Widget Recent Post No.

8 δραστικά μέτρα κατά της νοζεμίασης - Θεραπεία με ζυμάρι η σιρόπι!


Η νοζεμίαση είναι μια ασθένεια που μειώνει το πλυθησμό στα μελίσσια, και προκαλλεί απώλειες μελισσιών το Χειμώνα. Σήμερα θα πούμε 8 προληπτικά μέτρα που πρέπει να λάβουμε για να προλάβουμε η ακόμα και να θεραπεύσουμε
Τι μπορούμε, λοιπόν, προληπτικά -κυρίως- να κάνουμε;
1. Δεν αφήνουμε τα μελίσσια μας άπραγα: “Τα μελίσσια δεν πρέπει να μένουν άπραγα. Πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους έστω ελαφριές ανθοφορίες, ακόμη και την τροφή που τους δίνει ο μελισσοκόμος. Εάν δεν δουλεύουν αποσυντονίζονται, δεν αντιλαμβάνονται τα ερεθίσματα, τον άρρωστο γόνο, εγκαταλείπουν τη βασίλισσα”.

2. Ενισχύουμε το ανοσοποιητικό σύστημα των μελισσών μας τροφοδοτώντας τα κυρίως με γύρη, μέλι ή ζαχαροζύμαρο με μέλι, δηλαδή κατά βάση τις τροφές που το ίδιο το μελίσσι δημιουργεί για τον εαυτό του (κι όχι μόνο ή κυρίως με ζάχαρη σε σιρόπι ή σε ζυμάρι).

3. Προσέχουμε ιδιαίτερα την παροχή πρωτεϊνικής υποστήριξης στα μελίσσια μας, δηλαδή γύρης ή γυρεόπιτας: “Ιδιαίτερη προσοχή πλέον χρειάζεται στην ανάγκη των μελισσών σε υψηλής θρεπτικής αξίας γύρη. Φροντίδα ώστε η γύρη να μην τους λείπει ιδιαίτερα προς το τέλος του καλοκαιριού και την αρχή της άνοιξης (Ιανουάριο)”.

4. Νέες βασίλισσες (1-2 ετών), ώστε να κρατούν το σμήνος σε συνοχή.

5. Συχνή αντικατάσταση κηρηθρών: “Το χτίσιμο είναι μέσα στη φυσιολογία του μελισσιού, το κερί έτσι κι αλλιώς το παράγουν και πρέπει να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν. Από την άλλη οι κηρήθρες του μελισσιού αποτελούν «αποθήκη» υπολειμμάτων φαρμάκων και παθογόνων σπορίων”.

6. Φροντίδα ανανέωσης του πληθυσμού το Φθινόπωρο, έτσι ώστε τα μελίσσια να ξεχειμωνιάσουν με νεαρής ηλικίας μέλισσες.

7. Αντιμετώπιση του Βαρρόα, έτσι ώστε να μην αδυνατίσουν περισσότερο τα μελίσσια μας και είναι πιο ευπαθή στη νοσεμίαση: “Σωστή αντιμετώπιση του Βαρρόα, με χειρισμούς και χαμηλής τοξικότητας χημικές ουσίες. Διερεύνηση της καταλληλότερης εποχής εφαρμογής ανά περιοχή και σύστημα εκμετάλλευσης”.

8. Χρήση γενικότερα όλων των κανόνων ορθής μελισσοκομικής πρακτικής.

Αλλά και κατασταλτικά μπορούμε να χορηγήσουμε θυμόλη σε σιρόπι ή σε ζαχαροζύμαρο (Γούναρη & Θρασυβούλου), μια ήπια και “φιλική” αντιμετώπιση της ασθένειας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους παραπάνω επιστήμονες, η θυμόλη σε ζαχαροζύμαρο σε αναλογία 0,12 mg/gr ή σε σιρόπι σε αναλογία 1gr/15 λίτρα, έχουν “αρκετά καλά και σταθερά αποτελέσματα στη μείωση του αριθμού των σπορίων του Nosema cerenae”.

Το ίδιο μας αναφέρει και ο Θρασυβούλου, ο οποίος δηλώνει πως «Η θυμόλη (1γρ/15 λίτρα σιρόπι) βρέθηκε ότι περιορίζει μερικώς (περίπου 70%) τη N. Ceranae και εάν συνδυαστεί με διέγερση του γόνου την Άνοιξη και σωστή πρωτεϊνική διατροφή το φθινόπωρο αντιμετωπίζει επαρκώς την ασθένεια»

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια