι να αποκτήσει ανοσία ) όπως συμβαίνει και στα άλλα φάρμακα κατά του Βαρροα , αλλά δυστυχώς αφήνοντας και κατάλοιπα στο ίδιο το μέλι .

Εδώ να τονίσω ότι σύμφωνα με έρευνες τα κατάλοιπα του ΤΑΚ ΤΙΚ είναι καρκινογόνα για τον άνθρωπο !!!

Έχει επικρατήσει μια άποψη ότι τα κατάλοιπα του ΤΑΚ ΤΙΚ μένουν στο μέλι για 15ήμερες και μετά μπορεί να καταναλωθεί και ίσως να ισχύει αυτό , όμως αυτό που δεν ξέρουν πολλοί συνάδελφοι είναι ότι τα κατάλοιπα μπορεί να φεύγουν από το μέλι , αλλά μένουν για πάντα στο κερί γιατί το κερί έχει μεγάλη απορροφητικότητα και έτσι δεν μπορεί να αποβάλει τα κατάλοιπα σε αντίθεση με το μέλι που μπορεί να αποβάλει οποιαδήποτε ξένη ουσία ( γιατί έχει και τόσο πολλές αντισηπτικές ιδιότητες).

Πάμε στο τώρα , και στις εγκεκριμένες θεραπείες ( προληπτικές και θεραπευτικές ) , που και εδώ χωραει μεγάλη συζήτηση , γιατί όπως ξέρουμε πίσω από κάθε εγκεκριμένο φάρμακο υπάρχει κάποια τεράστια φαρμακευτική εταιρία που έχει ξοδέψει τεράστια κεφάλαια ώστε να πάρει έγκριση για τα φάρμακα της …..

Αυτή τη στιγμή οι εγκεκριμένοι τρόποι αντιμετώπισης του βαρροα είναι : Με αντιβιοτικά , με χημικά , με βιολογικά , και βιοτεχνικές .

Έχω αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο μου ότι τον χειμώνα που μας πέρασε είχα εφαρμόσει θεραπεία με Θυμολη , με τη μέθοδο του Vitex . Η μέθοδος αυτή είναι μια βιολογική μέθοδος και εφαρμόζεται το φθινόπωρο η το χειμώνα όταν τα μελίσσια έχουν ( ξεγονιασει ) για να έχει μεγαλύτερη επιτυχία .

Όμως για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα πρέπει να κάνουμε τουλάχιστον δυο θεραπείες , και αν μπορούμε να κάνουμε και προληπτικές θεραπείες στα μελίσσια μας για να ήμαστε σίγουροι ότι δεν θα χάσουμε τα … κορίτσια μας , και εδώ έρχεται η Ακονιζια !!! Η ακονιζια είναι ένα θαμνώδες φυτό , με κίτρινα λουλουδάκια , το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προληπτική θεραπεία η αν έχουμε Βαρροα και δεν μπορούμε τώρα να βάλουμε φάρμακα , και λόγο τρύγων , αλλά και λόγο εποχής , μπορούμε να κάνουμε ένα ξαλάφρωμα στα μελίσσια μας , ώστε να μην καταρρεύσουν μέχρι το Φθινόπωρο που θα κάνουμε την κύρια θεραπεία . 

Ο τρόπος εφαρμογής της ακονιζιας είναι η να βάλουμε κάποια κλωναράκια μέσα στο μελίσσι , η να τη βάλουμε στο καπνιστηρι μας . Υπάρχουν και άλλοι τρόποι βιολογικοί για ένα ξαλάφρωμα του μελισσιού , όπως φύλα καπνού , φύλα καρυδιάς , φύλα κυπαρισσιού κτλ , αλλά εγώ διάλεξα αυτόν και για τα αποτελέσματα θα μιλήσουμε μετά από Κανά δυο μήνες , και πιστεύω ότι θα είναι καλά.







Αυτά φίλοι μου , εύχομαι στους φίλους μελισσοκόμους καλά μέλια , και δυνατά και υγιή μελίσσια , και για όλους τους φίλους μου καλό χειμώνα , που κάποιοι φροντίζουν να είναι όλο και ποιο δύσκολος , και ανοιχτα μυαλά!!!








ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ volos-bees.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια