Widget Recent Post No.

Μας μιλάει ο γόνος;


Η απάντηση, φυσικά, είναι πως «όχι ο γόνος δεν μπορεί να μας μιλήσει»!
Παρ όλα αυτά μπορεί να μας «πει» πολλά – φτάνει να είμαστε σε θέση να ερμηνεύσουμε την εμφάνιση που έχει κάθε φορά.
Σήμερα λοιπόν, θα ασχοληθούμε με τα μηνύματα που μας δίνει ο γόνος κάθε φορά που κάτι «ανώμαλο» συμβαίνει στο μελίσσι, ή ακόμα και στη φύση.


Ας ξεκινήσουμε όμως από το αυτονόητο και ας δούμε πια είναι η μορφή που έχει ο γόνος όταν όλα είναι καλά μέσα στο μελίσσι και όταν αυτό έχει μια νέα και ικανή μάνα.
Σε αυτή τη περίπτωση ο γόνος είναι συμπαγής, η επιφάνειά του μεγάλη και στρωτή, το χρώμα του ζωηρό και η μυρωδιά του ευχάριστη. Υπάρχουν ελάχιστα κενά κελιά, σκόρπια εδώ και εκεί, για να δουλεύουν σε αυτά οι εργάτριες «θερμάστρες», όπως έχουμε περιγράψει σε σχετικό μας άρθρο.
Αν ο γόνος έχει τα πάρα πάνω χαρακτηριστικά, αλλά είναι μικρής έκτασης, τότε σημαίνει πως υπάρχει κάποιο θέμα, που θα μπορούσε να οφείλεται είτε στη βασίλισσα είτε στο ίδιο το μελίσσι. Στην πρώτη περίπτωση μπορεί η βασίλισσα να είναι πολύ νέα και μην έχει στρώσει ακόμα τις γέννες της ή απλά να τις έχει κόψει λόγω εποχής. Στη δεύτερη περίπτωση μπορεί είτε το μελίσσι να είναι μικρό και κατά συνέπεια να μη μπορεί να υποστηρίξει περισσότερο γόνο, είτε να έχει γίνει μπλοκάρισμα από γύρες και μέλια.
 
Αν σε κάποια κελιά βρίσκονται πολλά αυγά, αυτό μας λέει ή ότι η βασίλισσα είναι νέα και άπειρη ή ότι το μελίσσι είναι ορφανό και έχουν πιάσει «δουλειά» ωοτόκες εργάτριες. Το τι από τα δυο συμβαίνει μπορεί να μας το καταμαρτυρήσουν οι θέσεις που έχουν τα αυγά μέσα στα κελιά. Αν είναι κολυμένα στα τοιχόματα των κελιών, πρόκειται για ωοτόκες εργάτριες, αν είναι στο βάθος, πρόκειται για άπειρη βασίλισσα.
Αν σε κάποια κελιά βρίσκονται πολλά αυγά και συγχρόνως εκτεταμένος κηφηνογόνος, τότε επιβεβαιώνεται η περίπτωση που αναφέρουμε πιο πάνω – δηλαδή το μελίσσι είναι ορφανό και έχουν αρχίσει να γεννάνε ωοτόκες εργάτριες
Ό διάσπαρτος γόνος με βαθουλωμένα σφραγίσματα που έχουν μικρές τρύπες, δηλώνει ασθένεια του γόνου, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κάποια σηψιγονία.
Αν τα κελιά του γόνου είναι διάσπαρτα αλλά δεν έχουν βαθουλώματα ούτε τρύπες, τότε έχουμε να κάνουμε με κάποια ελαττωματική βασίλισσα, με κάποια κληρονομική ανωμαλία, με έλλειψη γύρης ή νερού ή με την κατανάλωση δηλητηριασμένης γύρης. Σε αυτή τη τελευταία περίπτωση θα συναντήσουμε και άλλα «ευρήματα», όπως πολλές νεκρές μέλισσες έξω από την κυψέλη.

Μουμιοποιημένες προνύμφες στην είσοδο της κυψέλης, σημαίνει ότι το μελίσσι έχει προσβληθεί από ασκοσφαίρωση, ενώ αν δούμε νεκρό γόνο στην είσοδο, οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές, όπως μεγάλη προσβολή από βαρρόα, δηλητηρίαση, ψύξη ή υπερθέρμανση γόνου. Το τι ακριβώς από όλα αυτά συμβαίνει θα μας το δείξει μια δεύτερη πιο προσεκτική παρατήρηση του μελισσιού, για να δούμε τι άλλα οπτικά συμπτώματα εμφανίζει – αν για παράδειγμα έξω από την κυψέλη υπάρχουν και πολλές  νεκρές μέλισσες, τότε πρόκειται για δηλητηρίαση, ενώ αν υπάρχουν πολλές παραμορφωμένες, πρόκειται  για βαρρόα.
Αν δούμε σάπιο γόνο σε ακριανές κηρήθρες της γονοφωλιάς, τότε το πιθανότερο είναι ο γόνος αυτός να έμεινε ακάλυπτος σε χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ αν δούμε κελιά με προχωρημένο γόνο που όμως να είναι ξεσκέπαστα, τότε πρόκειται για έντονη προσβολή του μελισσιού από τον μικρό κηρόσκορο. 

Τέλος, αν ο γόνος έχει χρώμα κίτρινο, καφέ ή μαύρο, μέσα σε ανοιχτά κελιά ή διάσπαρτος έξω από την κυψέλη, τότε πρόκειται για γόνο που υπερθερμάνθηκε ή ψύχτηκε λόγω περιορισμένου αριθμού εργατριών ή λόγω κακής θέσης και κατασκευής της φωλιάς  η της κυψέλης του μελισσιού.
Επιμέλεια: Μανόλης Δερμάτης, μελισσοκόμος, συγγραφέας, ερευνητής.
www.promelis.gr --- promelis@hotmail.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια