Widget Recent Post No.

Έφτασε η ώρα της γυρεόπιτας!



Ήδη έχουμε ταίσει τις γυρεόπιτες στα μελίσσια μας, και κρίνεται ως ο πιο σημαντικός χειρισμός της περιόδου, μετά την αντιμετώπιση της βαρρόα. Τώρα το καλοκαίρι αφου απαλλάξουμε τα μελίσσια μας απο το παράσιτο βαρρόα, το επόμενο βήμα είναι να τα ενισχύσουμε με πρωτεινούχο τροφή, για να αυξήσουν τον γόνο τους, και να μπορέσει ο μελισσοκόμος να διατηρήσει δυνατά και παραγωγικά μελίσσια. Υπάρχουν αρκετές νομές που μπορούμε να πάρουμε μέλι, και να γεμίσουμε τα βαρέλια μας για να έχουμε την επόμενη περίοδο.


Μυστικά στο ταίσμα με γυρεόπιτα
Δίνουμε όσο χρειάζεται κάθε μελίσσι, το οποίο βλέπουμε στην επιθεώρηση. 1 Κιλό θεωρείτε αναγκαίο ανα μελίσσι αυτή τη περίοδο, ενώ όταν βλέπουμε μελίσσια να έχουν μερικές γύρες μέσα, τότε μπορούμε να δώσουμε μισό κιλό για μια καλή ενίσχυση, και να πάρει το έναυσμα η βασίλισσα να γεννήσει. Γενικά πολλοί επαγγελματίες μελισσοκόμοι ταίζουν γυρεόπιτα και πάνω στη νομή, μιας και η τροφή αυτή καταναλώνεται εξολοκλήρου απο τον γόνο και δεν μπορεί να αποθηκευτεί.
Η καλύτερη γυρεόπιτα είναι αυτή που φτιάχνουμε μόνοι μας με μέλι και φρέσκια γύρη, αλλά υπάρχουν και εταιρίες που κάνουν εξαιρετική δουλειά, με υποκατάστατο γύρης, και μπορούμε να κρατήσουμε δυνατά τα μελίσσια.

Ιδιαίτερα αναγκαία η γυρεόπιτα είναι για τα μελίσσια που πάνε πεύκο, ή βρίσκονται στο πεύκο, εφόσον ο γόνος μειώνεται και τα μελίσσια μικραίνουν επικίνρυνα. Σκοπός είναι να κρατάμε τουλάχιστον 5-6 καλούς απ ακρη σε ακρη γόνους, και τα μελίσσια να ξεπερνούν τα 10 πλαίσια για να είναι παραγωγικά. Και να ξέρετε ότι μέχρι τον Αύγουστο μπορούμε να κόψουμε και μερικές παραφυάδες των 5 πλαισίων, (με έτοιμες πάντα βασίλισσες και 3 γόνους) έτσι ώστε να αναπληρώσουμε και όσες απώλειες υπήρξαν.



Προσοχή στην βαρρόα
Υπάρχουν χρονιές που η βαρρόα "εκρύγνειται" τωρα το καλοκαίρι. Ο λόγος είναι ότι ο γόνος μειώνεται, τα βαρρόα τετραπλασιάζονται σε κάθε εκκόλαψη, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όλες οι μελισσούλες να τρυπιούνται απο τα αιμοδιψή ακάρεα. Όταν ενα μελίσσι ταλαιπορείτε έντονα απο βαρρόα, συνήθως δεν καταφέρνει να βγεί στο χειμώνα. Και αν το πάμε και στο πεύκο τότε χάνεται ακόμα νωρίτερα. Γι αυτό παιδιά ο μεγάλος μας στόχος είναι να έχουμε ως ένα σημειό καθαρα τα μελίσσια μας. Όχι τελείως καθαρά, δεν είναι δυνατό αυτό τώρα. Αλλά να είναι χαμηλά η βαρρόα έτσι ώστε να μη ξεπεράσει το ποσοστό που θεωρείτε "θανατηφόρο" για τα μελίσσια.

Διαβάστε προσεκτικά όλα αυτά, διότι όσοι τα παραβλέπουν, το χειμώνα ψάχνουν τις αιτίες που πεθαίνουν τα μελίσσια τους. Αργότερα το Σεπτέμβριο θα δώσουμε αναλυτικές οδηγίες και για τη καταπολέμηση της νοζεμίασης, και αν ακολουθήσετε αυτές τις συμβούλες να είστε σίγουροι πως τα μελίσσια δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα το χειμώνα. Δεν χάσατε μόνο εσείς μελίσσια. Όλοι χάσαμε, μάθαμε, και τα λάθη γίναν παράδειγμα για να κρατάμε τα πιο δυνατά μελίσσια.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια