Πρόκειται για ένα εχθρό της μέλισσας που ούτε φαντάζεστε πόσο μεγάλο πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσει. Επαγελματίες μελισσοκόμοι μιλούν στην Ορεινή Μέλισσα και κάνουν λόγω για τεράστιες νυχτοπεταλούδες - αχερόντιες όπως ονομάζονται - οι οποίες μπάινουν στην κυψέλη, αναστατώνουν τα μελίσσια τη νύχτα, κλέβουν το μέλι και μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε οριστική εγκατάλλειψη της κυψέλης. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο σε όσες κυψέλες λείπουν τα πορτάκια, και τα μελίσσια είναι μικρά σε πλυθησμό αδυνατώντας να υπερασπιστούν τον χώρο τους.
Το πρόβλημα παρουσιάζεται στους μελισσοκόμους τον Αύγουστο και κορυφώνεται το Φθινόπωρο όπου οι πεταλούδες στρεσσάρουν με τις επισκέψεις τους τα σμήνη, και μπορεί να τα οδηγήσουν σε "σμηνουργία" που ουσιαστικά δεν είναι σμηνουργία αλλά λιποταξία.
Όλα ξεκινούν τα βράδια, τότε που επικρατεί απόλυτη ησυχία και οι μέλισσες είναι συγκεντρωμένες στις εσωτερικές εργασίες της κυψέλης, όπως ταίσμα του γόνου, καθαριότητα, ρύθμιση θερμοκρασίας κλπ. Ξαφνικά τεράστιες πεταλούδες σε μήκος όσο ένα δάχτυλο περίπου, εισβάλλουν στη κυψέλη, και μόλις το καταλάβουν οι μέλισσες δημιουργείτε τεράστια αναστάτωση. Το μελίσσι πάνω στο πανικό επιτίθεται στις πεταλούδες, οι οποίες τις περισσότερες φορές διαφεύγουν, κλέβοντας συνολικά έως και μια κουταλιά του γλυκού μέλι. Όσο και αν φαίνεται παράξενο η απώλεια σε μέλι μπορεί να είναι πολύ μεγάλη! Όταν ο μελισσοκόμος βρεί έστω και ένα πτώμα, απο τέτοια πεταλούδα στη κυψέλη, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σημαντική προσβολή τα βράδια!
Η πεταλούδα αυτή εμφανίζεται μόνο στο κάμπο και όχι στο βουνό. Λόγω της μεταμόρφωσης της που διαρκεί πολύ καιρό εμφανίζεται αργά το Καλοκαίρι, και αυτό είναι καλό, διότι μπορούμε να έχουμε ανοιχτά τα πορτάκια των κυψελών μας για ένα διάστημα!
Μόλις κάνουν την εμφάνιση τους οι πεταλούδες, ακόμα και τον Ιούλιο πολλές φορές, ο μελισσοκόμος πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα. Η λύση είναι να μικρίνουμε τις εισόδους και να τοποθετήσουμε τα πορτάκια που είμαστε εφοδιασμένοι! Αν έχουμε πλαστικές, βάζουμε τα γνωστά πλαστικά πορτάκια (εγω έχω της anel και κάνουν άριστη δουλειά) αν έχουμε ξύλινες προτιμούμε τα μεταλλικά, τα οποία δεν επιτρέπουν να περάσει πεταλούδα σε καμία περίπτωση. Απο τα ξύλινα πάλι δεν χωράνε αλλά έχω δεί σε κυψέλες να έχει περάσει πεταλούδα μέσα, οπότε δεν είναι σίγουρη λύση! Ξέρετε η πεταλούδα μπαίνει με άδεια κοιλιά, και όταν πάει να βγεί, την πατάει! Η κοιλιά είναι γεμάτη μέλι, και δεν χωρά να περάσει απο εκεί που μπήκε!
Το εντυπωσιακό με αυτή τη πεταλούδα έιναι ότι φέρει στο θώρακα της (όταν είναι ζωντανή) μια νεκροκεφαλή, η οποία κιόλας μας γνωστοποιεί ότι πρόκειται για το είδος acherontia atropos και όχι κάποιο άλλο. Είναι η μόνη πεταλούδα που έχει το θάρρος να πλησιάσει και να μπεί να κλέψει μέλι απο τις μέλισσες. Όπως όλες οι πεταλούδες έτσι και η αχερόντια τρέφεται με νέκταρ, αλλά πάντα ψάχνει την εύκολη λύση. Όσο περισσότερη ξηρασία έχει και δεν δίνει μέλι η φύση τόσο πιο θαραλλέες γίνονται αυτές οι πεταλούδες.
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!