Όμως οι περισσότεροι μελισσοκόμοι θέλουν να αποφύγουν την χημεία, και να χρησιμοποιήσουν όσο το δυνατόν πιο βιολογικά φάρμακα. αφού όλο και κάποιος τρύγος μπορεί να προκύψει αργότερα. Το καλό με τις βιολογικές μεθόδους είναι ότι μπορούμε να δαμάσουμε τη βαρρόα αρκετά καλά και ταυτόχρονα μετά από λίγο καιρό να τρυγήσουμε, και το μέλι μας να είναι πεντακάθαρο. Υπάρχουν δε και μερικές βιοτεχνικές μέθοδοι καταπολέμησης της βαρρόα που εφαρμόζονται με μεγάλη επιτυχία. Σήμερα θα σας δώσουμε μερικές μεθόδους για τη βαρρόα, και στην συνέχεια θα πούμε ένα καλό κόλπο για την ασκοσφαίρωση!
Πρώτη μέθοδος για καταπολέμηση βαρρόα το Καλοκαίρι είναι το πασπάλισμα με άχνη ζάχαρη κατευθείαν επάνω στις μέλισσες. Παίρνουμε κάθε πλαίσιο χωριστά, και με ένα σουρωτηράκι πλαστικό πασπαλίζουμε όλες μα όλες τις μέλισσες. Η θεραπεία αυτή έχει πολύ καλό αποτέλεσμα, αν την επαναλάβουμε 2-3 φορές δηλαδή μια φορά την εβδομάδα, και τα μελίσσια διατηρούν πολύ λίγο γόνο. Ο πάτος της κυψέλες πρέπει να είναι οπωσδήποτε αεριζόμενος, και όσα βαρρόα πέφτουν δεν ξανα ανεβαίνουν. Την άχνη ζάχαρη μπορούμε να την συνδιάσουμε και με τη θυμόλη. Πολλοί ερευνητές συμφωνούν οτι έτσι έχουμε ακόμα καλύτερη αποτελεσματικότητα. Για παράδειγμα μαζί με την άχνη βάζουμε και με τη μέθοδο του βετεξ τη θυμόλη. Τη θυμόλη μόνο μια φορά όμως.
Το Καλοκαίρι να ξέρετε συνάδελφοι ότι δεν είναι σκοπός να "εξαφανήσουμε" τη βαρρόα αλλά να μικρίνουμε τον πλυθησμό έτσι ώστε να μην επηρεάζει την ανάπτυξη των μελισσιών. Άλλος καλός τρόπος για το Καλοκαίρι είναι το κάπνισμα με ευκάλυπτο χλωρό, με πυκνό καπνό μέσα στο μελίσσι, το οποίο επαναλμβάνουμε 3 φορές μια φορά την εβδομάδα. Βάζουμε λίγα ξερά χόρτα να πάρει φωτιά, και μετά ανακατέβουμε χλωρό ευκάλυπτο, χλωρή λεβάντα, χλωρό θυμάρι, χλωρή ρίγανη, και με αυτό τον πυκνό καπνό ο οποίος περιέχει πολλά εθαίρια έλαια καπνίζουμε καλά μέσα στο μελίσσι. Να γεμήσει καπνό για αρκετά δευτερόλεπτα. Στην συνέχεια θα δείτε ότι θα πέσουν αρκετά βαρρόα. Είναι ότι πρέπει μέθοδος για καλό ξελάφρωμα. Μόνο που χρειάζεται ανοιχτός πάτος αεριζόμενος.
Τρίτος τρόπος με καλό αποτέλεσμα είναι η χρήση οξαλικού οξέος. Αλλά μεγάλη προσοχή στη δοσολογία. Δεν πρέπει να βάλουμε την δόση με τα 80 γραμμάρια αλλά με τα 60, δηλαδή αυτή που προτείνει ο Καθηγητής Ανδρέας Θρασυβούλου απο το ΑΠΘ. Επαγγελματίες μελισσοκόμοι έχασαν μελίσσια και πλυθησμούς όταν έβαλαν 80 γραμμάρια μέσα στο σιρόπι. Περισσότερα για τη θεραπεία αυτή μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ
Τώρα για την Ασκοσφαίρωση το κόλπο απόλυτης θεραπείας είναι:
1. Να ταίσουμε πολύ σιρόπι, 1 κιλό ανα ημέρα και μέσα στο σιρόπι να βάλουμε και ένα ασπράδι αυτού ανα λίτρο, έτσι ώστε να έχει πρωτείνες να θεραπευτεί η ασθένεια
2. Να προσφέρουμε καλό αερισμό, δηλαδή η κυψέλη να έχει ανοικτό αεριζόμενο πάτο, και αν θέλουμε να βάλουμε μια πέτρα για να σηκωθεί το καπάκι και να αερίζεται καλύτερα η κυψέλη. Πόρτάκια κυψέλης όλα έξω! Ο αερισμός ο ήλιος είναι εχθροί του μύκητα της ασκοσφαίρωσης. Προσοχή όμως. Αν αφήσουμε έτσι εκτεθημένη τη κυψέλη κινδυνεύει απο λεηλασία οπότε καλό είναι να προσέξουμε αυτή τη λεπτομέρεια.
3. Ενισχύουμε με σφραγισμένο γόνο την κυψέλη, απολυμαίνουμε την κυψέλη, και αν υπάρχει προσβεβλημένο πλαίσιο με γυψόγονο μετά απο μέρες το απομακρύνουμε άμεσα
4. Με τα παραπάνω συνήθως έχουμε επιτυχία και φεύγει η ασθένεια
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!