Widget Recent Post No.

Φαγωμένες κηρήθρες: Γιατί τις έκοψαν οι μέλισσες;



Φαγωμένες κηρήθρες: Γιατί τις έκοψαν οι μέλισσες;
Σας στέλνω φωτογραφίες από καινούριες κηρήθρες που έβαλα φέτος. Σε ποσοστό πάνω από 50% είναι φαγωμένες και όσες έχουν χτίσει οι μέλισσες  ακόμα και εκεί που έχει γόνους έχουν την ίδια μορφή. Από τί μπορεί να συμβαίνει αυτό;





Απάντηση ΑΠΘ...
Τέτοια εικόνα ατελώς χτισμένων ή καταστραμένων κηρηθρών μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Η βασική αιτία είναι η έλλειψη τροφής στο μελίσσι και η περιορισμένη νεκταροέκκριση λόγω κακοκαιρίας για παράδειγμα.

Επιπλέον, η τοποθέτηση των φύλλων κηρήθρας στα συρματωμένα πλαίσια, είναι προτιμότερο να γίνεται μία μέρα ή λίγες ώρες πριν αυτά τοποθετηθούν στα μελίσσια προκειμένου το άρωμα και το χρώμα που έχει το φύλλο κηρήθρας να παραμείνει και να διεγείρει τις μέλισσες να το χτίσουν.

Φύλλα κηρήθρας που τοποθετήθηκαν σε πλαίσια και δε κτίστηκαν την ίδια χρονιά, έμειναν εκτεθειμένα στον ήλιο και στον αέρα με αποτέλεσμα να αποχρωματιστούν, δε θα τα αποδεχτούν εύκολα οι μέλισσες και θα τα μετατρέψουν όπως στις εικόνες που μας στέλνετε, ειδικά εάν οι τροφές που μαζεύουν από το περιβάλλον είναι περιορισμένες και δεν έχετε τροφοδοτήσει. Δυνατά μελίσσια καλά τροφοδοτημένα τα καταφέρνουν καλύτερα ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες.

πηγή: ΑΠΘ Εργαστήριο Μελισσοκομίας

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια