Widget Recent Post No.

Θεραπεία βαρρόα ανάλογα με το μέγεθος του μελισσιού και ταίσμα στη καταπολέμηση βαρρόα



Γεια χαρα θα ήθελα να ρωτήσω εάν έχει σημασία στη θεραπεία το μέγεθος του μελισσιού δηλαδή εάν είναι μεγαλύτερο ένα μελίσσι τότε χρησιμοποιούμε μεγαλύτερη ποσότητα της δραστικής ουσίας η όχι. Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω εάν μπορούμε κατά τη διάρκεια της θεραπείας να ταΐζουμε ενα μελίσσι, ευχαριστω προκαταβολικα Βαγγελης ο νεος..

Θεραπεία βαρρόα ανάλογα με το μέγεθος του μελισσιού. Κάνει να ταΐζουμε στη καταπολέμηση βαρρόα;

1ο - Θεραπεία βαρρόα ανάλογα με το μέγεθος του μελισσιού
Φυσικά και παίζει ρόλο η θεραπεία που θα κάνουμε και η δοσολογία ανάλογα με το μέγεθος του μελισσιού. Όσο μεγαλύτερο είναι ένα μελίσσι, τόσο πιο πολύ "φάρμακο" πρέπει να βάλουμε, και αυτό εξαρτάται απο την θεραπεία που θα επιλέξουμε να κάνουμε. Όταν βάλουμε πχ ταινίες σε ένα μελίσσι, το φάρμακο διασκορπίζεται επάνω στις μέλισσες, και στη συνέχεια σκοτώνονται τα παράσιτα που κουβαλλούν επάνω τους. Είναι φυσικό λοιπόν ότι όσες περισσότερες είναι οι μέλισσες τόσο περισσότερο φάρμακο θα χρειαστούμε. Για παράδειγμα αν έχουμε σκοπό να βάλουμε ταινίες, βάζουμε περίπου 2 ανά 5 πλαίσια πλυθησμού. Αν οι ταινίες είναι μικρές σε ξυλάκια - κυκλοφορούν σε καταστήματα - μπορούμε να βάλουμε και 3 ανά 5 πλαίσια πλυθησμού.

Γενικά το καλοκαίρι οι πλυθησμοί σπάνια ξεπερνούν τα 15 πλαίσια. και πολλά μελίσσια είναι 10άρια μπορεί και μικρότερα. Για μια παραφυάδα πάντως των 5 πλαισίων, βάζουμε 2 ταινίες συνήθως. Τον πλυθησμό τον μετράμε πάντα, με τις μέλισσες που καλύπτουν τα πλαίσια. Πχ αν είναι 7 πλαίσια με μέλισσες απο τα 10 της που έχει η κυψέλη, τότε το μελίσσι μας είναι 7άρι. Αν υπάρχουν σκόρπιες μέλισσες μιση χούφτα σε κάθε πλαίσιο, δεν τις μετράμε. Απλώς αν αυτές οι μέλισσες είναι σε πολλά πλαίσια, ίσως βάλουμε λίγο παραπάνω δοσολογία.

Αν για παράδειγμα έχουμε ένα πολύ σφιχτό δεκάρι μελίσσι, 4 ταινίες σίγουρα είναι απαραίτητες. Επιλέγουμε πάντα η θέση που θα μπεί το φάρμακο, να είναι μέσα στον γόνο και όχι σε κάποιο άσχετο σημείο. Μέσα στον γόνο οι μέλισσες φέρνουν πολλές "γύρες" και διαμοιράζουν το φάρμακο πολύ καλύτερα. Ενώ το πιο σημαντικό, όλη η βαρρόα είναι κρυμμένη στο γόνο, οπότε το φάρμακο δρά πιο αποτελεσματικό όταν είναι κοντά. Φυσικά για να κάνουμε μια αποτελεσματική θεραπεία πρέπει να υπάρχει όσο το δυνατό λιγότερος γόνος. Αυτό συναντάται ανάλογα και τη περιοχή Απο τον Ιούλιο τον Αύγουστο έως και το Σεπτέμβριο κάποιες φορές.

2ο - Κάνει να ταΐζουμε στη καταπολέμηση βαρρόα;
Όχι δεν κάνει ποτέ να ταίζουμε όταν εφαρμόζουμε καταπολέμηση βαρρόα. Δεν υπάρχει και λόγος να το κάνουμε αυτό. Το σωστό είναι όταν τελειώσουμε τη θεραπεία, τότε να δώσουμε τροφή στο μελίσσι για να δυναμώσει να αυξήσει τον γόνο του, και να ξεκινήσει την ανάπτυξη δίχως την ενόχληση του βαρρόα. Ξέρετε ένα αθεράπευτο μελίσσι με πολύ βαρρόα ταλαιπορείτε σημαντικά, και δεν μπορεί να αναπτυχθεί. Ενώ το μελίσσι θέλει να αναπτυχθεί η βαρρόα δεν το αφήνει. Έτσι μετά τη θεραπεία, ταίζουμε για να πάρει και πάλι τη δυναμή του το μελίσσι μας


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια