Είναι φανερό ότι η μεγαλύτερη μελιτοφορία της Ελλάδας θα κάνει πράγματα φέτος. Όσον αφορά τη Βόρεια Εύβοια. Υπάρχουν περιοχές που δίνουν μπόλικο μέλι που ξεπερνά το 700γραμμάρια - 1 κιλό τη μέρα, ενώ υπάρχουν και περιοχές που δεν δίνουν, και τα μελίσσια πάνε με πτωτική πορεία. Μερικοί μελισσοκόμοι μάλιστα κάνουν λόγο ότι τα μελίσσια δούλεψαν λίγες ημέρες και τώρα σταμάτησαν. Όλα αυτά αφορούν κυρίως την Εύβοια, η οποία έχοντας μια συνολική εικόνα, ο πεύκος έχει αναπτύξει μπόλικη βαμβακάδα, περισσότερη μάλιστα και απο τη περσινή χρονιά που θεωρούταν αρκετά καλή. Ωστόσο η χρονιά, όπως φαίνεται, για μερικούς θα είναι εξαιρετική, ενώ για άλλους όχι.
Παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο η μεριά που είναι τα μελίσσια, να υπάρχει δηλαδή αρκετή υγρασία, και να τσεκάρουμε αν στάζει ο εργάτης. Ωστόσο πολύ βασικό, ίσως και το πιο σημαντικό, είναι τι μελίσσια πάμε στο πεύκο, εφόσον τα αδύναμα, , τα ξεγονιασμένα, οι παραφυάδες, και όσα "νοσούν", δεν ειναι ικανα να μας φέρουν μέλι. Ο πεύκος θέλει όσο το δυνατό πιο δυνατά, με πάνω απο 10 πλαίσια μέλισσες, και σίγουρα πάνω απο 5-6 καλούς γόνους.
Επίσης το πιο σημαντικό είναι να έχει ήδη εφαρμοστεί η θεραπεία κατά της βαρρόα. Τα καθαρά μελίσσια θα μας φέρουν το μελάκι που επιθυμούμε, και στη συνέχεια δεν θα υπάρχει τόσο πολύ ο κίνδυνος να χάσουμε μελίσσια. Εφόσον ο πεύκος όπως ξέρουμε αποδυναμώνει τα μελίσσια, ειδικά για όσους μελισσοκόμους περιμένουν και το δεύτερο βάρεμα. Συνήθως η πιο αποδοτική πρακτική είναι να πάρουμε μέλι απο το πρώτο βάρεμα, να πάμε σε μια ανθοφορία να δυναμώσουν τα μελίσσια, πχ το ανοιξιάτικο ρείκι, και μετά να ξεχειμωνιάσουμε με ασφάλεια... Για πολλούς μελισσοκόμους όμως το δεύτερο βάρεμα είναι μονόδρομος, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα θησιαστούν ένας αριθμός μελίσσιων.
Σαν εικόνα απο τον Πεύκο η Βόρεια Εύβοια είναι που έχει τα καλύτερά νέα. Ωστόσο ακούγονται και πολλά κακά νέα. Συνεπώς καταλαβαίνετε ότι η εμπειρία παίζει αρκετά μεγάλο ρόλο, στο να έχει κάποιος δυνατά μελίσσια, αλλά να έχει και καλή γνώση των περιοχών που δίνουν μέλι. Για τη Βόρεια Ελλάδα τη Χαλκδική τη Θάσο, δεν ακούγονται ακόμα τόσο καλά νέα, όμως είναι σίγουρο πως και απο εκεί θα έχουμε σύντομα πολύ καλά νέα. Πολλοί έμπειροι μελισσοκόμοι θεωρούν ότι φέτος θα είναι η χρονιά του πεύκου. Απλούς το μέλι θα το πάρουν όσοι κατάφεραν να κρατήσουν δυνατά τα μελίσσια τους, και αυτό για να συμβεί χρειάζεται ένα ταίσμα με γυρεόπιτα, το οποίο κάνουν οι περισσότεροι μελισσοκόμοι το τελευταίο διάστημα.
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!